Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Meniu unic vegetarian în școlile din Lyon. Este o idee bună?

cantina_scoala.png

Elevă într-o cantină școlară din Franța, septembrie 2020
Image source: 
AFP via France24

Măsură inedită în orașul francez Lyon: de acum înainte, cantinele școlare vor servi un meniu unic, vegetarian. Oficialii primăriei controlate de ecologiști spun că aceasta va permite un serviciu mai rapid și va ajuta la păstrarea distanțării, în lupta contra coronavirusului.

Faptul de a crea un singur meniu simplifică și eficientizează, într-adevăr, serviciul pentru elevi, notează publicația online La Dépêche

Dar dincolo de controversa politică, mâncarea vegetariană este ea bună pentru copii? Din punct de vedere nutrițional, OMS a clasificat consumul de carne roșie procesată printre alimentele „probabil cancerigene”.

Le Monde precizează la rândul său că „o dietă mai vegetală reduce riscul de cancer, dar și de boli cardiovasculare și diabet”. Rețineți că felurile de mâncare oferite de cantinele școlare din Lyon sunt vegetariene.

Adică nu exclud proteinele animale conținute, de exemplu, în lapte sau ouă. Spre deosebire de dieta vegană, care pur și simplu exclude orice produs de origine animală.

Dincolo de Rin, Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că nu este de mirare că tocmai în patria lui Paul Bocuse, decizia primarului de a impune mese fără carne a stârnit o dezbatere publică aprinsă.

”Nu fără motiv: bucătăria franceză este renumită în toată lumea pentru feluri de mâncare precum bœuf bourguignon  sau coq au vin .

Justificările invocate de primarul ecologist din Lyon nu par a fi tocmai credibile. Nu este nevoie de un singur meniu pentru a se asigura că regulile de distanțare sunt respectate atunci când se servește mâncare în timpul pandemiei.

În schimb, această decizie dă impresia că un politician local cu convingeri ecologiste încearcă să folosească momentul pentru a impune alimente mai ecologice în școlile publice.

Această strategie nu este inteligentă. Și în Germania, meniurile cantinelor școlare au devenit câmpul de luptă pentru noi conflicte ideologice care se pot dovedi extrem de divizante.

În plus, dincolo de lupta împotriva schimbărilor climatice, este adesea o chestiune de considerație față de studenții musulmani în a nu introduce carne de porc în meniuri. Cu toate acestea, la fel ca alte instituții publice, școlile nu sunt locuri potrivite pentru a impune poziții minoritare în societate”, scrie FAZ.

 

AstraZeneca, o nouă controversă privind livrările de vaccin

O altă controversă este pe cale de a se naște în Europa,  după ce gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunțat marți că ar putea produce în Uniunea Europeană doar jumătate din dozele pe care trebuie să le furnizeze în a doua jumătate a anului și că va fabrica în altă parte restul dozelor promise europenilor.

Potrivit Le Figaro, anunțul vine după o altă controversă privind livrările de vaccin AstraZeneca-Oxford către Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2021, care a stârnit tensiuni între UE și grupul farmaceutic.

Înaintea aprobării de către UE a vaccinului la sfârșitul lunii ianuarie, compania a stârnit furia în rândul liderilor UE, anunțând că nu își va putea îndeplini obiectivul de a livra cele 400 milioane de doze contractate din cauza insuficienței mijloacelor de producție în UE.

Afacerea a provocat, de asemenea, tensiuni diplomatice cu Marea Britanie, care a părăsit definitiv blocul european, Bruxelles acuzând implicit grupul pharma că a rezervat un tratament preferențial Marii Britanii în detrimentul UE.

Guvernul Marii Britanii a imunizat milioane de oameni cu vaccinul AstraZeneca de la sfârșitul anului 2020. Dar compania nu a început să livreze în UE decât la începutul lunii februarie 2021

Euractiv informează, în context, că cinci lideri europeni au trimis o scrisoare, pe care reporterii publicației au văzut-o, șefului Consiliului European Charles Michel, solicitând acțiuni imediate și sprijin pentru factorii de decizie Europa pentru a depăși actuala lipsă de vaccinuri.

Scrisoarea, semnată de prim miniștrii din Belgia, Danemarca, Spania, Polonia și de președintele Lituaniei, la inițiativa prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, a fost livrată lui Michel marți 23 februarie.

The Guardian observă că lipsa dozelor în rândul statelor membre ale UE continuă să amenințe planurile naționale, Belgia avertizând, cel mai recent, cu privire la „întârzieri grave” ale programului său. Vaccinarea persoanelor peste 65 de ani a fost astfel amânată până la sfârșitul lunii martie.

Există, de asemenea, dovezi crescânde ale faptului că vaccinul AstraZeneca a fost respins și lăsat neutilizat în frigidere după săptămâni de publicitate negativă, inclusiv afirmația nefondată a lui Emmanuel Macron cum că ar fi „cvasi-ineficient” în rândul grupurilor mai vârstnice.

Ultimele cifre sugerează că 27% din populația Marii Britanii a primit o primă doză, comparativ cu 6% din populația UE.

 
Revista presei internaționale din 25 februarie 2021