Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum s-ar putea explica trombozele rare legate de vaccinul AstraZeneca?

astrazeneca.jpg

Sursa imaginii: 
AP/Christophe Ena

Le Figaro vine cu posibile explicații. Zecile de cazuri înregistrate în Europa au ridicat o anumită neîncredere în vaccinul dezvoltat de compania suedezo-britanică și de Universitatea din Oxford:

Printre zecile de cazuri de tromboză identificate, unele sunt relativ atipice.

În primul rând, prin localizarea lor: sunt cheaguri care obstrucționează venele din creier (în timp ce accidentele vasculare cerebrale clasice afectează arterele în 99% din cazuri) sau, într-o măsură mai mică, o venă abdominală.

Dar asta nu este tot: ele sunt asociate cel mai adesea cu o scădere a numărului de trombocite din sânge, ceea ce este paradoxal, deoarece, dimpotrivă, ar trebui să facă sângele mai fluid și să favorizeze sângerarea.

Pe baza a 62 de cazuri raportate pentru 9,2 milioane de injecții, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) estimează în această etapă că riscul pentru o persoană cu vârsta sub 60 de ani de a dezvolta aceste tromboze venoase atipice este de 1 la 100.000.

Prin comparație, aproape una din 10.000 de persoane tinere au o tromboză în fiecare an în Franța. Acest risc este dublat de pilula contraceptivă din prima sau a doua generație și poate crește de patru ori cu o pastilă din a treia sau a patra generație.

Cu alte cuvinte, vorbim despre evenimente dramatice, dar extrem de rare. Apar apoi mai multe întrebări: ce populații sunt cele mai expuse riscului? Vaccinul este implicat și, dacă da, de ce? Există un tratament?

În ceea ce privește mecanismul de acțiune, o echipă germană ia în calcul o reacție autoimună. Dintr-un motiv care rămâne de stabilit, unii oameni ar dezvolta anticorpi împotriva propriilor trombocite după vaccin, generând o reacție coagulantă.

Așa că, dacă aveți dureri de cap mai mult de patru zile după injecție, care nu dispare cu paracetamol, semne neurologice, precum pierderea forței sau sensibilității la nivelul extremităților, simptome de epilepsie, vedere încețoșată sau dificultăți de respirație, dureri toracice și abdominale sau umflarea unui membru inferior, care devine roșu sau dimpotrivă foarte rece, este mai bine să consultați medicul.

Pe de altă parte, dacă ați primit deja o primă injecție, nu există în principiu niciun risc ca acest sindrom să apară după a doua”.

Ziarul grec Kathimerini informează că sectorul comerțului cu amănuntul se pregătește pentru redeschidere în lunile următoare, după ce guvernul a permis magazinelor să funcționeze provizoriu, într-un efort de a ajuta economia și de a combate oboseala blocării.

Cu toate acestea, magazinele din regiunile administrative din Salonic, Kozani și Achaia vor rămâne închise cel puțin până pe 12 aprilie, după ce experții în sănătate au decis vineri că datele epidemiologice din aceste regiuni nu permit o relaxare a regulilor.

În alte regiuni, cumpărătorilor li se va permite să comande produsele de la distanță și să le colecteze de la magazine sau să rezerve o vizită la un magazin trimițând un mesaj cu numele și adresa lor la un anumit număr de telefon . Limita de timp pentru achiziții este de trei ore pe zi.

Sâmbătă, atenienii s-au repezit în parcuri și pe plaje profitând de vremea bună și de relaxarea regulilor privind mișcările inter-municipale.

El Pais notează că temerile privind al patrulea val de coronavirus cresc pe măsură ce Spania intră într-o situație de risc ridicat.

Potrivit celui mai recent raport al Ministerului Sănătății, țara se află acum la nivelul trei al sistemului de alertă, în patru etape.

Ministrul spaniol al Sănătății a cerut publicului să demonstreze „responsabilitate” și „comportament exemplar”, astfel încât efectul vaccinării să se facă simțit.

„În fiecare săptămână în care avansăm câștigăm timp în lupta cu virusul”, a spus ministrul.

În timp ce EU Observer informează că Uniunea Europeană a cerut Indiei să îi permită să cumpere 10 milioane de doze de vaccin AstraZeneca după cum a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.

UE dorește ca dozele să compenseze deficiențele de aprovizionare din fabricile europene ale AstraZeneca și să accelereze campania de vaccinare. Cu toate acestea, este puțin probabilă o aprobare rapidă, deoarece India se străduiește să-și extindă propria campanie internă de vaccinare.

 
Revista presei internaționale din 5 aprilie 2021