Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce sunt atât de îngrijorați oamenii de știință de mutația braziliană a coronavirusului?

covid_brazilia.png

Mormânt al unui fost pacient infectat la cimitirul din Manaus, Brazilia, 22 ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Noile variante ale coronavirusului , cum ar fi cea britanică sau cea sud-africană, se răspândesc în întreaga lume. Dar oamenii de știință sunt îngrijorați îndeosebi de noua tuplină braziliană. Și iată de ce.

Aceasta este varianta numită  P.1, scrie pe pagina sa National Public Radio din Statele Unite. Tulpina a apărut la începutul lunii decembrie în Manaus, Brazilia și până la jumătatea lunii ianuarie a provocat deja o creștere masivă a cazurilor din orașul cu 2 milioane de oameni.

Problema cu P.1 este dublă: oamenii de știință nu înțeleg de ce varianta s-a răspândit atât de exploziv în Brazilia și apoi sunt  mutațiile deosebit de periculoase.

În timp ce varianta britanică a avut nevoie de aproximativ trei luni pentru a domina focarul din Anglia, în cazul P.1 a durat doar aproximativ o lună pentru a domina focarul din Manaus.

În plus, Manaus fusese deja lovit extrem de puternic de virus în aprilie. Un studiu a estimat că populația ar fi trebuit să atingă imunitatea de turmă și virusul nu ar fi trebuit să se răspândească ușor în comunitate.

Deci, cum se explică această creștere,10 luni mai târziu?

Ar putea P.1 să se sustragă anticorpilor produși împotriva versiunii anterioare a virusului, facilitând reinfectările? Ar putea fi mult mai contagios? Ar putea fi ambele adevărate?

Cercetătorii nu au un răspuns exact.

Reinfecțiile sunt o preocupare serioasă din mai multe motive. De exemplu, virusul se sustrage de la anticorpi sau nu mai poate fi recunoscut de către aceștia. În esență, mutațiile oferă virusului un tip de mantie de invizibilitate.

Astfel, acum avem un joc de-a pisica și șoarecele.

Iar producătorii de medicamente trebuie să refacă vaccinurile, în caz contrar, riscăm să ne infectăm de două ori.

S-a mai întâmplat asta și cu gripa. Trebuie să trăim cu gripa și să găsim o modalitate de a rămâne înaintea virusului prin vaccinuri, pe o bază anuală.

Ne putem imagina că vom face ceva similar cu coronavirusul. Acest proces va costa omenirea o mulțime de bani - și va dura. Așa că, după cum spun experții citați de NPR, nu va apărea ceva în 2021 care să ne facă să spunem: „ Gata, am terminat ”.

Între timp, misiunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) tocmai și-a început ancheta în orașul chinez Wuhan, considerat punctul de plecare al epidemiei.

Potrivit Reuters, OMS nu a furnizat detalii cu privire la itinerariul misiunii, deși conducătorul echipei declara în noiembrie că va merge probabil la piața engros a fructelor de mare, unde au fost detectate primele cazuri.

Echipa, formată din experți independenți, urmează să rămână încă două săptămâni în China, care a luat măsuri stricte, inclusiv reducerea drastică a sosirilor internaționale, pentru a stopa răspândirea coronavirusului. China a avut de luptat cu o serie de focare locale în ultima lună.

După cum transmite CNN, inspectorii au sosit pe teritoriul chinez la 14 ianuarie după tot felul de tergiversări. Ei, au fost nevoiți să respecte cu scrupulozitate carantina.

"Ieșirea din hotel a celor 13 membri ai echipei a fost transmisă în direct la televizor: ei purtau măști și au intrat într-un microbuz alb, în ​​care bagajul lor fusese deja încărcat de angajați care purtau salopete de protecție".

Dar, după cum precizează CNN, multe vor depinde de cooperarea autorităților chineze. Ștergerea fără explicații, în urmă cu zece zile, a unui grup de pe rețeaua socială chineză WeChat, alcătuit dintr-o sută de rude ale unor oameni care au murit de Covid-19, dintre care unii au cerut să întâlnească echipa, nu este de cel mai bun augur .

BBC amintește că anchetatorilor internaționali li s-a refuzat intrarea în China după ce un membru al echipei a fost întors înapoi și un altul a rămas blocat în zona de tranzit.

Beijingul a spus mai târziu că este o neînțelegere.

Presa controlată de stat a sugerat recent că pandemia ar fi putut începe în afara Chinei - Spania, Italia sau chiar SUA - și a susținut, de asemenea, că virusul a intrat în țară prin importuri de alimente congelate, deși experții au pus la îndoială acest lucru.

South China Morning Post, ziar din Hong Kong, scrie că există îndoieli cu privire la accesul care-i va fi permis echipei OMS la anumite locații și la datele colectate de oamenii de știință chinezi.

Mandatul echipei vine pe fundalul mai multor teorii controversate despre focar. Unele au fost amplificate de politicieni și oficiali. Fosta administrație Donald Trump a spus că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator din Wuhan.

 
Revista presei internaționale din 29 ianuarie 2021