Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: indignare după reprimarea unui protest împotriva violenței asupra femeilor

sarah_everard.png

Flori pentru Sarah Everard, Londra, 14 martie 2021
Sursa imaginii: 
© Andy Rain / EFE / EPA via France24

Cazul Sarah Everard, tânăra din Londra răpită și ucisă în timp ce se plimba singură în drum spre casă, pe una din străzile Londrei, este amplu dezbătut în presa britanică. Întregim ediția de astăzi cu câteva considerații pe marginea delicatului subiect al pașaportului vaccinal.

Presa britanică este unanimă în emoția și indignarea sa după reprimarea brutală de către poliție a unui miting organizat sâmbătă la Londra în memoria lui Sarah Everard, și la care a participat ducesa de Cambridge, soția prințului William. Iată ce scrie Courrier International.

„Cum de au devenit complet normale atacurile împotriva femeilor?” întreabă The Telegraph.

Sarah Everard, în vârstă de 33 de ani, a fost văzută ultima dată în urmă cu zece zile. A fost răpită și apoi ucisă când se plimba singură în sudul capitalei britanice. Un suspect a fost acuzat sâmbătă. Este un polițist în vârstă de 48 de ani, relatează CNN.

The Times notează că mitingul „a degenerat în haos, când poliția a arestat mai multe femei și a dispersat mulțimea sub pretextul nerespectării distanțării fizice. Ministrul de interne, Priti Patel, și mulți deputați și-au exprimat indignarea în timp ce imaginile arestărilor erau distribuite masiv pe internet.

BBC subliniază că moartea lui Sarah Everard „a provocat întreaga națiune să pună în discuție hărțuirea și violența împotriva femeilor în spațiul public. Acest caz rezonează și mai puternic, deoarece una dintre puținele activități permise în timpul carantinei este doar mersul pe jos de unul singur... ”

The Guardian vorbește despre propunerea, extrem de controversată, a unei restricții de circulație doar pentru bărbați.

„Dacă sunteți împotrivă, gândiți-vă bine de ce nu sunteți atât de supărați de toate modurile în care femeile sunt nevoite să își adapteze comportamentul pentru a face față violenței masculine”.

O problemă sensibilă pentru secretarul de stat pentru Justiție Robert Buckland, recunoaște și Daily Telegraph, care anunță că guvernul ia foarte în serios violența împotriva femeilor. Se pregătește o serie de măsuri legislative pentru a proteja femeile și copiii de infracțiunile sexuale și, în special, de violența domestică.

*

Schimbăm subiectul pentru a remarca un titlu din El Pais: ”Noi lumi se deschid pentru cei vaccinați”.

Spania sprijină crearea unui document al Uniunii Europene pentru a facilita călătoriile pentru cei complet imunizați. Dar ideea ridică îngrijorări medicale și etice.

Problemele medicale se referă la un fals sentiment de securitate. ”Un lucru este să ai o înregistrare în istoria clinică, să ai un card de vaccin și altceva este să ai un pașaport de imunizare când nici nu știm dacă previne infecțiile”, spune unul dintre experții consultați de ziar.

Și, în orice caz, cine va avea acces la aceste pașapoarte? Cetățeni ai țărilor bogate, deoarece vaccinurile nu au ajuns încă în multe teritorii în curs de dezvoltare, iar acest lucru va crește decalajul dintre țări.

Alți experți atrag atenția la un alt tip de posibilă discriminare. Angajatorii ar putea ajunge să ceară pașaportul, iar asta acordă privilegii anumitor persoane. Ar trebui să existe o legislație care să stabilească reguli pentru aceste tipuri de instrumente.

Publicația italiană Linkiesta observă că pașaportul este așteptat și de țările nordice, care depind mai puțin de veniturile din turism decât țările mediteraneene, dar care sunt în mod tradițional printre cele mai înclinate să-și lase locuitorii să se miște după bunul plac.

La fel și Ungaria, care eliberează un certificat de imunitate. Dar nu toate guvernele par pregătite să susțină pe deplin propunerea. În Germania, nu lipsesc criticile, inclusiv cele de la voci influente, precum ministrul de interne Horst Seehofer, pentru care un astfel de pas ar echivala cu obligativitatea vaccinului.

Iar ziarul grec Kathimerini informează că guvernul de la Atena a pregătit un plan anti-Covid cu scopul de a face din Grecia o opțiune turistică de top din luna mai.

Printre altele, se va acorda prioritate vaccinării a aproximativ 800.000 de lucrători din industria turismului și verificarea strictă a vizitatorilor la toate punctele de intrare.

Sezonul turistic va începe pe 15 aprilie pentru Israel și restul Uniunii Europene, cu deschiderea finală pentru restul lumii pe 14 mai, împreună cu relansarea croazierelor și a turismului pe iahturi.

 
Revista presei internaționale din 15 martie 2021