Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Record trist în Italia și câteva explicații pentru lentoarea vaccinării în UE

italia_chigi.png

Pallazzo Chigi (sediul guvernului italian) luminat în culorile drapelului național, Roma, ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

Italia a marcat în această săptămână un record trist. A devenit prima țară din Uniunea Europeană care a depășit pragul de 100.000 de morți de Covid-19. O dată care coincide cu împlinirea unui an de la prima carantină generală.

”Cifra a căzut ca o lovitură de secure”, notează La Croix. "Pentru italieni, data nu este banală. Ea marchează [...] aniversarea închiderii totale decretate în nordul țării", continuă cotidianul.

Iar postul de radio Europe1 constată că "Unul din douăzeci de italieni a fost infectat”. Radioul reia declarația premierului Mario Draghi: ”Nu ne-am imaginat niciodată că un an mai târziu va trebui să facem față aceleiași crize".

În Italia, ziarul La Repubblica scrie că „După Japonia, Italia este țara din lume cu cea mai îmbătrânită populație și, prin urmare, cea mai expusă riscului. Și, din păcate, curba morții este sortită să urce mai departe.

Italia a ales să acorde prioritate la vaccinare personalului spitalicesc și altor categorii care lucrează în sănătate mai degrabă decât persoanelor în vârstă. Astfel, două din trei doze au ajuns la persoanele cu vârsta sub 70 de ani, iar până acum Roma a vaccinat doar una din trei persoane cu vârsta peste 90 de ani și una din patru cu vârsta peste 80 de ani. De fapt, această strategie a permis virusului să secere vieți în continuare”.

Pentru Corriere della Sera, ”Aceste 100.000 de victime reprezintă fiecare tot atât de multe dureri private, dar toate împreună formează o durere publică, un mare doliu național. Și prin durere și memorie, mai mult decât prin glorie și victorie, o națiune își poate găsi un motiv pentru a se uni".

În acest context, Le Monde se întreabă cum poate Uniunea Europeană să recupereze terenul în privința vaccinării:

Doar 6,1% dintre europeni au primit cel puțin o injecție, comparativ cu 17,1% dintre americani, 32,1% dintre britanici și 57% dintre israelieni. Acest lucru se datorează unui proces decizional comun mai lent, dar și campaniilor naționale lente.

Pe măsură ce variantele se răspândesc periculos, nu mai este un minut de pierdut. Cei douăzeci și șapte au câteva săptămâni – și nu mai mult, dacă vor să salveze vara concetățenilor - pentru a transforma fiasco-ul de la sfârșitul lunii ianuarie într-un succes.

Miza este mare în sănătate - pandemia a ucis până acum peste 600.000 de oameni în Europa. Dar la fel de mare este în domeniul economiei sau al geopoliticii, în condițiile în care Vechiul Continent, deja rănit de Brexit, se luptă să-și pună amprenta în plan global.

În această cursă pentru vaccinuri, Europa este acum în urmă. Potrivit Comisiei, UE și cei 450 de milioane de locuitori ai săi au primit până acum aproape 57 de milioane de vaccinuri Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

În Israel, campion al tuturor categoriilor de vaccinare, s-au primit deja 7,5 milioane de doze de Pfizer-BioNTech (însă pentru 9,2 milioane de locuitori).

În ceea ce privește cei 330 de milioane de americani, Pfizer-BioNTech și Moderna le-au livrat 110 milioane de vaccinuri. Din acest punct de vedere, concluzia este clară: europenii sunt în urmă.

Alegerea celor douăzeci și șapte de a cumpăra vaccinuri împreună - astfel încât toate țările, inclusiv cele mici și cele mai puțin bogate, să înceapă pe picior de egalitate în acest război împotriva virusului – a avut la rându-i un rol. Uniunea a câștigat în puterea de negociere, dar a pierdut în agilitate.

Deoarece, chiar dacă Comisia a negociat în numele lor, ea nu a luat niciodată vreo decizie fără acordul lor și a trebuit să se ocupe de interese care nu erau întotdeauna aliniate.

De asemenea, europenii au pierdut timp și pentru că a trebuit să-și liniștească concetățenii, destul de numeroși, sceptici față de vaccinuri, mai ales în Franța.

Astfel, spre deosebire de Tel Aviv, Washington sau Londra, ei au cerut ca responsabilitatea legală (în cazul efectelor secundare ale vaccinurilor) să fie împărțită între state și producători, ceea ce, cu avocații americanilor de la Pfizer și Moderna, a dat naștere unor dezbateri lungi.

În același sens, Europa a refuzat să folosească procedura de urgență, pentru autorizațiile de introducere pe piață a vaccinurilor. Această procedură rapidă, pe lângă faptul că este mai puțin acoperitoare, exonerează laboratoarele de orice responsabilitate”, scrie Le Monde.

(Surse: Toute L'Europe, Courrier International)

 
Revista presei internaționale din 10 martie 2021