Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joe Biden: un mesaj de unitate după turbulenții ani ai lui Trump

biden.png

Joe Biden în timpul discursului de investire, Washington, 20 ianuarie 2021
Image source: 
AFP via rfi.fr

Joe Biden a marcat începutul unei noi ere pentru America, relatează The Times. A început cu un apel la unitatea națională pentru a pune capăt „războiului necivil” al țării și a depăși crizele coronavirusului, economiei, schimbărilor climatice și justiției rasiale.

În timp ce Wall Street Journal titrează: ”Biden a chemat națiunea la un nou început”.

Președintele s-a concentrat pe mesajul de unitate, îndemnând americanii să depășească diviziunile. El a cerut un moment de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața în pandemie, descriindu-l drept primul său act ca președinte.

The Hill remarcă la rândul său că dificultățile cu care se va confrunta Biden la preluarea mandatului au fost pe deplin afișate la depunerea jurământului.

Președintele Trump, care a refuzat să admită înfrângerea, nu a participat la inaugurare. Capitoliul a fost izolat după ce manifestanții pro-Trump au încercat să oprească certificarea rezultatelor alegerilor.

Și prezența a fost redusă la festivitățile de miercuri, în timp ce echipa Biden i-a îndemnat pe americani să evite călătoriile la Washington, D.C., pe fondul pandemiei. Totuși, Biden a căutat să proiecteze un sentiment de speranță și și-a exprimat convingerea că administrația sa va fi capabilă să guverneze pentru toți americanii.

Newsweek titrează: ”Joe Biden l-a invocat pe Lincoln în pledoaria pentru unitatea națiunii”

În discursul său, Biden a întors ceasul înapoi cu mai mult de 150 de ani, atunci când Lincoln a semnat Proclamația de emancipare. Lincoln a spus atunci că acesta este actul care-i va pune numele în cărțile de istorie, adăugând că „tot sufletul meu se află în el”.

În ajunul războiului civil, Lincoln s-a adresat națiunii ca președinte pentru prima dată, alegând să abordeze problemele în mod direct. El a recunoscut frustrarea și furia din Sud și emoțiile care sporeau în întreaga uniune. Cu toate acestea, el a îndemnat oamenii să se reunească, amintește Newsweek.

Și, după cum comentează revista Time, ”ziua inaugurării este întotdeauna un moment important în Statele Unite, dar anul acesta tensiunea din țară și provocările cu care se confruntă noua administrație au pus în centrul atenției o zi fără precedent.

Tranziția puterii nu a fost pașnică: Donald Trump a incitat o revoltă a susținătorilor săi pe 6 ianuarie. Biden a promis că va fi președinte pentru toți americanii și a vorbit într-un limbaj cuprinzător despre păstrarea democrației”.

O idee evidențiată și de BBC: ”Cu un mesaj de unitate după turbulenții ani ai lui Trump, Joe Biden a promis că va fi un președinte „pentru toți americanii” - inclusiv pentru cei care au votat împotriva lui.

Joe Biden și-a încheiat discursul inaugural avertizând că America nu trebuie să se „întoarcă spre sine” - atât în ce-i privește pe cei care se retrag în „facțiunile concurente”, cât și ca națiune pe scena mondială. „Ne vom repara alianțele și ne vom angaja din nou în lume”, a spus el.

National Public Radio privește și către aspectele vestimentare, deloc nesemnificative în astfel de ocazii.

”Atât președintele Biden, cât și al doilea domn, Doug Emhoff, au purtat costume concepute de designerul american Ralph Lauren.

Vicepreședintele Harris a purtat creații Christopher John Rogers și Sergio Hudson, doi designeri de culoare originari din Luisiana respectiv Carolina de Sud.

Prima doamnă, Jill Biden a ales un mantou și o rochie albastre de Alexandra O'Neill, originară din Colorado, care desenează pentru casa Markarian, cu sediul în New York City.

Alegerile vestimentare nu sunt întâmplătoare. Ele simbolizează o întoarcere la design-ul american și încurajează atât tinerii creatori, cât și pe cei doi designeri de culoare. Câteva dintre femeile care au participat la inaugurare - inclusiv Kamala Harris, dar și fosta primă doamnă și secretară de stat Hillary Clinton ca și senatoarea Elizabeth Warren au purtat violet, o culoare a mișcării sufragetelor.

Încheiem cu o analiză din Le Figaro: ”Cu Joe Biden, Emmanuel Macron câștigă un prieten dar fără a-și face iluzii”.

Mai mult decât jubilarea, la Paris domină certitudinea. Precum aceea că nu se va mai reveni la status quo ante, deoarece, în câțiva ani, lumea și Europa s-au schimbat foarte mult.

 
Revista presei internaționale din 21 ianuarie 2021