Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Joe Biden a dat semnalul concurenței strategice cu China și Rusia

joe_biden.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Cum va arăta mandatul lui Joe Biden? Trebuie să ne așteptăm la o concurență sistemică cu Rusia dar mai ales cu China. Iată concluzia unei analize a ziarului The New York Times.

La șaizeci de zile de la preluarea funcției, președintele Biden a dat deja imaginea următorilor patru ani: urmează o nouă eră de concurență acerbă între superputeri, marcată de ceea ce ar putea fi cele mai tensionate relații pe care Washington le-a avut vreodată cu Rusia de la căderea Zidul Berlinului și cu China de când a stabilit relații diplomatice cu aceasta.

Această realitate fierbe de ani de zile, întrucât președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jiping s-au deplasat din ce în ce mai clar spre autoritarism.

Nu putem vorbi despre o întoarcere la Războiul Rece - suntem departe de amenințarea nucleară care a planat în acel timp, iar concurența actuală este mai mult despre tehnologie, despre conflicte cibernetice și influență.

Economia Rusiei este aproximativ echivalentă cu cea a Italiei. Cea mai mare forță a sa astăzi este capacitatea de a genera tulburări și de a insufla frica folosind substanțe chimice pentru a-și reduce la tăcere adversarii sau de a-și folosi abilitățile sale cibernetice.

Dar, în ciuda slăbiciunii economice a țării sale, Putin a arătat o tenacitate remarcabilă în fața sancțiunilor internaționale. Și trebuie să recunoaștem că în niciun caz nu l-au forțat să-și schimbe comportamentul.

În ceea ce privește chinezii, este o chestiune cu totul diferită.

Economiștii se întreabă dacă vor avea vreodată cel mai mare produs intern brut de pe planetă - poate spre sfârșitul acestui deceniu. ȘI dacă vor putea apoi să-și atingă cele două obiective pentru a domina lumea: cea mai puternică armată din lume și poziția de lider în înaltele tehnologii – și acestea până în 2049, centenarul preluării puterii de către Mao”, scrie The New York Times, preluat de Courrier International.

După cum remarcă Bloomberg, administrația Biden își dezvoltă în continuare strategia globală pentru China, inclusiv modul în care va trata firmele de tehnologie chineze .

Noua administrație a declarat că își va compartimenta angajamentul cu China - abordând relația frontal când este necesar și colaborând cu Beijingul pe probleme precum schimbările climatice și Coreea de Nord.

Departamentul pentru Comerț a emis luna aceasta citații pentru mai multe firme de comunicații din China și adoptă o regulă a administrației Trump pentru a bloca tranzacțiile care implică bunuri și servicii chineze din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Reuters transmite că Joe Biden intenționează să dezvăluie un plan de mai multe miliarde de dolari pentru modernizarea infrastructurii SUA săptămâna viitoare, ca răspuns la inițiativa chineză de Centuri și Drumuri.

De asemenea, Biden a declarat că va asigura creșterea investițiilor în noi tehnologii promițătoare, cum ar fi calculul cuantic, inteligența artificială și biotehnologia.

Peste 100 de țări au semnat acorduri cu China pentru a coopera în proiecte precum căile ferate, porturile, autostrăzile și alte infrastructuri.

Cu toate acestea, China a declarat anul trecut că aproximativ 20% din proiecte au fost „grav afectate” de pandemia de coronavirus.

De asemenea, au existat blocaje din partea țărilor care au criticat proiectele ca fiind costisitoare și inutile. Beijingul a redus unele planuri după ce mai multe țări au căutat să revizuiască, să anuleze sau să reducă angajamentele, invocând îngrijorări legate de costuri, erodarea suveranității și corupție.

Iar revista Fortune avertizează că SUA nu pot să aștepte doar eșecul inițiativei Chinei pentru Centuri și Drumuri:

Dar cum poate concura Washingtonul? O parte din soluție necesită un munte de bani.

SUA pot ajuta țările în curs de dezvoltare să își consolideze instituțiile democratice, să ofere transferuri tehnologice pentru a îmbunătăți randamentele culturilor, să ofere acces la tehnologia medicală care salvează vieți și să finanțeze tranziția ecologică.

Proiectul de Centuri și Drumuri se referă însă la identitate și idei, nu doar la infrastructură. Este un brand pentru Beijing și evocă un concept chinezesc de ordine mondială. În ultimii 70 de ani, SUA au fost cel mai puternic brand din lume. Dar administrația Trump l-a pătat, lăsând Beijingul să-l copieze în multe privințe.

Dacă Beijingul se ocupă de „cooperare pentru câștig de ambele părți”, contraoferta noastră nu poate fi „America în primul rând”.

SUA trebuie să înceapă prin a articula un brand național deschis și incluziv: o viziune pe care lumea va dori să o cumpere”.

 
Revista presei internaționale din 29 martie 2021