Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interviul cuplului Harry-Meghan: O lovitură grea pentru Palatul Buckingham

harry_meghan.png

Prințul Harry și soția sa Meghan Markle în timpul interviului
Sursa imaginii: 
Captură ecran youtube.com / CBS

Presa din întreaga lume comentează interviul cu Prinţul Harry şi fosta actriţă americană Meghan Markle, difuzat de canalul american CBS. Comentatorii sunt aproape unanimi: a fost o lovitură grea pentru familia regală britanică.

”Cine ar fi cu adevărat surprins?” - întreabă ziarul francez Libération chiar în deschiderea corespondenței sale:

”Familia regală britanică este o capcană, o groapă fără fund din care este aproape imposibil să scapi, o cămașă de forță în care orice inițiativă sau viziune personală este ștearsă, suprimată. O închisoare de aur, foarte strălucitoare chiar, dar tot o închisoare.

Și apoi, această familie foarte specială este, de asemenea, un pic, dacă nu chiar mai mult, rasistă. ”Firma”, pseudonimul familiei regale, a văzut multe, dar palma de peste Atlantic este una brutală”.

Iar Deutshe Welle amintește că interviul a fost difuzat la scurt timp după ce Palatul Buckingham a anunțat că investighează acuzațiile potrivit cărora ducesa ar fi agresat membrii personalului său în 2018, obligându-i pe doi dintre ei să părăsească postul.

Ostilitatea dintre Palat și cuplul Meghan-Harry a crescut de când cei doi au anunțat că intenționează să se retragă de la îndatoririle lor regale oficiale, la începutul anului 2020.

Presa britanică este (aproape) unanimă: pentru Palatul Windsor, imaginea este catastrofală, notează Courrier International, care grupează câteva comentarii pe această temă ale jurnaliștilor de dincolo de Canalul Mânecii.

 „A fost mai rău decât orice ar fi putut aștepta familia regală. Acuzația de rasism va provoca o puternică undă de șoc în tot Palatul Buckingham”, notează The Times.

”Prin comparație, unele dezvăluiri, care de obicei ar fi dat titluri, au părut destul de banale: Meghan a spus că Kate a făcut-o să plângă, că de fapt s-au căsătorit cu trei zile înainte de nunta oficială din 2018 și că viitorul lor copil va fi o fetiță . (...) O altă secvență jenantă pentru Palatul Windsor a avut loc atunci  când Harry a explicat că tatăl său, prințul Charles, viitorul monarh, nu mai răspundea la apelurile sale, înainte ca cuplul să se distanțeze de responsabilitățile regale, la începutul anului 2020”.

Pentru mulți însă – comentează The Times - conținutul interviului a adus mai degrabă cu un „junk TV”. Un mare spectacol nesănătos, în timpul căruia s-au vărsat cantități astronomice de mizerii asupra monarhiei britanice.

Contradicțiile s-au succedat, fără reacție din partea lui Oprah Winfrey. ”Meghan începe prin a respinge orice dorință de mărire , apoi, o secundă mai târziu, își face griji cu privire la statutul ei. Onorurile o lasă indiferentă și apoi se supără pentru că Archie nu va fi prinț”, mai scrie ziarul britanic.

”Pentru membrii Firmei” - susține The Daily Telegraph, "ascunderea în spatele canapelei nu era cu siguranță suficientă, ei aveau nevoie de o vestă antiglonț. (...) Cuplul a aruncat suficiente bombe în timpul interviului pentru a scufunda o flotilă întreagă”.

Pentru The Independent, nu există îndoială: ”Tăcerea demnă ar fi cel mai bun rezultat pentru toată lumea, dar știm deja că acest lucru nu se va întâmpla, din rapoartele din presă care o acuză pe Meghan că a hărțuit doi foști membri ai personalului ei. Războiul împotriva scurgerilor va continua, la fel ca în timpul separării dintre Charles și Diana în anii '90".

În timp ce Metro încearcă un joc de cuvinte, spunând că se conturează spectrul unui ”Annus Horribilis”.

Potrivit CNN, cuplul a zugrăvit o imagine a unei instituții atât de blocată în modul său de gândire încât a forțat un cuplu tânăr și birasial să trăiască pur și simplu cu abuzuri rasiste.

Dar cât a costat interviul cuplului princiar?

Revista Vanity Fair avansează suma de 7 milioane de dolari pe care ar fi plătit-o rețeaua CBS. Și asta, fără efecte speciale, decorul fiind compus doar din câteva scaune din răchită. Totuși, mult așteptatul interviu al lui Oprah Winfrey cu Meghan Markle și prințul Harry va fi unul dintre cele mai prețioase evenimente de televiziune din sezon.

Wall Street Journal a raportat că CBS a plătit companiei Harpo Productions, aparținând lui Winfrey, undeva între 7 și 9 milioane de dolari.

CBS, la rândul său, a perceput 325.000 de dolari pentru fiecare 30 de secunde de reclamă în timpul difuzării interviului.

Spre comparație, pentru Super Bowl, difuzat și de CBS, se percep 5,6 milioane de dolari pentru un spot de 30 de secunde.

Harpo Productions și-a păstrat, de asemenea, drepturile de revânzare a interviului pe piețele internaționale.

 
Revista presei internaționale din 9 martie 2021