Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mobilizare fără precedent a liderilor lumii pe frontul climatic

clima_bun.jpg

Image source: 
ec.europa.eu

S-a întâmplat chiar ieri, de Ziua Mondială a Pământului: liderii globali au făcut anunțuri ambițioase. Până în 2030, UE dorește să reducă emisiile la 55 la sută față de nivelul 1990, după ce până acum își propunea doar o scădere cu 40 la sută.

Președintele Joe Biden, la rândul său, a invitat 40 de șefi de state și de guverne la un summit climatic pentru a stabili obiective globale privind emisiile.  Presa internațională remarcă noile ambiții și mai ales revenirea Statelor Unite pe fontul climatic.

Așa cum scrie portalul Toute l'Europe, prin organizarea unui summit mondial privind clima, președintele SUA Joe Biden încearcă să preia poziția de lider mondial în această problemă, neglijată de predecesorul său. Dar și Uniunea Europeană pare într-o poziție bună.

Și Washington Post notează că, la șase luni de la venirea la putere, președintele Biden, „încearcă să semnaleze că Statele Unite s-au întors în fruntea afacerilor internaționale”,

În timp ce radioul francez Europe 1 consideră că problema este cu atât mai importantă pentru președintele democrat, cu cât el trebuie să „restabilească credibilitatea țării, după mandatul predecesorului său, Donald Trump, care a ignorat subiectul climei”.

”Washingtonul speră să încurajeze un nivel de cooperare internațională fără precedent, în timp ce patruzeci de lideri mondiali au participat la eveniment, inclusiv Papa Francisc”.

Joe Biden are, într-adevăr, convingeri ecologiste , remarcă ziarul elvețian Le Temps: În câteva luni de mandat, a reinstalat persoane competente Agenția Națională pentru Protecția Mediului. A prezentat un plan de investiții în infrastructură care oferă un loc primordial energiilor regenerabile. Și a oprit construcția unei conducte care ar trebui să transporte petrol din nisipuri gudronice canadiene către Statele Unite".

Dar Statele Unite nu sunt singure în cursa pentru diplomația verde, observă Courrier International: „În ciuda tensiunilor diplomatice profunde cu Statele Unite, președinții chinez și rus au acceptat participarea la summitul convocat de Joe Biden, ca semn al importanței acordate de marile puteri problemei climatice”.

China a indicat deja că dorește să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060, iar „Vladimir Putin și-a stabilit drept țintă ca nivelul cumulat al emisiilor de gaze cu efect de seră al Rusiei să scadă sub cel al Uniunii Europene în următorii 30 de ani”, scrie revista franceză L’Express.

În timp ce Le Monde remarcă faptul că ”Voința americană de a-și impune agenda, după patru ani de absență are ecouri și în India. Dar New Delhi încă pare reticent în a se angaja în fața unui obiectiv costisitor, care nu poate fi atins cu tehnologiile actuale. Însă planurile sale pentru energie regenerabilă și mobilitate electrică sunt foarte ambițioase”.

Irish Examiner  consideră că „există multe lecții pe care le putem învăța comparând răspunsul nostru la pandemie cu cel pe care ar trebui să îl oferim schimbărilor climatice.

Pentru că pandemia este într-un fel un microcosmos al provocării climatice. Am reacționat rapid și energic în încercarea de a contracara pandemia, dar poate pentru că dimensiunea catastrofei climatice depășește înțelegerea noastră, răspunsul nostru este încă în stadiul de dinaintea măștilor, de dinainte de izolare.

Peste trei milioane de oameni au murit din cauza Covid-19, dar această cifră este nimic în comparație cu numărul de oameni pe care colapsul climatic îi pune în pericol.

Este esențial să oferim un răspuns proporțional la aceste date și la pericolele imense pe care le presupun. La urma urmei, nu există vaccin împotriva colapsului climatic”.

Iar ziarul belgian De Standaard avertizează: „Dacă liderii mondiali ar lua în serios protecția climei, s-ar putea angaja să adopte o taxă globală pe carbon. Și, dacă este posibil, prin prevederea unei alte taxe, pentru depășirea emisiilor , aplicabilă celor reticenți.

Dar UE este singura care trage în această direcție. Xi Jinping și John Kerry, gânditorul climatic al lui Biden, au respins inițiativa. Totuși, dacă acești trei grei ar putea să se pună de acord asupra acestui punct, restul lumii ar trebui să le urmeze exemplul”. (Surse: Toute l'Europe, Eurotopics, Courrier International).

 
Revista presei internaționale din 23 aprilie 2021