
Presa internaţională
Și totuși, de ce sunt oamenii îngrijorați de vaccinul Oxford-AstraZeneca?
astrazeneca.png

Franceinfo transmite că după suspendarea vaccinării în mai multe țări europene, Londra a continuat să-și apere vaccinul dezvoltat de laboratorul suedezo-britanic și Universitatea din Oxford, considerându-l „sigur și eficient” și dând asigurări că acesta va fi în continuare utilizat.
Marea Britanie a vaccinat deja peste 22 de milioane de persoane cu o primă doză, folosind până acum doar vaccinurile Pfizer-BioNTech și AstraZeneca.
Potrivit The Guardian, nu există dovezi că vaccinul Oxford provoacă cheaguri de sânge. Și atunci, de ce sunt oamenii îngrijorați?
Când Agenția Europeană a Medicamentului spune că au existat 30 de „evenimente tromboembolice” după aproximativ 5 milioane de vaccinări, întrebarea crucială de pus este următoarea: la câte cazuri ne-am aștepta oricum, în decursul normal al lucrurilor?
Putem încerca un calcul rapid. Trombozele venoase profunde pot afecta aproximativ o persoană dintr-o mie în fiecare an și probabil mai multe la populația în vârstă, care este și vaccinată.
Pe baza acestor cifre, din 5 milioane de persoane vaccinate, ne-am aștepta la mai mult de 5.000 de astfel de tromboze pe an sau cel puțin 100 în fiecare săptămână. Deci, nu este deloc surprinzător faptul că au existat 30 de cazuri raportate.
Și Libération spune că, totuși, aceste evenimente tromboembolice sunt rare, întrucât cinci milioane de persoane au primit deja acest produs în Uniunea Europeană, precum și în Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
În opinia Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), „numărul evenimentelor tromboembolice la persoanele vaccinate nu este mai mare decât cel observat la populația generală”, în perioada luată în considerare.
Cu titlu de referință, există între 50.000 și 100.000 de cazuri de boli tromboembolice anual în Franța, dintre care aproximativ 10% duc la deces.
De partea sa, Les Echos scrie că, în ceea ce privește politica de sănătate publică, principiul precauției este de aur - deși, cel puțin în Franța, datele indică faptul că nu există exces de accidente trombotice după utilizarea vaccinului Astrazeneca.
În Italia, La Repubblica îi îndeamnă pe oameni să privească spre Marea Britanie: „Lecția este că vaccinul Oxford este la fel de sigur ca orice vaccin aflat în circulație în prezent. Din cele peste 24 de milioane de britanici care au primit deja prima doză de vaccin Covid-19 (adică peste o treime din populația totală), aproximativ jumătate au primit vaccinul AstraZeneca.
Datorită acestei campanii rapide de vaccinare în masă, precum și a blocării care a început înainte de Crăciun, această țară a înregistrat o reducere drastică a infecțiilor și a deceselor. ”(Sursa: Eurotopics).
La Stampa ridică unele semne de întrebare. „Comentariul producătorului, cum că vaccinul este în general bine tolerat, nu este suficient și nici EMA nu poate spune cu certitudine, înainte de rezultatele tuturor autopsiilor, că nu există nicio legătură cauzală.
Deocamdată putem reține două ipoteze. Prima: nu există nicio corelație între decese și vaccinare, ci doar o coincidență în timp. A doua: există o problemă într-un anumit lot din cauza contaminării sau a erorilor de producție.
Și asta trebuie să înțelegem prin analizele din zilele următoare. Dar dacă vrem să ținem sub control reacțiile și să nu subminăm campania de vaccinare, vom avea cu adevărat nevoie de transparență maximă ”. (Sursa: Eurotopics)
Încheiem cu un titlu din publicația canadiană Globalnews:
”Efecte secundare ușoare și temporare? Acesta este un semn că vacinul funcționează, spun experții”.
Durerea la nivelul brațului, oboseala, durerea musculară și febra sunt unele dintre efectele secundare raportate la cei care primesc vaccinuri COVID-19, iar experții spun că acest lucru este în mare parte bun.
Vaccinurile ar trebui să declanșeze un răspuns imun, spun ei. Așa știi că funcționează.
Vaccinurile funcționează stimulând celulele noastre imune să crească și să comunice între ele, oferind instrucțiuni cu privire la un atac iminent al virusului. Acest lucru duce la inflamare, unele dintre aceste celule călătorind către ganglioni limfatici și provocând reacții.