Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vești bune despre eficacitatea vacccinurilor. Plus: cum se explică succesul Israelului?

vaccin_israel.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Una este să testezi un vaccin și alta să îl vezi în acțiune în lumea reală, își începe analiza revista americană Time. La mai mult de două luni după ce primele vaccinuri au fost autorizate în Marea Britanie și SUA, au apărut date relevante care arată că injecțiile chiar fac ceea ce ar trebui să facă: protejarea oamenilor de COVID-19.

Într-un studiu publicat pe 24 februarie în New England Journal of Medicine, cercetătorii din Israel și SUA raportează că vaccinul produs de Pfizer-BioNTech s-a dovedit extrem de eficient, scăzând șansele de îmbolnăvire, în special în forme severe.

Datele - spun cercetătorii chestionați de revista medicală - sunt „aproape de cele mai bune vești posibile”.

Într-un studiu separat, publicat în revista Lancet, oficialii din sănătate din Scoția au raportat, de asemenea, că vaccinarea, fie cu Pfizer-BioNTech, fie cu AstraZeneca a contribuit la scăderea ratelor de spitalizare în țară.

Aceste rezultate arată deosebit de încurajatoare, deoarece chiar și o singură doză a oricărui vaccin a dovedit o eficacitate de 85% până la 94% - în condițiile în care doza recomandată este de două injecții.

Dar, pe cât de încurajatoare sunt rezultatele, cu atât rămâne în suspensie răspunsul la o întrebare importantă: cât durează această protecție sau imunitate?

„Încă nu știm cât de bun este acest vaccin la trei luni sau la șase luni,” spun experții. Dar situația unică din Israel ar putea, de asemenea, să ne dea un răspuns în lunile următoare.

Pe măsură ce studiile vor continua, cercetătorii vor putea monitoriza orice modificare a nivelului de anticorpi la persoanele vaccinate și își vor putea face o idee dacă protecția împotriva virusului scade în timp sau rămâne puternică.

„Există multe motive să credem că va fi bine, pe baza a ceea ce știm despre imunologie și durabilitatea răspunsurilor imune la vaccinuri”, spun specialiștii. Dar vor fi necesare mai multe date pentru a confirma acest lucru, notează Time.

Dar de ce Israelul înregistrează un asemenea succes în vaccinare? Shany Mor, cercetător la Israel Democracy Institute, descifrează pentru publicația UnHerd cheia succesului israelian.

Mai întâi, Israelul a rezervat doze de vaccin foarte devreme și a stabilit criterii simple. Guvernul a făcut pariuri riscante, dar a fost câștigător.

Poate că formidabila poveste de succes ar fi fost puțin mai puțin fascinantă dacă statul evreu ar avea doar un ușor avans față de țări comparabile. Dar cifrele sunt clare: cu peste 82 de doze administrate la 100 de persoane [la jumătatea lunii februarie], comparativ cu 26 în Marea Britanie, 17 în SUA și - uluitor! - 5,9 în Uniunea Europeană, Israelul este foarte, foarte departe.

Dintre acești factori, unii sunt structurali. Sistemul universal de îngrijire a sănătății din Israel se bazează pe patru fonduri de asigurări de sănătate, furnizori non-profit.

Toți rezidenții trebuie să subscrie la unul dintre aceste fonduri, care sunt finanțate printr-o contribuție modestă, progresivă, cuprinsă între 3 și 5% din venit. Sistemul are atât avantajele acoperirii universale, cât și pe cele ale unei economii competitive - dar Israelul este departe de a fi unic în lume în acest sens.

Totuși, dacă este un loc unde țara se remarcă în mod clar, acesta este nivelul de digitalizare al sistemului său de sănătate. Toate plățile, toate înregistrările și programările sunt digitalizate, iar întregul dispozitiv este accesibil printr-o rețea electronică integrată care reunește aplicații pentru smartphone-uri, site-uri web și servicii telefonice automate.

Mai mult: toate aceste informații sunt conectate direct la baza de date de vaccinare a Ministerului Sănătății. Așadar, atunci când a venit vorba de organizarea programului de vaccinare anti-Covid, toată infrastructura era deja pusă la punct. Programările au fost oferite automat persoanelor prioritare, pe platforme cu care toți erau perfect familiarizați, scrie publicația UnHerd, citată de Courrier International.

 
Revista presei internaționale din 1 martie 2021