Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politica vaccinurilor: cu SUA sau cu China? Cu sau fără ”pașaport de vaccinare”?

vaccin_covid.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Pfizer sau Sinopharm? În Orientul Mijlociu, alegerea a devenit una politică, ilustrând o  adevărată „diplomație vaccinală”, transmite corespondentul în regiune al Agenției France Presse. De fapt, întrebarea s-ar pune direct: Statele Unite sau China?

În Orientul Mijlociu, comenzile pentru vaccinuri au la bază inclusiv considerații geostrategice, ceea ce dovedește influența crescândă a Beijingului în regiune.

În ultimele zile, guvernul israelian a lansat documente care ilustrează amploarea colaborării sale cu gigantul american Pfizer - asociat cu compania germană BioNtech.

În schimbul unei livrări prompte, Israel oferă laboratorului informații cu privire la nivelul imunității și efectele secundare potențiale.

Țara dispune de vaste baze de date medicale digitale și această cooperare extinsă nu este o surpriză, dat fiind faptul că Israel este principalul aliat strategic al Statelor Unite în regiune.

Și alte țări precum Qatar, Kuweit, Arabia Saudită și Oman au mizat totul pe Pfizer. Irakul, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au jucat la mai multe capete, comandând și de la compania chineză Sinopharm .

Abu Dhabi și Bahrain, cu toate că și-au normalizat relațiile cu Israelul în ultimele luni, au participat la studii clinice de fază III ale vaccinului chinez, pe care îl consideră „complet sigur”.

Potrivit experților citați de AFP, „sănătatea devine un element al politicii externe a Chinei, permițându-i să-și extindă cercul de prieteni” într-o regiune în care influențele sunt diverse și care asigură jumătate din importurile de petrol ale Chinei.

Cu toate acestea, au existat presiuni mari din partea Statelor Unite asupra aliaților lor să nu coopereze cu China. În ciuda acestui fapt, în această criză de sănătate, China a reușit să devină un „actor credibil”. Prin proiectul său  al noului Drum al Mătăsii, Beijingul încearcă în mod clar să-și „mărească influența” în Orientul Mijlociu, dar nu să înlocuiască Statele Unite, spun, totuși, experții.

Vorbim acum despre o altă controversă, de data aceasta pe pământ european: cu sau fără pașaport de vaccinare?

Europa este împărțită, observă Voice of America (VOA). De asemenea, există dezacorduri cu privire la normele care ar trebui să se aplice călătorilor care au primit vaccinuri neacceptate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Din cauza aprovizionării insuficiente cu vaccinuri Pfizer și Moderna, care au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, o Ungarie frustrată cumpără vaccinul rusesc Sputnik V.

”Pentru un acord cu privire la standarde, vor fi necesare alte reuniuni la nivel înalt”, a spus un înalt oficial al UE.

EU Observer citează un alt oficial european, potrivit căruia  „putem fi de acord în principiu că ar trebui să lucrăm la standarde comune și la interoperabilitate. Vrem să evităm blocarea lucrurilor, din cauză că vaccinurile nu sunt recunoscute într-o anumită țară”.

La rândul său,  Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, citat de VOA, spune că vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorii, la fel ca și cerințele actuale din multe țări pentru un test negativ. „Vor exista diferite opțiuni și s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”.

Les Echos notează pe aceeași temă că pregătirea unui certificat de vaccinare a devenit subiectul unei ample dezbateri politice cu privire la posibilele drepturi pe care le va permite, cum ar fi cel de a călători.

Ziarul îl citează pe președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit căruia Comisia Europeană a fost deja însărcinată să lucreze la acest subiect.

Pe de altă parte, președintele Consiliului European consideră că este legitim ca o dezbatere să aibă loc ulterior asupra drepturilor care ar putea fi acordate cetățenilor cu un astfel de certificat. În opinia sa, nu ar trebui să înaintăm prea repede, deoarece dacă în câteva luni doar o parte din populație va fi vaccinată, se pune întrebarea dacă ar fi corect să le permitem doar unora să călătorească.

În schimb, liderul european are în vedere soluții hibride: dacă, de exemplu, 70% dintre europeni sunt vaccinați în această vară, restul de 30% ar putea continua să folosească testele PCR pentru a zbura.

 
Revista presei internaționale din 27 ianuarie 2021