Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hackerii au furat date de la EMA, cu scopul de a produce daune campaniei de vaccinare

ema.jpg

Image source: 
Facebook / Reuters

Documente confidențiale au fost furate de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pe 9 decembrie 2020. Ele au reapărut pe Dark Web, de unde au fost recuperate de mai multe publicații internaționale. 

Euronews vorbește despre documentele furate de la Agenția Europeană a Medicamentului și informează că firma italiană de securitate cibernetică Yarix este cea care a descoperit scurgerea de 33 de megabiți.

Informațiile au apărut pe un cunoscut forum subteran cu titlul „Fraude uimitoare! Răul Pfffizer! Vaccinuri fake!”

Aparent, prima postare a apărut pe 30 decembrie și ulterior a fost preluată și pe alte site-uri, inclusiv pe Dark Web.

Yarix a declarat că „intenția infractorilor cibernetici este de a provoca daune semnificative reputației și credibilității EMA și Pfizer”.

Potrivit Associated Press, hackerii au modificat unele documente, dar EMA nu a explicat exact ce informații au fost alterate - însă experții în securitate cibernetică spun că astfel de practici sunt tipice campaniilor de dezinformare lansate de guverne.

Le Monde a reușit să recupereze documentele furate.

Este vorba de circa 20 de articole, în principal din jurul dosarului de evaluare a vaccinului Pfizer-BioNTech. De asemenea, include 19 e-mailuri, schimbate între 10 noiembrie și 25 noiembrie de diferiți oficiali ai agenției, dintre care unele ar fi fost „manipulate” de hackeri, a avertizat EMA.

”Dintre e-mailurile, care apar datate în mod corespunzător, cu diferiți destinatari vizibili, deci a priori mai puțin probabil să fi făcut obiectul manipulării, cinci ne permit să subliniem presiunea cu care se confrunta agenția pentru a aproba un prim vaccin împotriva Covid-19 cât mai rapid.

Într-un schimb datat 12 noiembrie, un oficial EMA subliniază, de exemplu, o discuție cu comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Aceasta din urmă s-a angajat „ca toate statele membre să primească vaccinul în același timp” și ar fi insistat apoi asupra importanței de a nu le aduce în situația să folosească procedurile naționale din cauza întârzierilor procesului.

Conform unei directive UE, statele pot într-adevăr folosi medicamente neautorizate de EMA în cazul unei epidemii”, precizează Le Monde.

De asemenea, în noiembrie agenția europeană a formulat „obiecții majore” față de acest vaccin: unele fabrici nu erau încă inspectate și, mai important, datele disponibile au relevat diferențe calitative între loturile comerciale și cele utilizate în studiile clinice.

Într-adevăr, pentru a trece de la o etapă clinică la o etapă comercială, producătorii au fost obligați să își schimbe procesele de fabricație, au investit în noi linii de producție și în noi fabrici.

 
Revista presei internaționale din 18 ianuarie 2021