
Presa internaţională
Planurile lui Donald Trump și diviziunile din Partidul Republican
trump.png

”O ipoteză care răspunde dorinței susținătorilor săi”, subliniază Washington Post. ”Potrivit unui sondaj publicat chiar înainte de discursul său, 68% dintre participanții la conferință doreau o candidatură a lui Trump în 2024. Apăsător”.
Însă, după cum relatează The New York Times, ”chiar înainte de alegerile prezidențiale, Trump intenționează să influențeze alegerile parlamentare de la jumătatea perioadei și să se răzbune pe republicani - 7 senatori și 10 membri ai Camerei Reprezentanților - care au votat în favoarea destituirii sale în februarie”.
Iar USA Today se așteaptă ca stigmatizarea politică a adversarilor săi să submineze și mai mult unitatea partidului, care acum este scena unor ciocniri deschise între susținătorii și detractorii fostului președinte. Acesta din urmă a exclus însă crearea unei noi formații politice.
Pentru CNN, discursul de duminică a demonstrat mai presus de toate „preeminența lui Donald Trump asupra Partidului Republican” și dorința sa de a rămâne figura esențială a dreptei americane. (Sursa: Courrier International).
Le Figaro titrează: ”La Orlando, o revenire tunătoare a lui Donald Trump în fața susținătorilor săi”.
Fostul președinte a pus duminică bazele pentru o candidatură din 2024, care divizează Partidul Republican.
Potrivit Le Monde, ”Dacă o majoritate copleșitoare (95%) dintre congresmenii din Orlando au aprobat discursul lui Trump, conform rezultatelor unui sondaj fără caracter științific, doar 55% s-au declarat gata să-l voteze.
"Donald trump va influența mișcările Partidului Republican. Dar vom ști dacă într-adevăr contează de-abia după primarele din 2022 și mai e timp până atunci", spune un expert politic american citat de le Monde.
Certificatul de vacinare: chiar trebuie să fie o prioritate?
Ne îndreptăm către Europa, unde dezbaterea este legată de posibilitatea emiterii unui pașaport de vaccinare, așa cum a propus președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
După cum relatează pe pagina sa postul TV France 24, tot mai multe capitale văd „pașapoartele” vaccinale ca pe o ieșire din ciclurile de relaxări și înăspriri ale măsurilor sanitare și de schimbări în regimul călătoriilor.
Grecia a vorbit despre un certificat digital de vaccinare în februarie, pentru cei care au primit două doze de vaccin Alte țări care emit sau solicită în prezent certificate de vaccin includ Republica Cehă, Polonia, Italia, Spania și Portugalia.
Franța spune că pașapoartele de vaccin sunt premature. Însă unele țări, inclusiv Franța și Germania, și-au exprimat îngrijorarea că ușurarea călătoriilor pentru persoanele care au fost inoculate le-ar discrimina pe altele, care încă așteaptă.
Deutsche Welle citează un sondaj YouGov potrivit căruia majoritatea germanilor și-ar dori pașaportul de vaccinare - aproximativ 60% dintre germanii chestionați.
Ei ar dori să primească un document, astfel încât să poată merge la teatre, săli de sport, evenimente sportive sau să călătorească.
În timp ce ziarul austriac Der Standard, citat de Eurotopics, crede că „Un certificat de vaccinare nu este valid, atâta timp cât proporția persoanelor vaccinate este ridicolă. Prioritățile trebuie să fie reducerea ratelor de infecție, găsirea soluțiilor locale, menținerea economiei pe linia de plutire, coordonarea procedurilor la frontiere și de-abia apoi ne-am putea gândi la călătoriile de plăcere."
Iar președintele Asociației Spaniole de Vaccinologie atenționează, într-un interviu pentru agenția EFE, preluat de Euractiv, că „Pașaportul COVID-19 ar putea crește inegalitățile, ar putea lărgi „diviziunea socială” dintre țările bogate și țările sărace, nu numai în Europa, ci și în întreaga lume.