Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După eșecul cu carantina, Suedia are probleme și cu vaccinarea. Plus: Bucureștiul dă înapoi în problema certificatelor vaccinale

covid_suedia.png

Banner cu un mesaj în care se cere păstrarea distanței fizice, la Stockholm, februarie 2021
Sursa imaginii: 
REUTERS - TT NEWS AGENCY via rfi.fr

Așa cum notează France Info, în Suedia, refuzul inițial de a aplica măsuri de izolare în pandemie nu a dat rezultatele scontate. Aceasta a dus la controverse aprinse în țară.

Și, pentru ca situația să fie și mai rea, campania de vaccinare a început haotic. Suedezii au inventat un cuvânt pentru a-și descrie sentimentele: „Coronaskam”, rușinea coronavirusului.

Mulți suedezi sunt deranjați de strategia țării lor în fața pandemiei Covid-19. Suedia are acum mai multe decese pe cap de locuitor decât Franța și, în special, o rată mult mai mare decât vecinii săi nordici, Norvegia, Finlanda și Danemarca.

Prin urmare, Suedia a sperat să-și îmbunătățească imaginea printr-o campanie exemplară de vaccinare. Dar, începând cu 12 februarie, doar 225.000 de suedezi primiseră o doză de vaccin, adică 2% din populație.

Aceasta înseamnă cu mult sub media europeană sau Franța și Germania, care au cu puțin peste 3%.

În plus, un război intern opune diferitele regiuni din Suedia. Unii se aprovizionează, în timp ce alții rămân fără doze și nimeni nu adoptă aceeași strategie de vaccinare pentru publicul prioritar. Guvernul continuă să susțină că toți adulții vor fi vaccinați înainte de vară, dar epidemiologul șef al țării, Anders Tegnell, se arată sceptic”, aflăm de la France Info..

În Grecia, ziarul Kathimerini semnalează o încărcătură virală îngrijorătoare în apele reziduale ale orașului Salonic, al doilea ca mărime după capitala Atena.

Astfel, concentrația virusului SARS-CoV-2 detectată la stația de epurare a apelor uzate din Salonic a crescut cu 70% în săptămâna dintre 8 și 14 februarie, a avertizat marți o echipă de cercetători de la Universitatea Aristotel din oraș.

Creșterea bruscă a încărcăturii virale vine după câteva săptămâni de creștere lentă, dar constantă. Aceasta ridică perspective sumbre.

Potrivit experților universității, față de perioada de după Crăciun, când s-a înregistrat cel mai scăzut nivel, încărcătura virală este acum în creștere cu 345% - un nivel similar celui de la sfârșitul lunii octombrie, chiar înainte de începerea valului de infectări din noiembrie.

Apele uzate ne oferă un diagnostic în timp util, o imagine a ceea ce vom vedea mai târziu clinic. Metodologia este foarte bine direcționată și fiabilă. Creșterea pe care o vedem de la începutul lunii în apele uzate, va deveni evidentă în următoarele săptămâni la spitale”, a avertizat Symeon Metallidis, profesor de epidemiologie la Universitatea Aristotel.

Se sare peste rând la vaccinare și în Germania? Da, spune Deutsche Welle, citând o investigație a agenției de presă DPA.

În cel puțin nouă landuri federale ar fi fost vaccinate persoane care n-ar fi avut prioritate.

Politicieni locali, clerici, pompieri și polițiști ar fi beneficiat de vaccin anti-Covid, deși nu fac parte din grupa de risc.

Conform Ministerului Federal al Sănătății, prioritate la imunizare au persoanele trecute de 80 de ani și personalul din sistemul sanitar și de îngrijire: spitale, cabinete medicale, cămine de bătrâni sau centre de vaccinare. Pe locul al doilea pe lista de priorități se regăsesc polițiștii. Edilii locali nu sunt menționați la o categorie anume.

În majoritatea cazurilor depistate, argumentul a fost că, la sfârșitul zilei, anumite centre dispuneau de doze de ser nefolosite și ar fi fost păcat să se irosească.

Germania nu a stabilit și reglementări privind vaccinul preparat, dar nefolosit la încheierea programului zilnic al centrelor de imunizare.

Iar problema pașapoartelor vaccinale continuă să agite spiritele în Europa, scrie Libération.

Din Estonia până în Cipru, din ce în ce mai multe privilegii de sănătate prin intermediul certificatelor de vacinare.

Tabăra pro-pașaport de vaccinare reunește două grupuri destul de diferite. Statele nordice - destul de eficiente în campania lor, cu 6,9% din populație vaccinată în Danemarca și 5,6% în Polonia, de exemplu, față de 4,9% media în UE - consideră pașaportul un instrument pentru a relansa economia.

Statele din sud, foarte dependente de turism, consideră pașaportul un mijloc de facilitare a călătoriilor internaționale.

Fără a anunța încă vreo măsură, Spania, Portugalia, Italia și Malta s-au declarat în favoarea unui dispozitiv european.

Astăzi, un certificat de vaccinare facilitează deja trecerea unor frontiere. România, Polonia și Estonia permit persoanelor vaccinate să intre pe teritoriul lor fără a fi nevoie să facă teste sau să fie supuse unei carantine. Cipru este de așteptat să facă același lucru din martie. Dimpotrivă, Danemarca și Suedia cer în continuare teste și carantină pentru persoanele vaccinate.

În acest context, țările reticente la un astfel de document devin din ce în ce mai puține. Franța, Germania și Olanda încă se opun în mod clar ideii unui acord la nivelul Uniunii.

România a făcut pasul înapoi. În timp ce președintele, Klaus Iohannis, explica în ianuarie că un pașaport de vaccin „ar împărți populația europeană în două”, Bucureștiul discută acum cu Israelul pentru a găsi un acord comparabil cu cel semnat între Tel Aviv și Atena.

 
Revista presei internaționale din 17 februarie 2021