Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arhitectul ”Palatului de la Marea Neagră” se destăinuie, semnele de întrebare rămân

palat_putin.jpg

Palatul de la Marea Neagră despre care Alexei Navalny spune că aparține președintelui Putin
Sursa imaginii: 
Navalny Life / dpa via Der Spiegel

Arhitectul italian care a construit palatul de miliarde de dolari, atribuit lui Vladimir Putin de către opozantul Aleksei Navalny se destăinuie revistei germane Der Spiegel. Deși arhitectul a indicat comanditarul - altul decât președintele rus - semnele de întrebare asupra adevăratului beneficiar al palatului rămân, scriu jurnaliștii germani.

Lanfranco Cirillo (foto), cel care a proiectat palatul luxos despre care Alexei Navalny susține că aparține președintelui Rusiei, este mulțumit de opera sa.

”Am folosit materiale fantastice, am fost mândru de munca mea”, spune arhitectul pentru DER SPIEGEL.

”Arhitectul stă în fața computerului, în pantaloni scurți și tricou. Este foarte cald în Dubai și urmează să plece la malul mării.

Arhitectul a petrecut zeci de ani desenând vile de inspirație italiană în beneficiul super-bogatei clientele din Moscova. Dar el a părăsit de mult timp Rusia cea rece. Și chiar și-a închis firma de arhitectură de acolo.

Însă oamenii din Rusia nu au uitat opera lui Cirillo. Acest lucru se datorează în parte politicianului de opoziție Aleksei Navalny și filmului său de pe YouTube „Un palat pentru Putin”.

Vorbind prin Zoom din Dubai, italianul spune că a văzut bineînțeles filmul lui Navalny. El confirmă, de asemenea, că planurile de amenajare a palatului par a fi autentice.

El spune că reconstrucția 3D este, de asemenea, în general corectă, deși nu în toate detaliile.

Susține că, deși a planificat un bar shisha, stâlpul de dans a fost adăugat în film.

Arhitectul enumeră cu mândrie 44 de miliardari ruși din lista Forbes aflați printre clienții săi și spune că a construit la Sankt Petersburg, Londra, Paris și pe coastele mai multor mări.

Dar cea mai mare parte a operei sale se află în Rublyovka, zona rezidențială extravagantă din vestul Moscovei. El spune că a primit comenzi nebunești pentru că „în Rusia, ești plătit tocmai pentru că ești nebun” - o baie de aur într-un avion, un dulap complet controlat de la distanță, băi din pietre semiprețioase sau sidef, mobilier pentru yachturi de 100 de metri.

În legătură cu palatul de la malul Mării Negre, el susține că clientul său a fost Stroygazconsulting, o companie deținută un om de afaceri iordanian.

”Nu este o reședință - este un loc unde poți primi oaspeți. Și nu doar unul, ci de la 20 la 30. Nu există deloc o zonă familială la proprietate. Nu construiești un bar shisha pentru o reședință." , spune el pentru Der Spiegel.

Arhitectul spune că a fost însărcinat să construiască o proprietate pentru recepții, un loc exclusivist în care întâlnirile de afaceri să poată avea loc într-o atmosferă plăcută – așa cum au nevoie marile companii.

În 2008, când a primit el comanda, banii erau încă peste tot în Rusia. „Era o altă perioadă”.

"Și, în definitiv, de ce ar trebui Putin să dețină un loc atât de mare pentru el? Orice ușă din această țară îi este deschisă lui Putin. Dacă vrea să meargă în orice vilă, tot ce trebuie să facă este să dea un telefon", spune Cirillo.

Dar – observă ziariștii germani -  în mod ciudat, în jurul clădirii a fost amenajată o zonăde excludere aeriană.

FSO, serviciul prezidențial de pază, supraveghează proprietatea  împreună cu agenții FSB. Chiar și navelor le este interzis să se apropie în apele de coastă din fața vilei.

De asemenea, este ciudat faptul că unii subcontractanți și-au descris lucrările de construcție drept contribuții la o reședință a administrației prezidențiale.

Și dacă Putin este suspectat în mod greșit, atunci de ce persoana care a emis inițial contractul nu s-a pronunțat pentru a cruța Kremlinul de o durere de cap inutilă?

Recent, fostul partener de judo al lui Putin, Arkady Rotenberg, a pretins că este proprietarul , susținând că a cumpărat proiectul „acum câțiva ani” pentru a dezvolta un „hotel de apartamente”. Dar nu a arătat niciun document”, scrie der Spiegel.

*

Rămânem aproape de Rusia penteu a remarca primele comentarii în urma cererii Preşedintele rus Vladimir Putin adresată serviciilor secrete ale Rusiei de a opri politica occidentală agresivă împotriva ţării sale.

Pentru The Moscow Times, comentariile au venit pe măsură ce relațiile dintre Rusia și Occident se apropie de cel mai scăzut punct de la Războiul Rece încoace, cu noi sancțiuni prevăzute de  UE și SUA, după arestarea opozantului Aleksei Navalny.

Daily Express reamintește că la începutul acestei luni, Putin a acuzat țările occidentale că l-au folosit pe Navalny în încercarea de a ”îndigui” Rusia. Potrivit analiștilor, termenul amintește de strategia SUA față de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

 
Revista presei internaționale din 26 februarie 2021