Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bolsonaro a transformat Brazilia într-un paria global. Plus: ce știm despre vacinurile chinezești?

bolsonaro.png

Președintele Jair Bolsonaro la summitul țărilor BRICS, Moscova, noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Ziarul spaniol El Pais face un adevărat rechizitoriu la adresa politicii anti-pandemie a liderului populist brazilian. În timp ce țara se apropie de 2.000 de decese Covid-19 pe zi, președintele amenință efortul mondial de a contracara pandemia, continuând să favorizeze propagarea virusului, mai spune El Pais:

A spune doar că virusul a fost scăpat de sub control în Brazilia din cauza incompetenței lui Jair Bolsonaro ar fi o greșeală.

De fapt, cele mai înalte autorități din țară oferă informații false. Ele refuză să urmeze liniile sugerate de experți sau să adopte măsuri care ar putea ajuta la reducerea răspândirii epidemiei.

Desigur că pentru o parte importantă a populației ar putea fi prea înfricoșător să accepte că președintele a ales să permită răspândirea virusului.

Dar o anchetă efectuată de Departamentul de Sănătate Publică al Universității din São Paulo și de Coaliția ONG pentru Drepturile Omului a demonstrat că guvernul brazilian a realizat un plan de propagare a virusului.

O analiză a peste 3.000 de reglementări federale arată că Bolsonaro și miniștrii săi au avut - și au în continuare - scopul de a le permite cât mai multor oameni posibil să se infecteze în cel mai scurt timp posibil, pentru a relua activitatea economică completă.

Chiar și acum, în cele mai critice ore ale pandemiei, președintele Bolsonaro rămâne fidel politicii sale de încurajare a formării mulțimilor, de deschidere a afacerilor și atacare a utilizării măștilor.

Dovezile sunt acolo, în documentele semnate de președinte și unii miniștri ai săi.

Și orice persoană cu o capacitate cognitivă medie poate înțelege aceasta prin cuvintele și faptele președintelui.

Acțiunea deliberată de propagare a virusului nu este doar o percepție, ci o realitate. Ceea ce lipsea era documentarea actului, deoarece simpla percepție nu este suficientă.

Și acum, această documentare a devenit baza reînnoirii cererilor de punere sub acuzare și a președintelui brazilian de către Curtea Penală Internațională”, scrie El Pais.

*

 În Europa, Politico vorbește despre vaccinurile chinezești. Ce trebuie să știm despre acestea?

Ei bine, cel puțin 25 de țări și teritorii din întreaga lume - în mare parte în Asia și Orientul Mijlociu - folosesc vaccinuri chinezești.

Președintele polonez Andrzej Duda a pus mâna pe telefon pentru a cere dozele omologului său chinez Xi Jinping; Republica Cehă tocmai a făcut o comandă; și prim-ministrul maghiar Viktor Orbán a acordat vaccinurilor Chinei cea mai mare susținere.

Dar vacinurile chinezești nu reprezintă un glonț magic. Datele privind eficacitatea care susține vaccinurile nu sunt nici publice, nici evaluate de experți independenți, și mulți se tem că unele dintre ele s-ar putea să nu fie la fel de eficiente precum cele occidentale.

Țările UE care vor utiliza astfel de vaccinuri, fără  acordul Agenției Europene pentru Medicamente – o fac pe proprie răspundere în caz că apare o problemă ulterior.

Între timp, concentrarea Chinei asupra livrărilor de vaccinuri în străinătate a determinat acuzațiile că Beijingul  face din aceasta o armă diplomatică - o afirmație pe care o neagă - și că ignoră vaccinările interne.

Cele mai avansate produse chinezești includ trei vaccinuri cu virus inactiv: unul este CoronaVac, dezvoltat de compania de biotehnologie Sinovac; încă două provin de la Sinopharm , o companie de stat. Între timp, CanSino a dezvoltat împreună cu armata chineză un vaccin cu doză unică de tip vector - tehnologie similară cu vaccinurile dezvoltate de Johnson & Johnson, Oxford / AstraZeneca și Sputnik.

Încă din vara anului trecut, China a început să folosească două dintre vaccinurile sale asupra lucrătorilor din domeniul sănătății și al armatei, înainte de a efectua studii de eficacitate pe scară largă de fază 3. De atunci, zeci de milioane de oameni au primit injecțiile înainte de aprobarea lor de către autoritățile de reglementare.

Cu toate acestea, o preocupare largă este că datele care susțin eficacitatea vaccinurilor au fost adesea neuniforme și nu au fost armonizate în întreaga lume.

Producătorii de vaccinuri au fost, de asemenea, criticați pentru lipsa de transparență a datelor, deoarece niciunul nu și-a făcut publice datele de fază 3”, mai scrie Politico.

 
Revista presei internaționale din 11 martie 2021