Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planul de relansare, războiul-fulger al lui Joe Biden

joe_biden.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Congresul Statelor Unite a aprobat planul de relansare propus de președintele Joe Biden. Un moment de cotitură în mandatul prezidențial, spun comentatorii.

Washington Post compară pachetul de stimulare de 1,9 trilioane de dolari adoptat de Congres pe 10 martie cu cele implementate de alte guverne. Verdictul său: comparativ cu dimensiunea economiei SUA, intervenția Washingtonului este una dintre cele mai mari din lume.

Politico vorbește despre războiul-fulger al lui Joe Biden:

”Președintele se pregătește să înceapă o nouă fază a mandatului său, mult mai orientată spre public.

În viitor, Biden va fi nevoit să își asume o nouă poziție: mai puține evenimente și relații private cu parlamentarii, mai multe interacțiuni cu presa și apariții în fața publicului”.

Iar potrivit CNN, experții au descris deja proiectul de lege ca fiind cel puternic impuls pentru statul bunăstării de la măsurile președintelui Lyndon Johnson.

În timp ce ambițiile lui Biden apar în aceași linie cu cele ale președintelui Franklin Roosevelt, și al său New Deal.

Multe dintre dispozițiile cheie ale planului - inclusiv subvenții de asigurări de sănătate, un credit fiscal suplimentar pentru copii și timbre alimentare - expiră în luni sau cel mult doi ani.

Proiectul de lege va fi cu siguranță un punct de sprijin al campaniei electorale democrate de la jumătatea mandatului.

După discursul său de joi, Biden este în cele din urmă așteptat să țină prima sa conferință de presă prezidențială, să vorbească la o sesiune comună a Congresului și să urce la bordul Air Force One – activități care au fost suspendate până acum din cauza pandemiei, notează CNN.

Citește și: Europa și America aruncă bani cu nemiluita în economie. O singură problemă: inflația

 

Rusia frânează Twitter. Ce urmează?

În Rusia, autoritatea de reglementare în comunicații a impus miercuri scăderea vitezei Twitter, acuzând rețeaua că nu a eliminat conținut considerat interzis. Un gest care ar putea fi urmat de altele, și mai dure, cred comentatorii.

Conform BBC, este pentru prima dată când guvernul rus și-a încordat mușchii în acest fel, folosind legi semnate în 2019 care confereau autorităților puterea de a restricționa accesul la site-urile de socializare provenind din SUA.

Oficialii au testat anterior un „RuNet suveran” - o rețea independentă care direcționează traficul și datele web ale țării prin puncte controlate de stat.

Aceasta înseamnă că Kremlinul poate bloca conexiunile rusești la site-uri web din întreaga lume sau poate încetini fluxul de date pentru utilizatorii ruși care accesează anumite site-uri.

Susținătorii spun că va oferi protecție în caz că Occidentul va încerca vreodată să întrerupă accesul Rusiei la internet. Dar activiștii spun că aceasta conferă Kremlinului puterea de a a-i cenzura pe ruși și a-i rupe de restul lumii.

Le Monde vede în aceasta un avertisment al Moscovei împotriva rețelelor sociale străine.

Vladimir Putin a făcut recent multe declarații inflamatorii împotriva platformelor străine care operează în Rusia.

Operațiunea lansată pe 10 martie reprezintă astfel un pas înainte și probabil este preludiul unei acțiuni chiar și mai dure împotriva rețelelor sociale străine care operează în țară.

Iar The Moscow Times comentează: ”Atunci când un nou val de proteste a lovit țara în 2021, Kremlinul a resimțit aceasta ca pe un semn al urgenței.

Putin a apărut brusc foarte îngrijorat de amenințarea pe care rețelele sociale o reprezintă și a făcut mai multe declarații criticând internetul în forma sa actuală. Necesitatea mai multor restricții și chiar sancțiuni plutea în aer.

Dar până în martie 2021, lista reală a posibilelor opțiuni pe care autoritățile le-ar fi putut implementa s-a dovedit a fi destul de scurtă.

După opt ani deprobleme, timp în care Kremlinul a încercat aproape totul, inclusiv filtrarea conținutului, reprimarea utilizatorilor și interzicerea rețelelor de socializare - LinkedIn este încă indisponibil în Rusia - ce altceva mai puteau oferi legislatorii ruși în pregătirea alegerilor pentru Duma de Stat din septembrie?

Blocarea directă a platformelor globale nu a fost o opțiune, așa cum Putin însuși a spus foarte clar. Dar internetul suveran a s-a dovedit cel mai promițător instrument la dispoziția Kremlinului”.

 
Revista presei internaționale din 12 martie 2021