
Presa internaţională
O nouă escaladare în ”războiul vaccinurilor” dintre UE și Marea Britanie
dacian_ciolos_certificat_european_vaccinare.jpg

Potrivit ziarului francez La Croix, cei 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene vor discuta de la distanță, joi, 25 și vineri, 26 martie, pentru a face un bilanț în special asupra luptei împotriva Covid-19.
Mecanismul de blocare a exporturilor a fost utilizat o singură dată de Italia pentru a ține pe loc 250.000 de doze de AstraZeneca pentru Australia.
Cu toate acestea, nu toate cele 27 de state membre sunt în favoarea unei interdicții de export. Țările de Jos și Belgia, unde se produce o mare parte din vaccinul AstraZeneca, solicită prudență.
Les Echos amintește că amenințarea plutea în aer de câteva zile. Acum este clară și marchează o nouă etapă în conflictul dintre Uniunea Europeană și AstraZeneca. Iar mesajul către compania anglo-suedeză este clar: „respectați-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livrați în alte țări”.
Dincolo de Canalul Mânecii. Daily Mail scrie că UE își dublează amenințarea de a bloca exporturile de vaccin către Marea Britanie insistând că „orice variantă este pe masă”, iar blocul se concentrează pe protejarea cetățenilor săi.
Ziarul citează o sursă guvernamentală britanică, potrivit căreia : „Există deja multă producție internă. Ne uităm întotdeauna la modalități prin care putem crește producția de vaccinuri în Marea Britanie. Guvernul examinează modalitățile în care se poate crește tot timpul aprovizionarea cu vaccinuri”.
O interdicție totală a exporturilor s-ar putea decide joi
The Guardian notează că o interdicție totală a exporturilor, care urmează să fie dezbătută joi de liderii celor 27 de state membre ale UE, ar afecta grav efortul de vaccinare din Marea Britanie. Probabil, guvernul se va vedea obligat să extindă restricțiile asupra vieții oamenilor.
Totuși, nu ar oferi un impuls semnificativ statelor membre ale UE, potrivit unui raport al companiei de analiză a datelor Airfinity. Numărul relativ mic de doze care ar fi păstrate în cadrul blocului ar accelera vaccinarea completă a fiecărui adult din UE cu „puțin peste o săptămână”, sugerează cercetarea.
The Irish Times notează că, totuși, deși Marea Britanie nu a livrat vaccinuri către UE, a furnizat anterior materii prime absolut necesare pentru vaccinul pionier BioNTech / Pfizer.
Un subiect principal al disputei UE-Marea Britanie este un stoc de mărimi necunoscute al ingredientului activ al vaccinului AstraZeneca, produs în Țările de Jos de Halix, un subcontractant, după cum spun atât oficialii britanici, cât și europeni.
Fabrica nu are aprobarea de reglementare pentru a furniza în UE, chiar dacă a fost indicată drept una dintre cele două surse principale de producție ale blocului în contractul Comisiei Europene cu AstraZeneca, în urmă cu mai bine de șase luni.
Politico informează, citând surse diplomatice, că Țările de Jos se declară gata să blocheze transporturile de vaccin AstraZeneca dacă Regatul Unit nu este de acord să împartă dozele mai corect cu UE
"Dacă un astfel de acord privind împărțirea întârzierii se dovedește imposibil și Comisia ar decide să blocheze o cerere de export, este de așteptat ca guvernul să urmeze Comisia în verdictul său", a declarat un diplomat neerlandez.
În timp ce Țările de Jos, „în principiu” au rămas în favoarea menținerii unui flux liber de vaccinuri peste granițe, de asemenea, vor să se asigure că AstraZeneca nu a abuzat de această deschidere pentru a-și îndeplini doar contractul cu Regatul Unit, spune aceeași sursă.
Încrederea în AstraZeneca în scădere
Și tot din Politico aflăm că încrederea în vaccinul AstraZeneca scade în întreaga UE. Peste jumătate dintre persoanele chestionate în Germania, Franța și Spania consideră acum că vaccinul nu este sigur, potrivit unui sondaj publicat de YouGov.
Scăderea drastică a încrederii vine la scurt timp după ce mai multe guverne ale UE au întrerupt sau limitat utilizarea vaccinului ca urmare a preocupărilor legate de coagularea sângelui.
Multe țări au reluat administrarea acestuia după ce săptămâna trecută Agenția Europeană pentru Medicamente a confirmat siguranța vaccinului și a îndemnat oamenii să-l folosească.
Și, după cum spune Libération, în Franța, neîncrederea față de vaccinul AstraZeneca a crescut brusc: 61% dintre cei chestionați cred că nu este sigur, o creștere cu 18 puncte comparativ cu un studiu realizat în februarie. Doar 23% îl consideră sigur. În Germania, 55% dintre respondenți consideră că este periculos , o creștere cu 15 puncte.
În Italia și Spania, unde majoritatea respondenților credea anterior că vaccinul este sigur, acceptarea a scăzut la 36% și 38%.
În Suedia însă, mai mulți oameni consideră că vaccinul AstraZeneca este sigur (43%) decât că nu (34%), în timp ce danezii sunt împărțiți egal (42% și 42%).
În Regatul Unit, unde vaccinul a fost utilizat pe scară largă, mai mult de trei sferturi dintre respondenți au încredere în vaccinul grupului anglo-suedez.