
Presa internaţională
Sars-Cov-2, scăpat din laboratorul din Wuhan? Ipoteza revine
wuhan.png

În acest context, Foreign Affairs reamintește că, după ce au petrecut patru săptămâni în China (inclusiv două în carantină), oamenii de știință internaționali au ținut o conferință de presă comună cu omologii lor chinezi pe 9 februarie.
Comunicările preliminare au fost văzute de China ca o victorie de PR.
Studiul comun OMS-China a susținut teoria focarului natural și a legitimat afirmația că noul coronavirus ar fi putut ajunge în China prin alimente congelate importate.
De asemenea, a eliminat ipoteza că virusul a scăpat dintr-un laborator.
Dar, după cum observă revista americană, tonul s-a schimbat la 30 martie.
Problema este că oamenii de știință nu au putut identifica ce animal a îndeplinit rolul de gazdă intermediară.
Iar dacă virusul nu a trecut la oameni prin animale, care ar putea fi alternativa?
Mass-media de stat chineză a oferit din timp ipoteza „transmiterii lanțului rece”. Cu alte cuvinte, virusul a trecut la oameni prin produse congelate, ceea ce înseamnă că ar fi putut ajunge în China prin mărfuri importate din altă țară.
Dar raportul mai spune că „nu există dovezi concludente pentru transmiterea SARS-CoV-2 pe cale alimentară, iar probabilitatea unei contaminări pe lanțul rece cu virusul este foarte scăzută”.
Studiul comun OMS-China, din februarie, găsea drept cea mai puțin convingătoare ipoteză aceea că noul coronavirus a scăpat dintr-un laborator.
Dar biosecuritatea a fost multă vreme o preocupare în China: în 2004, SARS a scăpat de două ori dintr-un laborator din Beijing.
În noiembrie 2020, peste 6.600 de persoane din nord-vestul provinciei Gansu s-au infectat cu bruceloză, o boală bacteriană care s-a răspândit de la o fabrică de vaccinuri din oraș.
Oamenii de știință chinezi au identificat reglementarea laxă a biosecurității ca fiind o problemă chiar și în laboratoarele de nivel înalt, cum ar fi Institutul de virologie Wuhan. Înainte de pandemie, oamenii de știință de aici lucraseră la CoV RaTG13, cea mai apropiată tulpină cunoscută de SARS-CoV-2.
Dincolo de toate întrebările pe care le ridică raportul comun, acesta aruncă, de asemenea, o lumină importantă cu privire la defectele regimului de guvernare a sănătății în China.
Guvernul chinez face o miză politică din problema originii pandemiei. În consecință, distilarea și divulgarea informațiilor relevante pentru anchetă riscă să urmeze o logică a realpolitikului mai degrabă decât a necesității științifice, concluzionează Foreign Affairs.
CNN transmite pe aceeași temă că 14 țări acuză China că nu a oferit date complete în ancheta privind originile pandemiei.
Într-o declarație comună, Statele Unite și alte 13 guverne, inclusiv Marea Britanie, Australia și Coreea de Sud și-au exprimat îngrijorarea cu privire la accesul limitat al experților internaționali la „date și eșantioane complete, originale”.
Uniunea Europeană și-a emis propria declarație, exprimând aceleași preocupări, e drept, într-un limbaj ușor mai blând.
Criticile vin la o zi după ce directorul general al OMS a admis că anchetatorii s-au confruntat cu probleme în timpul misiunii lor de patru săptămâni în orașul Wuhan din centrul Chinei.
Într-un briefing cu presa, marți, oficialul a părut să contrazică concluziile principale ale studiului, sugerând că teoria conform căreia virusul evadat dintr-un laborator din Wuhan ar trebui să fie urmărită - și aceasta, chiar dacă raportul menționa o astfel de posibilitate ca fiind „extrem de puțin probabilă”, transmite CNN.
China reacționează, citim în Wall Street Journal. Beijingul a cerut miercuri Organizației Mondiale a Sănătății să examineze dacă virusul nu a apărut cumva pentru prima dată în alte țări - posibil inclusiv într-un laborator militar american. Este primul răspuns public la apelul privind o investigație mai solidă a ipotezei că virusul a scăpat dintr-un laborator chinez.
Le Figaro observă că întărirea tonului afișat de șeful OMS față de Beijing vine în timp ce Statele Unite, sub președinția lui Joe Biden, au revenit în sânul organizației, după luni de absență.
Trump a retras Statele Unite din OMS, dar noua administrație arată că intenționează să profite de noul său loc la masă, pentru a reforma agenția cu sediul la Geneva, scrie Le Figaro.