Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vaccinul „geopolitic” al Rusiei: este Sputnik V prea bun pentru a fi adevărat?

sputnikv.png

Cutii cu doze de vaccin Sputnik V încărcate într-un camion frigorific după sosirea pe Aeroportul Simon Bolivar, La Guaira, Venezuela, 13 februarie 2021
Image source: 
AFP via rfi.fr

Miercuri  președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la campania Moscovei de promovare a vaccinului Sputnik V . "Încă ne întrebăm de ce Rusia oferă, teoretic, milioane și milioane de doze, în timp ce nu progresează suficient în vaccinarea propriilor oameni", a remarcat ea. Iar această veritabilă diplomație a vacinurilor atrage atenția comentatorilor.

După cum notează Politico, Sputnik V oferă Moscovei posibilitatea de a se ”injecta” în politica europeană.

Unii observatori spun că tocmai articolul laudativ din revista The Lancet ar fi trebuit să sune alarma și să determine UE să aplice un control mai atent.

Ei avertizează că Sputnik este un instrument geopolitic pe care Moscova îl folosește pentru a manipula democrațiile occidentale, pentru a exacerba diviziunile și pentru a prezenta Rusia ca un salvator în pandemie.

Ridicând primele semne de întrebare asupra vaccinului rusesc, Ursula von der Leyen a subliniat faptul că Rusia va trebui să permită inspecțiile în secțiile sale de producție și să prezinte toate datele pentru control, ca parte a procesului de aprobare.

Iar dezbaterile se intensifică pe măsură ce Rusia continuă să insiste asupra aprobării Agenției Europene pentru Medicamente, în timp ce autoritatea de reglementare insistă că nu a primit încă date din partea Rusiei.

Abordarea Moscovei poartă semnele unei campanii globale de dezinformare - trâmbițând Sputnik-ul în timp ce seamănă îndoieli cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinurilor occidentale”, mai scrie Politico.

„În ceea ce privește diplomația în domeniul sănătății, Uniunea Europeană se află mult în urma altor puteri precum China și Rusia”, scrie Euronews. Canalul european explică faptul că, în ultimele douăsprezece luni, „livrarea de echipamente medicale a devenit un instrument de influență pe scena internațională”.

”Aceasta este diplomația vaccinului, noul mare joc global”, scrie și The Spectator:

”Națiunile care vor să concureze cu Occidentul - și în special cu America - își folosesc vaccinurile proprii ca modalitate de a câștiga influență.  Oferă vaccinuri contra loialitate și acte de supunere publică.

China planifică această lansare globală de luni de zile. Încă din vara anului trecut, președintele Xi Jinping îi telefona regelui Marocului Mohammed al VI-lea și altor lideri mondiali, promițând că vaccinurile vor fi un „bun public global”.

După ce lumea s-a întors împotriva Chinei, pe măsură ce s-a dezvăluit amploarea pandemiei, Beijingul a dorit să evite statutul de paria.

Prima fază a procesului a constat livrările de echipamente sanitare - pentru care președintele sârb a fost atât de recunoscător încât a sărutat un steag chinez; acum este vorba despre vaccinuri.

Rușii nu au rămas în urmă, în marele joc.

Sputnik nu a primit încă aprobarea din partea Agenției Europene pentru Medicamente, dar premierul ungar Viktor Orbán, a comandat deja două milioane de doze. Merkel este interesată de Sputnik și s-a oferit să-l ajute pe Putin să înființeze unități de producție în Germania.

La apogeul Războiului Rece, peste 100 de țări în curs de dezvoltare formau Mișcarea Nealiniată, angajându-se să rămână neutre între URSS și SUA.

Apoi, ca și acum, marile puteri au făcut tot ce au putut pentru a influența loialitățile. Întrucât lumea se strecoară inevitabil într-un al doilea război rece, China și Rusia lucrează și fac tot ce pot pentru a minimiza sprijinul global pentru unchiul Sam”.

The New Statesman comentează în acest context că decizia lui Viktor Orban de a comanda vaccinuri din Rusia și China cu greu poate fi separată de euroscepticismul său:

”Ungaria este membră a așa-numitului Grup 17 +1 , lansat în 2012, prin care China se angajează alături de Europa centrală și de est. În timp ce mai mulți membri au trimis oficiali de nivel inferior la reuniunea de săptămâna trecută, Orban s-a adresat întâlnirii, aducând slavă președintelui Xi Jinping.

În noiembrie, Bruxelles a avertizat Ungaria împotriva utilizării vaccinului rus, dar este puțin probabil ca Budapesta să țină cont.

Raportul de putere s-a schimbat de anul trecut, odată cu avansul lent al vaccinării în Uniunea Europeană.

Este probabil ca și politica națională ungară să joace un rol. Alegerile urmează să aibă loc anul viitor, iar recentele sondaje de opinie arată că partidul Fidesz, al lui Orban, este aproape egal cu opoziția.

Dar cât de stabilă ar fi o coaliție anti-Orban alcătuită din liberali, socialiști și extrema dreaptă este o altă întrebare”.

 
Revista presei internaționale din 19 februarie 2021