Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vaccinurile Covid-19: laboratoarele se luptă din greu să țină pasul cu cererea

moderna-vaccin-mapn-9w2a6217.jpg

Primele doze de vaccin anti COVID ajunse in Romania
Image source: 
MApN

Începutul greoi al vaccinării în masă pune sub semnul întrebării strategia Uniunii Europene. Acest titlu din Financial Times reflectă o preocupare generală a presei internaționale.

Strategia UE de achiziție a vaccinurilor este pusă în discuție după ce statele membre s-au străduit să lanseze vaccinări rapide în primele săptămâni ale anului. Cu toate acestea – spune Financial Times -ele au rămas în urma Regatului Unit și a Statelor Unite în cursa timpurie de imunizare a cetățenilor

Decalajul din ce în ce mai mare a stârnit neliniște în capitalele europene, mai ales că livrările de vaccin, deja la limită, au întâmpinat noi probleme.

Lipsa transparenței în ceea ce privește programele de livrare din fiecare acord bilateral de vaccin face dificilă cunoașterea exactă a numărului de doze primit de fiecare regiune a globului, spune FT.

Pentru a atinge obiectivul Comisiei, vaccinarea în UE ar trebui să fie de 5 ori mai rapidă, informează Politico.

Țările trebuie să își intensifice campaniile dacă vor să imunizeze 70% dintre adulți până la sfârșitul lunii septembrie.

După cum explică Le Monde, laboratoarele se luptă din greu să țină pasul cu cererea.

Producătorii de vaccinuri sunt constrânși de tensiunile de aprovizionare cu materii prime și de limitele capacităților industriale.

Pe hârtie, această tehnologie ARN mesager este potrivită pentru producția în serie. În practică, randamentul general este limitat, deoarece „unitățile de producție nu au fost încă create”.

Deoarece vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna au fost primele bazate pe ARN mesager aprobate pentru oameni, infrastructura existentă până acum fusese prevăzută doar pentru producția modestă dedicată cercetării clinice și dezvoltării viitoarelor vaccinuri și terapii împotriva cancerului sau bolilor rare.

În Spania, unii politicieni au sărit peste rând, informează El Pais.

Sute de persoane au primit vaccinul, chiar dacă nu fac parte din grupul prioritar.

Lista privilegiaților include mai mulți primari, un șef regional din domeniul sănătății publice sau membri ai familiilor lucrătorilor medicali. În aceste cazuri, vaccinul a fost administrat chiar dacă persoanele nu aparțineau primului grup prioritar al campaniei în curs: rezidenți și personalul caselor de îngrijire, alți lucrători din domeniul sănătății și persoane cu dizabilități grave.

Cel mai flagrant caz până în prezent este șeful regional al sănătății din Murcia, regiune guvernată de Partidul Popular. El și alți 400 de lucrători de la departamentul regional de sănătate și de la Serviciul de Sănătate din Murcia - inclusiv soția sa - au sărit rândul pentru a se vaccina. Responsabilul s-a justificat prin faptul că, odată ce angajații din domeniul sănătății din prima linie au fost imunizați, vaccinul a fost oferit și altor lucrători din domeniul sănătății care au solicitat aceasta.

Un alt caz tulbure este cel al lui Iñaki Urdangarin, cumnatul regelui spaniol Felipe al VI-lea, care execută o pedeapsă de cinci ani și 10 luni de închisoare pentru implicarea sa într-un scandal de corupție . Urdangarin a fost vaccinat deoarece lucrează trei zile pe săptămână ca voluntar la un centru pentru persoane cu dizabilități.

Și vaccinarea militarilor care urmează să părăsească Spania în misiuni internaționale cade, de asemenea, într-o zonă gri.

Pe măsură ce impulsul de vaccinare continuă, epidemiologii speră că protocolul poate fi îmbunătățit, astfel încât să nu mai existe probleme cu săriturile peste rând, notează El Pais.

Dar ce se întâmplă cu vaccinul rusesc Sputnik V, pentru care Moscova a cerut aprobarea Uniunii Europene și pe care Ungaria l-a aprobat în procedură de urgență?

Revendicările discutabile ale Rusiei nu fac decât să eclipseze un vaccin totuși bun, titrează The Moscow Times.

Sputnik V pare a fi un vaccin funcțional, dar Rusia și-a afectat singură credibilitatea științifică cu afirmații premature și exagerate .

Sputnik V se bazează pe o tehnologie de vector adenovirus bine stabilită.

Spre deosebire de alternativele disponibile, este ieftin - se pare că mai puțin de de 10 USD pe doză - și nu necesită o ultra-refrigerare scumpă.

Statele Unite și alte țări occidentale au luat aproape toate dozele Pfizer, Moderna sau AstraZeneca / Oxford prin acorduri de cumpărare în avans, care au lăsat țările sărace și cu venituri medii pe dinafară. Aceasta ar fi fost o bună ocazie pentru Rusia de a se pune în lumină.

Dar pe tot parcursul pandemiei Covid-19, rușii și-au afectat propria credibilitate științifică cu pretenții premature și exagerate de succes.

Obiceiul nu este unul nou. Observatorii din Rusia își vor aminti declarațiile superbe de victorii în dezvoltarea unui vaccin HIV / SIDA (care încă nu există) sau a unui vaccin Ebola (care nu a fost niciodată administrat pe teren).

Când ai întins adevărul până la punctul de rupere atât de des în trecut, nu ar trebui să fii surprins că nimeni nu te crede de această dată.

 
Revista presei internaționale din 25 ianuarie 2021