Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Malta, campionana europeană a vaccinării, India și Brazilia - pericole pentru omenire

malta_premier.jpg

Premierul maltez Robert Abela în momentul vaccinării, 3 mai 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Robert Abela

Micul stat insular a vaccinat parțial 50% deja din populația sa totală. Cum de au reușit maltezii să obțină un astfel de rezultat?

După cum explică televiziunea publică belgiană RTBF, Malta, care utilizează în prezent vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca, „a ales să cumpere cât mai multe vaccinuri posibil, în timp ce alte țări au decis să nu ia toate dozele la care aveau dreptul”.

Euronews adaugă că strategia a fost facilitată de „o rată bună de aderență la vaccinare și un timp foarte scurt între sosirea vaccinurilor în Malta și distribuția acestora către cetățeni”.

RFBF reamintește declarația făcută pentru Agenția France Presse de ministrul sănătății din Malta, potrivit căreia alegerea europeană de a comanda vaccinurile împreună și nu individual a fost în beneficiul țării sale: "Imaginați-vă o situație în care nu am fi făcut acest lucru împreună: statele membre ar fi fost pe cont propriu, ar fi existat o cursă între state. Cei mai mari ar fi avut acces la vaccin, în timp ce cei mai mici ar fi rămas în urmă".

AFP adaugă că Malta a comandat două milioane de doze, suficiente pentru a vaccina de două ori întreaga sa populație de aproximativ 500.000 de locuitori. Țara are, de asemenea, o rețea densă de cabinete medicale, care permite administrarea rapidă a dozelor.

Spania va lansa propriul său vaccin

Spania speră să lanseze vaccinul Covid la sfârșitul anului, anunță France Info.

O referință mondială în proiectarea și producerea de vaccinuri pentru animale, laboratorul Hipra din Catalonia se pregătește să își lanseze la rândul său vaccinul împotriva Covid-19. Firma speră la să obțină unda verde din partea autorităților europene în octombrie.

Vaccinul anti-covid Hipra a fost conceput în conformitate cu „așa-numita metodă de vaccinare clasică” (spre deosebire de vaccinurile ARN mesager precum Pfizer sau Moderna). La fel ca în cazul vaccinului antigripal, vaccinul Hipra folosește o proteină recombinantă care ajută la stimularea unui răspuns imun împotriva virusului.

Laboratorul Hipra a stabilit deja un calendar provizoriu pentru lunile următoare, iar studiile clinice vor fi finalizate în această vară. Compania va putea produce apoi primele doze la sfârșitul anului, cu o prognoză de 500 de milioane de doze pentru 2022. În anul următor, în 2023, Hipra asigură că va putea pune pe piață aproape de un miliard și jumătate de doze, mai aflăm de pe situl France Info.

Un pericol pentru întreaga lume

În timp ce revista Der Spiegel trage un semnal de alarmă: Țările care lasă virusul să se extindă sunt un pericol pentru întreaga lume.

În India și Brazilia au apărut mutanți foarte contagioși, care se răspândesc în întreaga lume. Dacă avansul lor nu este oprit, virusul ar putea evolua - și ne-am putea confrunta cu o nouă pandemie, cu mutanți rezistenți la vaccin.

Iar curba din India continuă să crească rapid, cu 1,6 milioane de noi infecții în ultima săptămână. Și asta, într-o țară în care doar 1,3 la sută din populație a fost complet vaccinată.

Ceea ce îi îngrozește pe indieni - și întreaga lume - este un mutant viral care se răspândește rapid. Denumirea sa științifică este B.1.617. Noul virus a fost deja detectat de 21 de ori în Germania. În Marea Britanie, numărul persoanelor infectate cu B.1.617 a crescut de la 77 la 132 într-o săptămână.

Este potențial periculos prin amestecul său de două mutații - deși încă nu este clar dacă și cum afectează exact procesul de infectare.

Cele două modificări genetice ar putea ajuta virusul să se atașeze și să intre mai ușor în celulele din nasul și gâtul gazdei sale. Asta ar face agentul patogen mai contagios.

De asemenea, acestea ar putea permite virusului să scape parțial de apărarea imună a gazdelor sale.

Iar scenariul de groază este faptul că B.1.617 ar putea evita imunitatea generată de vaccinuri. Dacă s-ar întâmpla asta, am avea de-a face cu o nouă pandemie.

B.1.1.7, varianta britanică, arată ravagiile pe care le poate provoca o variantă de virus mai contagioasă. Iar varianta P.1 din Brazilia arată că un mutant capabil să păcălească sistemul imunitar poate infecta persoanele care au avut deja COVID.

Și ceea ce se întâmplă în prezent în India și Brazilia este un fel de experiment pe teren - unul gigantic și tragic.

În ambele țări, politicienii și oficialii au încălcat o regulă de fier a gestionării pandemiei: „acționează puternic și din timp” pentru a controla agentul patogen. Cei care așteaptă să vadă dacă lucrurile se vor înrăutăți cu adevărat pe cât au prezis specialiștii au pierdut deja bătălia.

 
Revista presei internaționale din 4 mai 2021