Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diplomația europeană umilită de Rusia. Cum va răspunde UE?

borell_lavrov.png

Șeful diplomației europene, Josep Borell (stânga) și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, Moscova, 5 februarie 2021
Sursa imaginii: 
rfi.fr via Reuters

Rusia a expulzat vineri trei diplomați europeni chiar în timp ce Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, se afla în vizită la Moscova. O ofensă fără precedent, consideră comentatorii. Aceștia consideră că noi sancțiuni au devenit inevitabile.

”Rusia l-a umilit pe Borrell la Moscova”, a transmis EU Observer.

”Borrell plecase la Moscova, din proprie inițiativă, în prima călătorie de acest tip la nivelul UE în ultimii patru ani.

El mersese cu gândul unui dialog „strategic” pe probleme precum războaiele din Orientul Mijlociu și să transmită mesajul UE că Navalny trebuie eliberat.

În schimb, a ajuns să aprobe vaccinul rusesc „Sputnik V” - chiar dacă acesta nu a primit aprobarea științifică a Europei.

Și i-a ridicat lui Lavrov mingea la fileu pentru a numi UE drept „partener care nu este de încredere”.

În plus, Borrell l-a criticat și pe aliatul american când a fost chestionat de către organul rus de propagandă Sputnik în legătură cu sancțiunile asupra Cubei”.

O zi „de coșmar” pentru Borrell, sintetizează la rândul său ziarul belgian Le Soir.

„Vizita lui Borrell la Moscova s-a încheiat cu o umilință pentru Uniunea Europeană”. Borrell a ieșit din întâlnirea sa cu Serghei Lavrov, „recunoscându-și neputința”, conchide Le Soir.

Euractiv observă că Rusia l-a primit pe Borrell cu o „coregrafie provocatoare”

”Vizita a fost umbrită de apariția lui Navalny într-o cușcă de sticlă, într-o sală de judecată din Moscova. El a fost nevoit să răspundă unei noi acuzații: că l-ar fi calomniat pe un veteran din cel de-al doilea război mondial care a participat la un videoclip promoțional de susținere a lui Putin pentru un nou mandat prezidențial”.

”Rusia respinge ramura de măslin a UE”, își intitulează comentariul Deutsche Welle.

”Vineri după-amiază, era deja absolut clar că misiunea trimisului UE a eșuat lamentabil. Cu toate acestea, mai erau câteva ore pentru a mai putea face măcar câte ceva, cum ar fi o întâlnire cu aliații lui Navalny sau cel puțin o apariție în public. De asemenea, ar fi putut alege să ia un zbor de întoarcere mai devreme; un sfârșit brusc al vizitei sale ar fi trimis un semnal clar.

Scepticii au pus la îndoială scopul călătoriei lui Borell chiar înainte de coborârea sa în iadul diplomatic. Pentru unii, închiderea lui Navalny ar fi fost un motiv suficient pentru a o anula.

Aceștia au subliniat că Kremlinul se afla în avantaj și că Borrell, cu foarte puține pârghii, risca să fie pus în inferioritate. Au avut dreptate. Acesta este probabil cel mai mare dezastru din istoria diplomației UE, care, desigur, nu este foarte veche.

 

Vor exista consecințe atunci când UE își va reconsidera fundamental strategia față de Rusia, în câteva săptămâni. În mod clar, Kremlinul nu dorește o relație bazată pe principiile echității și egalității.

Unele state membre au pus frână atunci când s-a vorbit despre noi sancțiuni, pentru a protesta în cazul Navalny. Acum, când Borrell s-a întors cu mâinile goale de la Moscova, aceste sancțiuni vor fi inevitabile”, își încheie comentariul publicația germană.

Și Le Monde vede sancțiunile ca fiind inevitabile. Ziarul este de părere că diplomația Uniunii Europene a căzut în capcana Rusiei.

”La Bruxelles, surse diplomatice cred că expulzarea celor trei reprezentanți europeni, care urmează închiderii lui Navalny și reprimării protestelor, ridică problema unor noi sancțiuni.

Ipoteza nu a fost încă pusă oficial pe masă, dar astfel de măsuri s-ar adăuga la cele luate deja împotriva înalților oficiali ruși în urma otrăvirii opozantului. Kremlinul a răspuns sancționând oficialii francez, german și suedez, pentru a arăta mai bine cât de insignifiante sunt pentru el instituțiile europene”.

Pentru Le Figaro, Putin își înăsprește opoziția față de Occident

”Moscova alege fuga înainte în fața indignării din Rusia, Europa sau Statele Unite cu privire la închiderea lui Navalny.

Puterea rusă își arată impermeabilitatea față de orice presiune și continuă să dezvolte o „narațiune” fără nicio legătură cu realitatea.

Vineri, Serghei Lavrov a refuzat, pentru a unsprezecea oară, imperturbabil, să recunoască otrăvirea lui Alexei Navalny cu agentul nervos Novichok, cu toate dovezile furnizate de mai multe laboratoare europene. Potrivit unor surse apropiate de Kremlin, citate de agenția Reuters, autoritățile ruse au fost încurajate în politica lor de fermitate prin exemplul lui Alexander Lukașenko din Belarus sau al lui Nicolas Maduro în Venezuela. Ambii au rezistat după luni întregi de demonstrații și proteste”.

 
Revista presei internaționale din 8 februarie 2021