Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va duce varianta indiană a coronavirusului spre o catastrofă?

india_covid.png

Ruguri improvizate pentru arderea cadavrelor, New Delhi, India
Image source: 
Prakash Singh - AFP via rfi.fr

India se confruntă cu un val pandemic de o intensitate rară. Dubla mutație a virusului a dus la un număr fără precedent de decese. Iar comentatorii se tem de consecințele globale ale crizei.

După cum observă ziarul francez Les Echos: „India ,cel mai mare producător mondial de vaccinuri, poate produce 1,5 miliarde de doze pe an, dar numai 1% din populația ei este vaccinată. „Farmacia lumii” nu și-a jucat șansa.

Și nici măcar susținătorii lui Narendra Modi nu înțeleg cum de a lăsat țara să se relaxeze atât de mult după primul val. Nu numai că nu a împiedicat pelerinajele și întâlnirile politice, ci chiar le-a încurajat, creând astfel grupuri de milioane de indivizi. Criticat în țara sa, el trezește de asemenea o mare neîncredere internațională".

În timp ce publicația poloneză Polityka se teme ca nu cumva însăși campania internațională de vaccinare  să nu fie compromisă: „Știm de astăzi că un număr semnificativ din dozele fabricate în India va întârzia. Pentru că indienii trebuie mai întâi să stingă focul care se dezlănțuie în propria lor casă".

Huffington Post anunță că UE va oferi „asistență” prin activarea mecanismului său de protecție civilă. Înființat în 2001, acest mecanism permite statelor membre să își coordoneze ajutorul și să distribuie resurse în întreaga lume în caz de urgență.

Al Jazeera dezvăluie o imagine apocaliptică din India acestor zile: ”Cuptoarele cu gaz și lemne de foc de la un crematoriu din statul Gujarat din vestul Indiei au funcționat atât de mult, fără pauze, încât părțile metalice au început să se topească”.

Iar The Guardian atrage atenția că, potrivit multor experți, valul actual nu-și va atinge vârful timp de cel puțin trei săptămâni și că numărul real al deceselor și al îmbolnăvirilor este mult mai mare decât s-a anunțat oficial.

Rata de pozitivitate din Delhi a continuat să crească la peste 35%. În timp ce în orașul Kolkata din Bengalul de Vest, un stat care desfășoară alegeri regionale puternic criticate, medicii au raportat că a fost de aproape 50%.

Și Unherd crede că tot ceea ce vedem este doar începutul. Publicația citează un matematician indian, care raportează că doar într-un singur oraș au existat 476 de înmormântări în într-o singură zi, față de aproximativ 100 în mod normal. Și totuși, au fost raportate doar trei decese de Covid.

India are o populație relativ tânără, iar riscul de deces din cauza Covid este puternic legat de vârstă.   Dar totul se va schimba acum. Sistemul de sănătate indian este copleșit; nu există oxigen pentru a menține pacienții în viață.

Dar va conduce această nouă variantă la o catastrofă globală? Este întrebarea  pe care o lansează Financial Times.

Viteza uluitoare cu care coronavirusul a copleșit sistemele de sănătate din India a declanșat alarma globală cu privire la varianta virală apărută în subcontinent.

Varianta B.1.617 a fost acuzată de unii pentru creșterea infecțiilor din India, care raporta luni peste 350.000 de cazuri, un record mondial pentru o țară într-o singură zi.

Experții în sănătate cred că adevărata cifră ar putea fi mult mai mare. Dar oamenii de știință ne îndeamnă să nu tragem concluzii cu privire la măsura în care mutantul singur ar fi responsabil de creșterea amețitoare a cazurilor din ultimele săptămâni.

Ei susțin că există puține dovezi serioase despre virulența și transmisibilitatea variantei și indică alți factori posibili. Problema este că, în raport cu dimensiunea populației sale, India a realizat foarte puțin din întreaga secvențiere a genomului, care este singurul mod fiabil de a urmări evoluția variantelor.

Prin urmare, nu se cunoaște în realitate amploarea implicării variantei B.1.617, deși reprezintă aproximativ două treimi din genomurile raportate din țară.

 
Revista presei internaționale din 28 aprilie 2021