Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Derek Chauvin vinovat: un capitol dureros din istoria rasială a SUA

derek_chauvin.png

Polițistul Derek Chauvin (dreapta imaginii), în timpul procesului
Sursa imaginii: 
Alex Lederman Court TV/AFP/rfi.fr

Fostul polițist Derek Chauvin, acuzat de uciderea lui George Floyd la Minnesota, a fost găsit vinovat de jurați. Presa internațională comentează verdictul dar atrage atenția că este doar o mică parte din marea problemă rasială a Statelor Unite.

„America a închis un capitol dureros din istoria sa rasială, care este păcatul originar al acestei țări”, transmite El País.  „Într-o țară în care condamnările polițiștilor sunt rare, pentru mulți activiști acest lucru ar putea fi un moment decisiv în lunga traiectorie a brutalității poliției împotriva oamenilor de culoare”.

 ”Au fost trei săptămâni de mărturii copleșitoare, sub o tensiune ridicată”, rezumă Le Figaro.  

 În Belgia, Le Soir vede „ un moment de cotitură în istorie ” și un nume, George Floyd,  care a devenit „ sinonim cu justiția ”.  

 ”Sentința a căzut ca un trăznet și, de asemenea, ca o ușurare și pentru comercianții din Minneapolis care tocmai își baricadaseră vitrinele, îngroziți de posibilitatea unui verdict mai blând”.

”Un oftat de ușurare s-a resimțit la verdictul de vinovăție pentru Chauvin” – transmite și CNN -  ”dar activiștii spun că lupta lor pentru justiție rasială este departe de a fi terminată”.

Euronews descrie procesul ca fiind o nouă etapă în istoria dureroasă a problemei rasiale din Statele Unite: ”Fostul polițist Derek Chauvin a fost găsit vinovat, după un proces urmărit în întreaga lume. El a fost imediat luat în arest și ar putea petrece zeci de ani în închisoare”.

”O surpriză? Nu chiar” – concluzionează pagina revistei franceze L'Obs. ”Mulți americani se așteptau ca Derek Chauvin să fie condamnat. Așa a făcut și juriul chemat să se pronunțe asupra a trei acuzații: crimă, omor și violență intenționată cauzatoare de moarte”.

Time descrie procesul ca fiind ”un moment critic și un punct de inflexiune în istoria americană”.

”Procesul lui Chauvin a făcut istorie într-un oraș al cărui departament de poliție are o listă lungă de incidente rasiste și într-o țară în care acuzațiile penale pentru ofițeri de poliție sunt rare și condamnările extraordinare”.

 ”Coșmarul nu s-a terminat”, rezumă și The Independent: "Dreptatea s-a făcut pentru George Floyd, dar va fi și pentru toți ceilalți? Un singur verdict nu are puterea de a opri acest coșmar. ”

Iar corespondentul Corriere della Sera transmite din Washington:  „Acest eveniment tragic și transformat într-o aventură globală de către camere și rețele sociale, a generat un proces juridic fără precedent și suprarealist.

Fără precedent din cauza mărturiei filmate, dar și a imaginilor luate din toate unghiurile și în momente diferite, înainte și după arestarea lui George Floyd.

Suprarealist, pentru că imaginile unui ofițer care ține genunchiul pe gâtul unui bărbat în cătușe și întins pe asfalt mai mult de nouă minute, chiar și după ce acesta din urmă și-a pierdut cunoștința, în fața unor trecători trecători neputincioși - vor rămâne gravate pentru totdeauna în memoria colectivă și în conștiința Americii”.

Pentru revista The Atlantic, condamnarea lui Chauvin este doar excepția care confirmă regula:

”Fostul ofițer de poliție din Minneapolis a fost găsit vinovat pentru toate cele trei acuzații - dar procesul său a demonstrat cât de dificile rămân eforturile de tragere la răspundere.

Chauvin ar putea rămâne ani mulți în închisoare, dar verdictul nu pune capăt poveștii.

Condamnarea lui Chauvin este un exemplu important și o ușurare pentru milioanele de oameni revoltați de moartea lui Floyd, dar nu prea reprezintă un model.

Șefii din poliție nu simt de obicei nevoia de a oferi bune exemple. Nu există întotdeauna dovezi video atât de clare și convingătoare.

Iar dacă toate acestea au fost necesare pentru condamnarea unui fost ofițer, condamnările vor rămâne rare - iar reforma va trebui să aibă loc în afara instanțelor judecătorești”.

 
Revista presei internaționale din 22 aprilie 2021