Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”A fost întoarcerea în Rusia o decizie inspirată pentru Alexei Navalnîi?”

navalnii_aerop.jpg

Alexei Navalnîi și soția sa pe Aeroportul Sheremetyevo, Moscova, cu puțin timp înainte de a fi arestat, 17 ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / AFP

Judecătorii ruși au dispus luni ca politicianul de opoziție Alexei Navalnîi să rămână în arest pentru 30 de zile, până la 15 februarie. Aceasta, după ce opozantul rus, întors din Germania, unde s-a stabilizat după încercarea de otrăvire din august, fusese arestat duminică seara la puțin timp după aterizarea la Moscova. A fost întoarcerea în țară o decizie inspirată? Opiniile comentatorilor sunt împărțite.

După cum comentează Ekho Moskvy, citat de Eurotopics, „Autoritățile ar fi fost mai bine sfătuite să ignore revenirea lui Navalnîi, să-l boicoteze. Un cetățean rus s-a întors în țara sa după ce și-a finalizat tratamentul medical în Germania. Indiferența ar fi fost mai eficientă. Dar astăzi nu mai putem aștepta de la șeful statului să fie înconjurat de oameni capabili și să ia decizii raționale”.

În timp ce newsru.com, citat de același portal, comentează că  „Navalnîi a dovedit, într-adevăr, o clasă incredibilă. Cei care îi comandaseră otrăvirea și-au imaginat că ar putea să-l trimită pe Navalny în viața de apoi - sau cel puțin să-l conducă într-un exil pentru totdeauna, ca pe Hodorkovsky. Dar Navalnîi a pornit din nou ceasul și a făcut chiar și din cumpărarea biletului său de avion, un eveniment".

Însă ziarul german Handelsblatt se îndoiește că revenirea a fost cea mai inteligentă modalitate de a-l provoca pe Putin:

În acest an electoral 2021, Navalnîi a devenit un pericol major pentru echipa de conducere a Rusiei. Dacă ar fi condamnat, soarta lui Navalnîi din spatele gratiilor ar arunca o umbră asupra adversarului său Vladimir Putin, care nu a găsit o variantă mai bună să scape de el. Rămâne însă faptul că un Navalnîi în libertate, difuzând din străinătate pe canalul său de Youtube o critică mușcătoare susținută de fapte, ar fi avut și mai multă greutate pentru opoziție. Din exil, el ar fi putut să-i mobilizeze pe susținătorii opoziției mult mai eficient decât ar fi putut face un Soljenițîn, tot din exil, la vremea sa”.

În aceeași linie, publicația poloneză Rzeczpospolita remarcă faptul că,  „În ultimele zile, Navalnîi a fost adesea comparat cu Lenin, întorcându-se din Elveția într-un vagon sigilat. Problema acestei comparații este că Lenin s-a întors în aprilie 1917, după căderea țarului. Acesta din urmă abdicase în martie. Muncitorii începuseră deja o mobilizare și greve masive. Putin nu intenționează să abdice, iar lucrurile nu se vor schimba până cel puțin în 2024. Muncitorii nu sunt în grevă, iar petrolul și gazele continuă să curgă către Occident. Și atunci, se vor schimba lucrurile în ziua în care Navalnîi va fi aruncat într-un lagăr de muncă pentru câțiva ani?

Pentru ziarul german Der Tagesspiegel, însă, opozantul rus nu avea de ales :

Dacă dorea să joace un rol în politica rusă, el era nevoit să se întoarcă. Rămânând în exil, el ar fi avut aceeași soartă ca fostul campion mondial la șah Garry Kasparov, care locuiește în Statele Unite, sau ca Mihail Hodorkovsky, care locuiește în Elveția: Vladimir Poutin a reușit să-i scoată de pe scena politică".

Iar ziarul francez Libération examinează consecințele juridice ale arestării lui Alexey Navalny :

Din punct de vedere tehnic, el a fost reținut doar pentru încălcarea măsurilor juridice luate împotriva sa. Kremlinul nu a mers niciodată până acolo încât să-i provoace celui mai puternic adversar al său o perioadă lungă de detenție, pentru a nu-l face martir politic. Echilibrul între diferitele clanuri din cadrul puterii, presiunea internațională și mai presus de toate, capacitatea opoziției ruse de a se mobiliza vor fi decisive pentru viitor”, notează ziarul francez.

După cum afirmă și Politico, unii analiști susțin că orice este încă posibil în ce-l privește pe opozantul rus, iar autoritățile au la îndemână toate opțiunile.

Pentru moment, problema a fost rezolvată și nu a existat o mare întâmpinare cu flori. Dar mâine este o nouă zi și se va gândi la ceva nou”, scrie publicația europeană, citând un analist politic rus.

 
Revista presei internaționale din 19 ianuarie 2021