
Presa internaţională
Europenii trebuie să se apere în ”războiul vaccinurilor”
vaccin_ue.jpg

Ziarul italian La Stampa spune că aproximativ 29 de milioane de doze de vaccin care urmau să fie expediate în Marea Britanie erau depozitate la o fabrică de lângă Roma. Acestea au fost descoperite de inspectorii italieni ca parte a unei anchete a Comisiei Europene.
Descoperirea vine la câteva săptămâni după ce guvernul italian a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin Oxford-AstraZeneca în Australia, ca parte a noilor reglementări UE ce permit oprirea transporturilor în cazul în care o companie este văzută ca neîndeplinind obligațiile sale față de cele 27 state membre.
Conform BBC, Comisia Europeană a propus controale mai stricte asupra exporturilor de vaccin, după ce a acuzat AstraZeneca de neonorarea contractelor de furnizare .
Aceasta ar putea inflama tensiunile cu Marea Britanie.
Bruxelles trebuie să se apere, este de părere Irish Independent: „Unii au îndrăzneala de a preda UE lecții despre pericolele„ naționalismului vaccinului ”, atunci când propriul lor program de vaccinare se bazează în întregime pe acest principiu: să depoziteze cât mai multe vaccinuri până când populația lor este imunizată.
Acum este momentul ca UE să se unească. Nu va exista nicio sesiune de premii pentru „cel mai generos exportator de vaccinuri” atunci când totul se va termina. Întârzierile din campania de vaccinare trebuie remediate acum. Și dacă asta înseamnă să recurgem la amenințări sau să restricționăm exportul de vaccinuri către țări care sunt cu ani-lumină înaintea noastră, atunci să nu ezităm”.
Bloomberg reamintește că dispozitivul european „garantează că livrările către aproximativ 90 de țări nu vor fi întrerupte și oferă, de asemenea, protecție companiilor precum Pfizer și Moderna care și-au respectat angajamentele”.
Cu toate acestea, Executivul european a propus ajustarea acestor dispoziții. Mai multe țări, inclusiv Israelul și Elveția, anterior scutite, pot fi acum supuse blocajelor de export.
Poate statele membre ar face mai bine să se concentreze asupra soluțiilor, citim în ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung:
„UE exportă în prezent milioane de doze în întreaga lume, în timp ce țările UE se luptă să facă față deficitului de vaccinuri, iar Marea Britanie și-a rezervat dreptul de a-i fi livrate cu prioritate dozele produse în unitățile britanice. Toată această energie ar fi mai bine investită dacă statele ar răspunde la această provocare globală, luând în considerare modalități de creștere a capacităților de producție. ”
Daily Telegraph solicită Regatului Unit să-și sprijine vecinii de peste Canal:
„Țara noastră poate juca rolul băieților buni. Există un argument moral care ar justifica ajutorarea UE. Marea Britanie este în măsură să vină în ajutorul a milioane de vârstnici de pe continent și, astfel, să prevină milioane de decese renunțând la o parte din stocurile sale de vaccinuri.
Există, de asemenea, un argument economic. Pentru că, chiar și atunci când țara noastră este protejată - și acea zi nu este foarte departe - va fi imposibil să ne întoarcem la o situație economică normală dacă vecinii noștri continuă să fie închiși. Am putea elibera Europa de acest blestem. Dacă ar fi nevoie, ar fi cel mai bun ajutor acordat Europei din 1945 încoace". (Sursa: Eurotopics).