Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Oficial, Rusia este o dictatură”. Plus: este Mario Draghi soluția potrivită pentru Italia?

După ce Alexei Navalny a fost condamnat marți  la doi ani și opt luni într-un lagăr de muncă, presa europeană vede Rusia din ce în ce mai izolată. Apelurile la sancțiuni se înmulțesc.

”Oficial , Rusia este o dictatură”, notează La Stampa.

Așa că nici să nu ne gândim să luăm în serios justiția rusă și procedurile sale. Rusia nu mai este o „democrație imperfectă” sau un „regim de tranziție”, cu alte cuvinte un regim hibrid cu care dialogul este încă posibil.

Este redusă la rangul de dictatură, căreia nu i se poate răspunde decât prin condamnare, cu cea mai mare fermitate, așa cum a subliniat Ursula von der Leyen și prin presiune" , scrie cotidianul italian.

În timp ce  El País consideră că ”Occidentul trebuie să-și arate sprijinul într-un mod inteligent, fără a-l expune pe Navalny riscului de a fi văzut drept un prieten al Occidentului.

În plus, trebuie să strângem rândurile pentru a face mai eficientă presiunea asupra Kremlinului. Vizita la Moscova a șefului diplomației europene, Josep Borrell, este o bună oportunitate. Ar trebui să încerce să-l întâlnească pe adversarul condamnat. ” (Sursa. Eurotopics).

Pentru corespondentul Le Monde de la Moscova, „eșecul Kremlinului constă în faptul că a făcut să se vorbească permanent de cazul Navalny”.

”Afacerea Aleksei Navalny depășește cu mult soarta sa personală sau chiar telenovela destul de spectaculoasă a revenirii sale în țară. Ceea ce arată acest caz este schimbarea care are loc în vârful statului rus. Chiar și în lumina practicilor regimului Vladimir Putin, otrăvirea unui adversar este o escaladare uriașă.  Cazul Navalny este probabil punctul de plecare pentru o spirală represivă aspră”.

Mergem acum în Italia, unde Mario Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene, considerat de mulți salvatorul monedei euro, a fost nominalizat pentru funcția de prim-ministru.

Pentru Corriere della Sera, nominalizarea este o cale de a evita convocarea alegerilor anticipare, care ar însemna o perioadă lungă de campanie și, prin urmare, reducerea activității guvernamentale într-un moment crucial pentru Italia.

”În următoarele câteva luni, putem fie să învingem virusul, fie să fim noi învinși de acesta. Această situație necesită un executiv complet și nu un guvern minimal, ceea ce ar fi inevitabil în timpul unei campanii electorale.

Este ” Ultima șansă pentru Italia ", crede Il Fatto Quotidiano .

”Partidele majore cu excepția notabilă a Mișcării Cinci Stele, au indicat că sunt până acum deschise discuțiilor. Dar este prea devreme pentru a vorbi despre poziții definitive. Perspectiva unui guvern Draghi a avut deja un prim efect tangibil, pe piața bursieră italiană, care înregistrează cifre foarte bune. ” (Sursa: Courrier International).

Euronews  se întreabă în ce măsură, totuși, Mario Draghi ar putea să fie omul potrivit pentru Italia?

Situl televiziunii europene o citează pe Cecilia Sottilotta profesor de relații internaționale și politici globale la Universitatea Americană din Roma.

Ea crede că „Draghi întrupează cu adevărat calități pe care niciun politician italian nu le are în prezent - este competent, este credibil, are o reputație excelentă în Italia și în străinătate. Și a dovedit că poate rezolva probleme incredibil de grele.  Totuși problema este că el nu a fost ales, a fost prezentat ca tehnocrat și acest lucru spune multe ", spune profesoara italiană.

Pandemia – amintește Euronews - a devastat o economie italiană de mult timp stagnantă și a lăsat țara cu al doilea număr de morți din Europa.

Partidele din ceea ce este acum guvernul interimar al lui Conte s-au certat cu privire la ajutorul din partea Uniunii Europene și alte probleme politice au blocat formarea unei coaliții mai solide.

Iar Bloomberg atrage atenția că Draghi va avea de rezolvat diviziunile din în cadrul guvernului.

”Compania financiară Moody’s Investors Service a avertizat marți că, alături de Marea Britanie, Italia s-a situat în fruntea listei preocupărilor regionale pentru următorii cinci ani, de teamă că ar putea irosi oportunitatea „o dată la generație” de a utiliza fondurile UE pentru a revitaliza economia. Cu toate acestea, pe termen scurt, Draghi ar putea fi un sprijin”.