Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce cred adepții QAnon că se va întâmpla pe 4 martie?

Ziua de 4 martie a devenit una simbolică pentru adepții mișcării conspiraționiste QAnon. De ce tocmai această zi și ce ar trebui să se întâmple? Publicațiile din Statele Unite oferă câteva explicații.

După cum notează Newsweek, adepții QAnon cred că Donald Trump va fi din nou instalat în funcția de președinte pe 4 martie.

Și aceasta, în ciuda ceremoniei din 20 ianuarie, prin care Joe Biden a intrat în Casa Albă. Și în ciuda faptului că toate celelalte previziuni ale acestora, de la sfârșitul anului 2017, au eșuat.

Teoria din jurul datei de 4 martie a început să circule încă din ianuarie, iar QAnon a găsit noi modalități de a sugera că „planul” este încă în vigoare - în ciuda faptului că Trump nu mai este președinte - iar susținătorii trebuie doar să păstreze credința.

Cea mai recentă predicție a QAnon pare să-și fi găsit ecou în cadrul mișcării suverane cetățenești, ai cărei adepți consideră că nu trebuie să respecte legile federale sau să plătească impozite.

Baza acestor convingeri vine de la o lege despre care ei cred că a fost adoptată în 1871 și care a transformat în secret SUA într-o corporație. Prin urmare, mișcarea cetățenească suverană consideră că fiecare președinte de după Ulysses S. Grant este ilegitim.

Ei susțin, de asemenea, că America a fost condusă de un grup de investitori obscuri încă din 1933, când Franklin D. Roosevelt a pus capăt standardului aur. Data inaugurării prezidențiale a fost, de asemenea, schimbată de la 4 martie la 20 ianuarie, în 1933.

FBI consideră că acești cetățeni suverani sunt o amenințare teroristă internă, iar membrii lor au fost în spatele mai multor incidente violente. Multe teorii din mișcările cetățenești suverane și QAnon sunt, de asemenea, înrădăcinate în antisemitism”, scrie Newsweek.

Pe aceeași temă, revista de afaceri Forbes observă creșterea explozivă a prețurilor la hotelul lui Donald Trump din Washington, în noaptea de 3 spre 4 martie.

La hotelui Trump International, în această perioadă a anului, în mod normal, prețul unei camere pe noapte este între 476 și 596 USD.

Interesant este că, pentru noaptea de 3 spre 4 martie, aceeași cameră se vinde cu 1.331 USD , cu 180% peste tariful de bază și este mai mult decât dublul plății pentru orice altă noapte din februarie sau martie, potrivit site-ului web al hotelului.

Creșterea tarifelor din 4 martie pare a fie însă exclusivă pentru Trump International. La alte hoteluri de lux din Washington DC - Four Seasons, Hay Adams și St. Regis - tarifele rămân apropiate de normă și în noaptea de 3 spre 4 martie.

În acest context, publicația The Hill spune ce ar trebui să știe SUA despre violență: conflictul poate deveni o instituție:

Ce putem învăța din războiul civil de 25 de ani din mica insulă din Sri Lanka? Aceasta poate oferi lecții relevante și tulburătoare pe măsură ce ne confruntăm cu teroarea internă condusă de nemulțumire, dezinformare și politica diviziunii, a rasei și etniei.

Atacul din 6 ianuarie asupra Capitolului a fost profund tulburător. Cu toate acestea, trebuie să privim dincolo de oroarea evenimentului pentru a înțelege ce se află în spatele conflictului și a aborda riscul ca acest conflictul intern să se transforme într-o instituție capabilă să susțină și să creeze o spirală de violență.

Conflictul începe cu nemulțumirea și victimizarea, reale și percepute. Plângerile câștigă avânt atunci când sunt hrănite și propagate de mass-media și conducerea politizată. În curând, aceste nemulțumiri adânci și demonizarea „celeilalte părți” devin o bază pentru instituțiile conflictului și conferă legitimitate tuturor celorlalte acțiuni de sprijin”, atrage atenția The Hill.

În Europa, Frankfurter Allgemeine Zeitung, explică de ce atât de mulți republicani rămân totuși alături de Trump:

 „Senatorilor le este frică să se rupă de Trump pentru că el este gata să distrugă partidul. O parte semnificativă din cei 74 de milioane de alegători ai săi îl susțin în continuare. Există destui oameni pentru a doborî mulți aleși renegați în primarele din 2022. Alternativ, Trump a susținut ideea unui terț care ar face republicanii să nu poată câștiga o majoritate de ani de zile. Conducerea republicană din Congres se sinucide astfel, din teama de a muri ”.

Pentru Partidul Republican vine o perioadă grea, comentează și The Irish Times:

”Plecarea lui Trump de la Washington a lăsat un vid în centrul politicii republicane, pe măsură ce republicanii din Congres se luptă cu mișcarea Trumpistă pe care au moștenit-o. Evenimentele șocante ale revoltei din 6 ianuarie au declanșat un adevărat război civil în partid”. (Sursa: Eurotopics).

 
Revista presei internaționale din 11 februarie 2021