Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Punct de inflexiune pentru campania de vaccinare în Uniunea Europeană

virus.jpg

Pompieri din România încarcă echipamente medicale din rezerva europeană rescEU de la Praga
Sursa imaginii: 
EC - Audiovisual Service / Photographer: Michal Cizek

Presa europeană remarcă schimbarea de strategie de la Bruxelles în privința achizițiilor de vaccin. Date fiind temerile legate de unele efecte secundare rare ale vaccinurilor AstraZeneca și Johnson&Johnson, executivul european mizează acum pe tehnologia inovativă ARN mesager.

După cum afirmă portalul Toute l'Europe, blocul a marcat, la 14 aprilie, atingerea bornei celor 100 de milioane de doze injectate. Acum,  Comisia Europeană își ajustează strategia de achiziții, care a fost până acum diversificată.

Confruntat cu temerile legate de efectele secundare generate de vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson, executivul european se îndreaptă mai mult către laboratorul BioNTech - Pfizer, de la care se așteaptă livări masive în următoarele săptămâni .

Aceasta este o veste bună, dar există mulți factori care pot perturba programul de livrare a vaccinurilor, atrage atenția rețeaua de televiziune RTL.

Cei de la Johnson & Johnson au anunțat marți că vor lua „o pauză” în livrări. Președintele Comisiei Europene susține că va face „tot ce-i stă în putință pentru a sprijini desfășurarea vaccinării în Europa, în special prin creșterea ofertei de vaccinuri în săptămânile și lunile următoare”.

Ursula von der Leyen a anunțat că a ajuns la un acord cu BioNTech-Pfizer pentru a accelera livrarea vaccinurilor. Circa 50 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri BioNTech-Pfizer vor fi livrate în cursul celui de-al doilea trimestru.

Aceste 50 de milioane de doze urmau să fie livrate inițial abia în al patrulea trimestru al anului 2021. Ele vor fi acum disponibile  mai repede.

În plus, Bruxelles-ul a deschis negocieri formale cu BioNTech și Pfizer pentru a le comanda 1,8 miliarde de doze suplimentare din așa-numitele vaccinuri de „a doua generație”, destinate să lupte împotriva variantelor actuale și viitoare ale coronavirusului.

Les Echos notează, în context, că în timp ce spitalele franceze înregistrau miercuri 5.900 de pacienți cu Covid, grupul Pfizer / BioNtech va livra mai multe doze decât se aștepta în Europa în următoarele săptămâni.

Le Monde observă că, în timp ce vaccinul Johnson & Johnson se află la răscruce din cauza unui risc rar de tromboză, Uniunea Europeană  anunță o accelerare a livrărilor de Pfizer-BioNTech.

Pandemia a ucis peste 2,9 milioane de oameni, potrivit unui raport al Agenției France-Presse bazat pe surse oficiale. Aceste cifre sunt însă subestimate la nivel global, crede Le Monde. Ele se bazează pe rapoartele zilnice ale autorităților naționale de sănătate, fără a include reevaluările bazate pe baze statistice.

Dar vestea bună este că ritmul vaccinării în Uniunea Europeană (UE) va putea accelera. BioNTech și Pfizer își vor mări livrările de vaccinuri.

Și, după cum arată Politico, din punct de vedere tehnic, UE are acum doze suficiente pentru a vaccina întreaga populație adultă de aproximativ 6,5 ori. Blocul european mizează pe vacinurile ARN mesager iar cuplul germano-american Pfizer-BioNTech a devenit vedeta  procesului de vaccinare.

Pentru El País, aceste știri confirmă marele pariu european în favoarea vaccinurilor bazate pe tehnologia ARN mesager.

Această tehnologie nu a mai fost folosită niciodată pe oameni, până în momentul pandemiei. De acum înainte, Bruxelles își concentrează strategia pe termen scurt, mediu și lung, pe acest tip de vaccin. Pe lângă anunțul celor 50 de milioane de doze suplimentare, șeful executivului UE a mai spus că Bruxelles negociază deja un al treilea contract cu Pfizer-BioNTech.

Scopul Comisiei, concluzionează El País, este „să primească 1,8 miliarde de doze între 2021 și 2023, pentru a exploata și capacitatea acestui vaccin de a se adapta la noile variante ale coronavirusului”. 

(Surse: Toute L'Europe, Courrier International)

 
Revista presei internaționale din 16 aprilie 2021