Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chiloții albaștri și periile de toaletă, simbolurile protestelor anti-Putin

2021-01-31t113007z_1761086485_rc2zil9fw3qv_rtrmadp_3_russia-politics-navalny-protests.jpg

Doi moscoviți protestează ridicând deasupra capului perii de toaletă vopsite auriu în timpul unui miting în sprijinul liderului opoziției ruse Alexei Navalny. Periile amintesc de cei 700 de euro cheltuiți pentru o perie de toaletă din castelul de la Marea Neagră (despre care Aleksei Navalny a pretins că este deținut de Vladimir Putin).
Sursa imaginii: 
REUTERS / Maxim Shemetov

Le Monde remarcă faptul că protestele au avut loc în ciuda presiunii crescânde din partea autorităților ruse, care au intensificat avertismentele și procedurile legale. Dar cu toate obstacolele susținătorii lui Aleksei Navalny s-au manifestat duminică (31 ianuarie) într-o altă zi de mobilizare pentru a solicita eliberarea oponentului încarcerat.

Acoperit de un strat subțire de zăpadă, centrul Moscovei a luat pe alocuri înfățișarea unei cetăți asediate: sute de polițiști cu scuturi și bastoane la vedere au blocat mai multe străzi și stații de metrou din capitală. Aceasta i-a făcut pe protestatari să-și schimbe locurile de desfășurare a mitingului în ultimul moment, folosindu-se de rețelele de socializare.

CNN transmite că, în fața primăriei din orașul Novosibrsk, oamenii puteau fi văzuți ținându-se de mâini, formând lanțuri și scandând „Libertate!” și „Dați-ne banii înapoi!”. Șiruri de polițiști anti-revoltă stăteau în fața lor.

Protestatarii care mărșăluiau de-a lungul străzilor înzăpezite scandau: „Rusia fără Putin!” și „Toți pentru unul, unul pentru toți !”

Protestele au avut loc în ciuda faptului că ministerul rus al afacerilor interne i-a avertizat anterior pe cetățenii ruși să nu participe la protestele „neautorizate”.

Legea federală rusă impune organizatorilor să depună un apel la autoritățile locale cu cel puțin 10 zile în avans pentru a obține permisiunea de a organiza un protest.

The Guardian scrie că manifestațiile s-au transformat într-un joc de-a șoarecele și pisica, în timp ce polițiștii anti-revoltă, înarmați cu bastoane și pistoale paralizante îi urmăreau pe protestatari prin capitală. Urmărirea de câteva ore a fost punctată de ciocniri și arestări brutale. Un bărbat a fost grav rănit după ce și-a aruncat cu benzină și și-a dat foc, aparent într-un act de protest. A fost internat în stare critică.

Și corespondentul Deutsche Welle din Moscova spune că polițiștii și protestatarii s-au antrenat într-un joc de-a șoarecele și pisica: „Știam că autoritățile vor bloca o bucată imensă din centrul Moscovei și ne-am dat, din nou și din nou diverse puncte de întâlnire . Dar au avut loc și arestări", spune un protestatar citat de publicația germană.

Chiloții albaștri și periile de toaletă au devenit simbolurile manifestanților, scrie The Moscow Times.

”Fluturarea chiloților albaștri amintește de faptul că agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB) au plasat toxina noviciok în lenjeria intimă de culoare albastră a lui Navalny.

Când președintele Vladimir Putin a marcat ritualul ortodox al Bobotezei, scufundându-se în apa rece ca gheața, el purta, de asemenea, costum de înot albastru. Atunci, aliații lui Navalny au glumit că Putin i-ar fi luat lenjeria adversarului său.

Periile de toaletă amintesc de castelul la Marea Neagră, despre care Aleksei Navalny a pretins că este deținut de Vladimir Putin.

Complexul, despre care Navalny spune că a costat mai mult de 1,35 miliarde de dolari, ar avea dotări de lux, de la un patinoar subteran la un cazinou.

Dar ceea ce i-a surprins pe mulți a fost costul raportat al unei perii de toaletă de înaltă calitate: 700 de euro”, scrie The Moscow Times.

Alexander Baunov, redactor-șef al Centrului Carnegie din Moscova, citat de Courrier International explică situația socială din Rusia.

”În timpul marelui val de protest de la sfârșitul anului 2011, trecuseră cinci luni între începutul demonstrațiilor, un fel de carnaval pașnic și primele ciocniri cu poliția, în momentul înscăunării lui Putin pentru noul său mandat, în mai 2012.

În 2021, nivelul tensiunii a explodat aproape imediat. Cărui fapt se datorează această diferență?

Răspunsul este ca un aisberg în formă de piramidă. Pentru nucleul dur al susținătorilor săi, Aleksei Navalny nu este doar un lider politic, el este sacru ca un mesia modern. Dar ar fi iluzoriu să reducem totul la fanatismul „martorilor lui Navalny” care s-au ridicat pentru a-și apăra idolul atacat.

Într-adevăr, până acum, Kremlinul nu a reușit să gestioneze eficient problema fostului pacient din Berlin. Dar, din nou, aceasta este doar o parte din imagine, este vârful aisbergului.

Cealaltă parte arată o societate rusească înfuriată de pandemie. Această acumulare de nemulțumire este atât un puternic factor de risc pentru echilibrul societății, cât și un teren politic fertil”.

 
Revista presei internaționale din 1 februarie 2021