Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se clatină strategia europeană a vaccinării?

vaccin_ue.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Mai multe state membre ale Uniunii Europene dau semne că părăsesc strategia europeană de vaccinare. Grupul Vișegrad privește spre Rusia și China. Austria și Danemarca vizează o înțelegere separată cu Israelul. Presa europeană comentează situația.

„Aceasta este o nouă fisură a unității europene în fața crizei sănătății”, comentează Les Echos. Înaintea Austriei, alte țări din UE au decis să iasă de tot sau în parte din cadrul european, în fața întârzierii livrărilor pentru comenzile celor 27.

Politico notează că UE duce lipsă de vaccinuri împotriva coronavirusului, iar Comisia Europeană se confruntă acum cu capitalele naționale care încep să caute în altă parte vaccinurile.

Doar în ultimele zile, Danemarca, Austria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă s-au alăturat Ungariei pentru a ieși din strategia de vaccinare a UE, trecând dincolo de granițele Europei pentru doze.

În acest proces, liderii lor au declanșat o serie de critici devastatoare îndreptate către UE, spunând că cetățenii acestor state pur și simplu nu pot aștepta ca Executivul european să-și termine misiunea.

Confruntată cu asaltul, Comisia a pledat marți încă o dată pentru înțelegere, dar nu a oferit soluții imediate, în afară de a insista că este încrezătoare în abordarea sa”.

”Rebeliune în UE pe tema vaccinurilor”, titrează, dincolo de Canalul Mânecii, ziarul Daily Express. Austria, Danemarca, Polonia și Slovacia abandonează Bruxellesul „prea lent”

Ele se despart de strategia de vaccinare de la Bruxelles, pe măsură ce cetățenii devin din ce în ce mai frustrați de întârzieri.

”Aterizare reușită pentru Sputnik V în Slovacia”, transmite la rândul său Libération. ”Aproximativ 200.000 de doze de vaccin rusesc au sosit luni seara pe aeroportul din Kosice în estul țării, sub privirea atentă a prim-ministrului populist Igor Matovic.

Slovacia devine a doua țară din Uniunea Europeană, după Ungaria, care utilizează vaccinul rusesc, fără ca acesta să fie aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Probabil că nu va fi ultima: președintele și prim-ministrul ceh au trimis o scrisoare la Moscova pentru a cere doze de Sputnik V. A doua zi, Polonia a făcut un pas către comanda vaccinurilor chinezești”.

„Dacă toate acestea vă aduc aminte de ceva, este normal”, își începe editorialul ziarul Le Monde. ”Este vorba de criza refugiaților din 2015, care a trasat aceeași linie de demarcație”, (...)” O altă linie de fractură, cea a așa-zișilor frugali, odată cu anunțul Austriei și Danemarcei despre proiectul de cooperare cu Israel. Și iată cum se sparge mult lăudata unitate din iunie 2020, menită a evita inegalitățile în domeniul vaccinării".

Achiziționarea de doze suplimentare de vaccin la nivel național este un exercițiu periculos, crede și El País:

„Este de înțeles că situația tensionată a pieței și exasperarea crescândă împing țările să caute soluții individuale. O abordare lăudabilă, dacă este vorba de completarea strategiilor europene, dar plină de consecințe dacă implică părăsirea căii acțiunii colective.

Împreună, va fi mai ușor să depășim această criză. A ceda tentației individualismului înseamnă a semăna sămânța crizelor ulterioare, a discordiei și a diviziunii. Cine are urechi de auzit să audă".

În timp ce publicația belgiană L'Echo reamintește că există o geopolitică a vaccinurilor.

”Cu o susținută propagandă, Rusia și China au început o campanie impresionantă pentru a-și exporta vaccinurile, în timp ce rata de vaccinare a propriilor populații stagnează la 3%.

Această geopolitică a vaccinului le permite să câștige influență într-o lume paralizată de pandemie. Turcia, Serbia și Maroc au atins niveluri mai mari decât media europeană datorită vaccinurilor chineze. China, nerăbdătoare să își stabilească prezența în cele mai sărace națiuni, a anunțat că va livra în 53 de țări doze gratuite. Aceasta, într-un moment în care UE încă nu și-a implementat strategia de sprijin pentru restul lumii”.

 
Revista presei internaționale din 4 martie 2021