Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Credeți că Statele Unite nu se pot scufunda într-un alt război civil? Mai gândiți-vă...” (Newsweek)

asalt_capitoliu.png

Asaltul fanaticilor trumpieni asupra Capitoliului, Washington, 6 ianuarie 2021
Image source: 
© AFP/Roberto Schmidt via rfi.fr

Camera Reprezentanților a votat pentru punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump. Presa din Statele Unite atrage însă atenția asupra riscurilor politice pe care le presupune acest proces.

A doua procedură de destituire a președintelui Trump va schimba Washingtonul în mai multe moduri, comentează National Public Radio:

Mai întâi, președintele Trump face istorie, într-un fel pe care niciun președinte nu și-l dorește – este prima persoană acuzată de două ori.

El este, de asemenea, președintele care a avut cei mai mulți membri din propriul său partid care au votat pentru acuzare.

Apoi, fisurile Partidului Republican sunt vizibile cu ochiul liber.

Împărțirea republicanilor din Congres cu privire la viitorul partidului se accentueaează după evenimentele din săptămâna trecută.

La rândul ei, agenda președintelui ales Biden se complică. Și înainte de votul de miercuri, aliații lui Biden se îngrijorau în mod deschis față de consecințele procesului de destituire asupra capacității noului președinte de a obține sprijinul în Senat pentru priorități de top, cum ar fi criza coronavirusului.

În sfârșit, Capitoliul a fost schimbat pentru totdeauna. Simbolul democrației era o atracție turistică înainte de pandemie pentru grupurile școlare care aflau despre fondatorii și istoria țării.

Acum, a căpătat o nouă imagine, a ceea ce se poate întâmpla atunci când retorica politică aprinde suporterii pentru a-i întoarce împotriva adversarilor.

Noile măsuri de securitate vor rămâne probabil pentru o perioadă mai lungă.

Și parlamentarii s-au schimbat.

Mai mulți democrați i-au acuzat pe republicani în timpul dezbaterii privind punerea sub acuzare că sunt „conspiratori” și „complici”  - o acuzație serioasă, dar nu au furnizat probe.

Va fi deja dificil pentru parlamentari să dezvolte relații. Nivelul de încredere s-a schimbat cu adevărat în ultima săptămână”.

The Hill atrage atenția că atacul împotriva democrației nu s-a încheiat:

În ceea ce privește obiectivele lor imediate, insurgenții au eșuat. Dar ar fi naiv să credem că aceia care au incitat la violență vor ajunge să-și regândească deciziile și să-și exprime regretele.

Pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de evenimente, trebuie să recunoaștem și să abordăm vulnerabilitățile instituțiilor și regulilor noastre, care au condus această insurecție.

Aceasta înseamnă căutarea unor coaliții cu adevărat bipartzane dedicate restabilirii încrederii în Congres și angajate într-o democrație demnă de credința noastră”, crede The Hill.

Problemele sunt atât de multe – notează Wall Street Journal – că ar fi mai bine să ne oprim aici și să lăsăm punerea sub acuzare „să moară în Camera Reprezentanților”:

Donald Trump este oricum terminat drept candidat serios la președinție, cu excepția cazului în care democrații încearcă să-l reabiliteze, mergând până la capăt cu o procedură ce pare răzbunătoare. Să nu vă mirați dacă Trump se va folosi de aceasta pentru a încerca să revină”.

Însă Time vede în procesul de punere sub acuzare ultima șansă a republicanilor de a-l părăsi pe Donald Trump:

Felul în care republicanii vor accepta ca Trump să iasă din funcție este întrebarea de care depinde viitorul politicii americane.

Unii republicani cred în Trump la fel de înflăcărat ca susținătorii săi cei mai devotați, dar mulți alții se tem să-l repudieze.

Parlamentarii au primit o serie de amenințări cu moartea împotriva lor și a familiilor lor în ultimele săptămâni - amenințări care par credibile în lumina asediului de săptămâna trecută”.

În sfârșit, Newsweek atrage atenția: ”Dacă credeți că Statele Unite nu se pot scufunda într-un alt război civil, mai gândiți-vă.

Oamenii se întreabă adeseori cum o țară sofisticată, urbană, precum Germania, s-a transformat în haos criminal în anii 1930.

Germania, patria lui Ludwig van Beethoven și a lui Friedrich Schiller, leagăn al excelenței academice europene. Și, deși istoria nu se repetă, există modele și semnale recunoscute”.

 
Revista presei internaționale din 15 ianuarie 2021