
Presa internaţională
Scandal de spionaj între Sofia și Moscova, cu reverberații la Washington
ambasa_da_rusia_sofia.jpg

”Un cuplu aflat în fruntea unei rețele de șase persoane tocmai a fost prins în Bulgaria. Șeful rețelei este un fost agent de informații a cărui particularitate este de a avea o soție cu dublă naționalitate ruso-bulgară. Un atu în mână pentru a juca dublu.
Descoperirea vine după adoptarea sancțiunilor de către Uniunea Europeană și Statele Unite care vizează înalți oficiali ruși”.
Deutsche Welle amintește că acesta nu este primul scandal de spionaj între cele două națiuni din ultimii ani.
Între octombrie 2019 și sfârșitul anului 2020, cinci diplomați ruși și un asistent tehnic de la ambasada rusă au fost expulzați din Bulgaria.
Descoperirea vine chiar înainte de alegerile parlamentare din Bulgaria din 4 aprilie, unde un partid deschis pro-rus concurează pentru prima dată.
Pagina revistei austriece News notează la rândul ei că în ultimele 18 luni, Bulgaria a expulzat șase diplomați ruși, inclusiv un atașat militar, din cauza presupusului spionaj, tensionând legături diplomatice altfel strânse din perspectivă istorică.
”Bulgaria a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Uniunii Sovietice în timpul erei comuniste.
Păstrează legături strânse culturale, istorice și economice cu Rusia, care rămâne principalul partener energetic al țării.
Procurorii susțin că un fost înalt oficial din serviciile de informații militare bulgare a recrutat persoane cu acces la informații clasificate din Bulgaria, legate de NATO și Uniunea Europeană.
Liderul grupului și-a folosit soția pentru a transmite informațiile unui oficial de la ambasada rusă la Sofia.
Procurorii au declarat că grupul funcționează de mult timp și că ancheta este în desfășurare.
Ambasada Rusiei la Sofia a declarat în schimb că speculațiile despre presupusa sa implicare ar trebui să se oprească până când o instanță va pronunța în această chestiune, numind cazul o încercare de a „demoniza din nou” Rusia”.
"Pe fondul înrăutățirii situației internaționale, au existat încercări evidente și insistente de a conduce la o ruptură în dialogul ruso-bulgar și de a demoniza încă o dată țara noastră", transmite agenția de știri Tass.
Și după cum scrie Irish Times, evenimentul vine cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare din Bulgaria și într-o perioadă în care criticii acuză guvernul că exagerează amenințarea pe care o reprezintă Rusia, pentru a favoriza Occidentul și a submina mai multe partide de opoziție prietenoase Moscovei.
Euractiv amintește că în ultimii doi ani, autoritățile bulgare au întreprins mai multe acțiuni împotriva presupușilor spioni ruși, dar majoritatea s-au concentrat asupra personalului ambasadei ruse la Sofia. Mulți dintre „spionii” descoperiți au fost acuzați că adună informații militare.
La mijlocul lunii decembrie anul trecut, Bulgaria l-a expulzat pe atașatul militar rus la Sofia. Ambasada Rusiei a declarat că acțiunile autorităților bulgare au fost nefondate.
Vânătorile de spioni din Sofia se suprapun adesea cu evenimente mai mari pe axa Moscova-Washington.
Expulzarea primului secretar al ambasadei ruse a avut loc la câteva zile după ce procurorii bulgari au acuzat trei ruși de otrăvirea omului de afaceri Emilian Gebrev. Cu puțin timp înainte, șefii parchetului bulgar făcuseră o vizită la Washington.
Gebrev, fiul său și angajatul lor au fost otrăviți în 2015 în circumstanțe similare cu cazul otrăvirii agentului dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale Julia.
Iar Balkan Insight scrie că thrillerul de spionaj de la Sofia a început de fapt în toamna anului 2019 odată cu arestarea președintelui Mișcării Naționale Bulgare „Rusofilii” Nikolay Malinov, care a fost primul acuzat de spionaj pentru Rusia.
Până acum s-au înregistrat puține progrese în dosarul său penal, dar cazul a câștigat multă notorietate după ce Moscova și Washington au intervenit direct.
Nikolai Malinov a fost lăsat să călătorească la Moscova de către judecătorul Andon Mitalov, care i-a ridicat interdicția de a părăsi țara.
Putin i-a acordat personal bulgarului acuzat de spionaj Ordinul de Prietenie Rus. Ordinul este acordat pentru întărirea păcii, prieteniei, cooperării și înțelegerii reciproce între popoare.
Câteva luni mai târziu, Statele Unite l-au declarat corupt pe judecătorul Mitalov și i-au interzis intrarea pe teritoriul american.