Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A greșit Comisia Europeană strategia de achiziție a vacinurilor?

vaccinuri.jpg

Doze de vaccin Moderna la sosirea în Bulgaria, 13 ianuarie 2021
Image source: 
Facebook / European Commission

Presa europeană devine din ce în ce mai critică față de ritmul lent al vaccinărilor. Și tot în ediția de azi, ne oprim asupra unor comentarii după dezvăluirile lui Aleksei Navalnîi despre palatul pe care Vradimir Putin și l-ar construi la Marea Neagră.

”Să rezistăm, cumva... până la vară”, este titlul dat de Deutsche Welle.

”Actualul lockdown va fi prelungit şi, uşor, extins. Şcolile rămân închise, oamenii sunt îndemnaţi să lucreze de acasă şi se recomandă măşti de înaltă calitate.

Virusul nu va putea fi cu adevărat învins decât printr-o imunizare cât mai largă. Dacă şi când se va produce acest lucru depinde şi de mutaţiile coronavirusului. Nu ştim nici cât timp ne va feri vaccinul, inclusiv contra mutaţiilor SARS-CoV-2.

UE a cumpărat prea puţin ser pentru a putea fi vaccinate rapid milioane de persoane. O greşeală fatală în această cursă contra cronometru.

Mai ales pentru că mutaţiile depistate în Marea Britanie şi care ajung acum şi în spaţiul comunitar sunt mult mai contagioase”.

Și ziarul grec Kathimerini arată că vaccinările au început încet, blocul rămânând în urma unor țări precum ca Marea Britanie și Israel în ceea ce privește acoperirea per capita.

”Țările UE au dat alarma când au aflat, săptămâna trecută, că Pfizer, producătorul unuia dintre cele două vaccinuri aprobate de UE, va reduce temporar livrările.

Italia are în vedere acțiuni în justiție”.

Pe platforma Project Syndicate. Hans-Werner Sinn, profesor emerit de economie la Universitatea din München, explică întârzierile.

”Cu siguranță, o rivalitate intra-europeană între producătorii naționali de vaccinuri ar fi putut contribui la refuzul UE de a comanda mai multe doze din vaccinul german, vara trecută, așa cum au făcut America și alte țări.

Micul start-up din Mainz, BioNTech a avut puține șanse să se facă auzit deasupra zgomotului de lobby de la Comisia Europeană, făcut de către giganții farmaceutici europeni consacrați.

Indiferent de motiv, întârzierea gravă este acum un fapt. În timp ce SUA, Marea Britanie, Japonia și Canada s-au îndreptat în iulie și august  pentru a-și asigura loturi uriașe de vaccin BioNTech, UE și-a plasat inițial comenzile doar la Sanofi și AstraZeneca, ambele recunoscând ulterior dificultăți în studiile clinice.

Abia în noiembrie - când jurnaliștii au început să pună întrebări precise - UE a încheiat primul său acord pentru un lot de vaccin BioNTech”.

Iar Le Monde vorbește despre accesul prioritar al studenților la vaccinare.

”Vaccinarea rapidă a acestor tineri ar avea dublul avantaj de a permite redeschiderea universităților și de a fi utilă din punct de vedere al sănătății, recomandă un grup de medici și profesori universitari într-un articol de opinie.

Este atestată suferința psihologică a celor mai fragili studenți, precum și subdimensionarea capacităților de sprijin. Desigur, nu sunt cei mai expuși la o formă severă de Covid-19, iar persoanele cu acest risc ar trebui să fie în mod natural o prioritate în societate”.

 

Problemele prizonierului din Centrul de Detenție numărul unu

Încheiem cu câteva comentarii după dezvăluirile lui Aleksei Navalnîi privind palatul pe care Vladimir Putin și l-ar construi la Marea Neagră.

Pentru Ekho Moskvy, citat de Eurotopics, dezvăluirile indică un duel direct între Navalnîi și Putin.

”În ultimele luni, lucrurile au luat o nouă întorsătură: jurnaliștii îl vizează direct pe Putin și nu ezită să agite noroiul în cele mai intime aspecte ale vieții sale. Ei încearcă nu numai să dezvăluie un adevăr, ci și să-l profaneze pe cel care pozează ca un trimis din ceruri".

În timp ce newsru.com notează că ”Navalny este în prezent numărul 5 în tendințele Twitter, în Statele Unite. Este pur și simplu un erou. La fel ca Trump, dar din motive diametral opuse.

Între timp, norii întunecați se adună deasupra capului deținutului Centrului de detenție numărul unu. Miza este mare. Într-o anumită logică, mafia la putere ar trebui să-l lichideze. Pe de altă parte, dacă cineva îi face rău lui Navalnîi, toată lumea va uita realizările lui Putin, care a adus Crimeea înapoi la țara-mamă. Abia atunci Putin va rămâne omul care l-a ucis pe Navalny pentru că a dezvăluit existența palatului său și a toaletei sale de aur".

Pe aceași temă, Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că ”acest atac frontal asupra lui Putin, cu impact fără precedent, va fi un reper în politica rusă și va fi asociat cu numele de Navalnîi”.

 
Revista presei internaționale din 22 ianuarie 2021