Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Revoluția liniștită” a lui Joe Biden și ofensiva UE împotriva tiraniilor

biden.jpg

Președintele Statelor Unite, Joe Biden
Sursa imaginii: 
Facebook / The White House

Schimbările preconizate în Statele Unite de noul președinte Joe Biden sunt văzute de Financial Times drept o revoluție liniștită. În timp ce europenii se află în plin avânt de sancționare a regimurilor care încalcă drepturile omului.

”A fost nevoie de doar 50 de zile pentru ca noul președinte american să își respecte promisiunea de a livra 100 de milioane de doze de vaccin concetățenilor săi în primele 100 de zile ale mandatului său”, scrie Financial Times, citat de Courrier International.

Secretul său este simplu: să promită puțin și să depășească cu mult ținta. Pare ciudat, după patru ani de președinție a lui Trump. Același lucru este valabil și pentru pachetul său de stimulare de 1,9 trilioane de dolari.

Desigur, probleme sunt și vor fi - începând cu numărul tot mai mare de migranți la granița dintre Statele Unite și Mexic.

Dar Joe Biden se bucură de trei avantaje majore.

Primul ar fi norocul. Biden a moștenit și o pandemie pe cale de a se retrage. Cel mai mare merit al lui Donald Trump ca președinte a fost finanțarea programului Warp Speed, destinat organizării campaniei de vaccinare în amonte. Biden a preluat funcția odată cu sosirea vaccinurilor.

Al doilea atu al lui Biden este experiența sa. Asta contează enorm. O bună cunoaștere a personajelor majore de la Capitoliu poate face diferența în găsirea acordurilor.

Biden este văzut de stânga ca un om lipsit de principii. Dar poate fi și un avantaj, deoarece îi împiedică pe republicani să-l prezinte ca pe un radical. În plus, stânga nu mai are încotro. Acest lucru are ca rezultat o tranziție lină.

Mass-media s-a plâns că Biden i-a făcut pe jurnaliști să aștepte o conferință de presă mai mult timp decât cu oricare alt președinte din istoria recentă. Cu toate acestea, acest lucru nu îngrijorează mulți oameni.

Anul trecut, Donald Trump însuși se contrazicea cu experții proprii în coronavirus, susținând cele mai absurde teorii. Barack Obama putea susține discursuri magnifice, care aveau dezavantajul de a nu fi traduse în acțiune.

Biden, pe de altă parte, nu este un vorbitor. Dar abilitățile de vorbire în public sunt uneori supraevaluate -  priviți la cancelarul german Angela Merkel.

Biden deleagă o mare parte din comunicarea și viața de zi cu zi a Casei Albe. Iar acesta este al treilea punct forte al său”, conchide FT.

”O avalanșă de bani” – titrează la rândul său El Pais cu privire la programul american de redresare.

 ”În timpul crizei financiare din 2008, mantra era austeritatea. Acum - cheltuiește ceea ce ai și mai mult decât atât.

Este normal ca guvernele să cheltuiască mai mult decât aduc. Dar anul acesta, în SUA, decalajul dintre venituri și cheltuieli - deficitul fiscal - a atins niveluri astronomice.

Administrația Biden pariază că o creștere a cheltuielilor publice la această scară nu va declanșa o explozie a inflației. Un alt pariu riscant este că, dacă într-adevăr apare inflația, guvernul și FED au instrumentele de a „regla fin” economia și vor putea astfel să atenueze efectele negative ale prețurilor mai mari. Să sperăm că au dreptate”, conchide El Pais.

 

În Europa, Euronews se întreabă: care va fi viitorul relațiilor UE cu Rusia și Turcia?

”Este o relație strategică și aceasta va fi discutată joi și vineri la Bruxelles în cadrul unui Consiliu European. Relațiile cu Rusia au fost foarte tensionate de la încercarea de otrăvire a lui Alexeï Navalny și sancțiunile împotriva celor apropiați președintelui Putin.

Europenii au aprobat luni o nouă rundă de sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului în China și Birmania și au lansat un avertisment Turciei, dar nimeni din UE nu este pregătit să se încaiere în același timp cu Beijing, Moscova și Ankara.

Iar Le Monde constată că, cel puțin în cazul juntei birmaneze, reacția este menită să fie fermă.

În timp ce protestele continuă în Birmania, Uniunea Europeană l-a sancționat luni pe liderul juntei de guvernământ, generalul Min Aung Hlaing, precum și pe alți nouă dintre cei mai înalți comandanți militari, ca și pe președintele comisiei electorale.

Sancțiunile constau într-o interzicere a călătoriei sau tranzitului prin UE și înghețarea activelor lor în Uniune. Iar alte măsuri ar putea fi decise „în aprilie”, a declarat o sursă diplomatică.

 
Revista presei internaționale din 24 martie 2021