Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine ar mai putea pleca din PPE după FIDESZ? Slovenii și deputații UDMR (Le Point)

janez_jansa.jpg

Paridul premierului sloven Janez Janša, poreclit ”micul Orban”, ar putea părăsi și el PPE
Sursa imaginii: 
Facebook / Janez Janša

Presa europeană analizează consecințele părăsirii grupului parlamentar PPE de către FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban. S-ar putea să nu fie ultima plecare din grup și să asistăm la o reconfigurare a dreptei europene, cred comentatorii.

”Acesta este sfârșitul, cel puțin cu titlu provizoriu, al unei saga lungi, foarte lungi”, notează ziarul belgian Le Soir. ”După ani de amânare, grupul PPE din Parlamentul European a scăpat de cartoful fierbinte”.

Și pentru La Libre Belgique, ”această plecare pune capăt unei telenovele de câțiva ani: excluderea Fidesz a fost cerută de mai multe ori în cadrul PPE, din cauza pozițiilor sale virulente anti-UE și a măsurilor considerate că încalcă drepturile fundamentale. Partidul maghiar era deja suspendat sine die, din martie 2019, de către PPE, prima familie politică a UE”.

Politico vorbește despre abandonarea FIDESZ de către ultimii săi susținători majori din cadrul PPE:

”Mulți parlamentari ai popularilor, chiar și unii care anterior erau în favoarea menținerii deputaților FIDESZ în rândurile lor, s-au săturat în cele din urmă de ceea ce au considerat atacuri repetate atât asupra valorilor PPE, cât și asupra liderilor săi.

Actorii esențiali din melodrama de miercuri au fost creștin-democrații germani  - partidul cancelarului Angela Merkel și al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – la fel și aliații lor bavarezi din CSU.

Mult timp, aceștia au fost reticenți în a acționa împotriva Fidesz.

Rămâne însă de văzut dacă nu cumva și alții vor fi tentați să se îndepărteze de PPE. Mai mulți oficiali au sugerat că europarlamentarii care au votat împotriva noilor reguli  privind excluderea unor membri ar putea să o ia pe urmele lui Orbán.

Printre dizidenți s-au numărat membri ai Partidului Democrat Sloven al primului ministru Janez Janša și ai Partidului Popular Austriac al cancelarului Sebastian Kurz.

Ei și alți rebeli ar trebui, totuși, să cântărească pierderea influenței care ar rezulta din părăsirea grupului PPE, chiar dacă simt o afinitate cu Fidesz.

Următorul capitol din această dramă politică de familie va veni probabil dacă Fidesz va fi expulzat și de sub umbrela partidului PPE. Sau dacă, încă o dată, Fidesz va decide să plece înainte ca partidul să poată face el însuși o astfel de mișcare”.

Pentru Le Point, plecarea lui Orban anunță o reorganizare a dreptei europene.  Așadar, ”o plecare care anunță noi alianțe”.

Unde vor merge deputații unguri?

”Mai multe surse îi văd la grupul conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR), fondat în 2009 de viitori brexiteri britanici.

Dar ce-ați zice de un transfer către grupul Identitate și Democrație – cu 77 de aleși - unde se află și Marine Le Pen?

Dar, în cadrul partidului, unii speculează și alte plecări iminente: cea a celor patru deputați sloveni ai premierului Janez Jansa, numit mini-Orban, dar care, de fapt, este chiar mai rău, după cum comentează un observator al PPE. S-ar putea adăuga și doi deputați care aparțin minorității maghiare din România”, adaugă Le Point.

Publicația maghiară de limbă engleză Hungary Today titrează:

”Radicalii sunt gata să primească Fidesz, dar partidul este nehotărât ”.

”Două grupuri de partide de dreapta din Parlamentul European au declarat că ar fi fericite să aibă partidul de guvernare maghiar de partea lor.

Conservatorii și reformiștii europeni (ECR), un partid european eurosceptic, al cărui membru este și partidul polonez Lege și Justiție, a arătat clar că îi așteaptă pe reprezentanții maghiari cu brațele deschise.

Acest lucru ar aduce beneficii ambelor părți, deoarece ECR s-a redus la 61 de membri după Brexit, iar cu cei 12 delegați, Fidesz ar deveni al doilea cel mai mare partid din grup, după delegația poloneză de 27 de europarlamentari.

Imediat după separarea lui Fidesz de grupul PPE, Matteo Salvini , liderul Ligii italiene i-a trimis lui Viktor Orbán o scrisoare, în care sublinia prietenia față de poporul maghiar”.

 
Revista presei internaționale din 5 martie 2021