Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE, gata să primească vizitatori din afară, cu condiția vaccinării (exclus Sputnik V)

green_pass.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Alessandro Leonardi scrittore e ricercatore indipendente di contro verità

Uniunea Europeană urmărește să deschidă frontierele pentru vizitatorii din afara blocului, după un an de izolare. Comisia a lansat o propunere pe care statele membre o discută astăzi, iar subiectul atrage atenția presei internaționale.

”Se întâmplă chiar la timp, pentru sezonul de vară”, comentează Bloomberg. ”Plajele spaniole, italiene și grecești, împreună cu orașe precum Paris, Roma sau Berlin, vor putea întâmpina călătorii care au fost complet inoculați împotriva Covid-19, în baza unei propuneri a Comisiei Europene.

Aceasta va da speranțe călătorilor din Statele Unite și din alte țări cu programe de vaccinare agresive și care sunt dornici să se întoarcă în unele dintre cele mai populare destinații din lume. Și aceasta, pe măsură ce situația se îmbunătățește acasă, dar și în Europa, unde măsurile de izolare din mai multe țări sunt relaxate, ratele de contagiune scad și numărul vaccinărilor crește”.

Washington Post atrage atenția că blocul european ar putea crea, în același timp, un mecanism care să oprească rapid călătoriile din țările cu noi tulpini, instituind, de fapt, un sistem care, deși este mult mai deschis decât acum, ar putea, de asemenea, să se închidă dacă este necesar.

Unele țări europene, inclusiv Grecia și Islanda, au dat deja undă verde călătorilor americani. Dar marea majoritate a țărilor din Europa rămân închise călătoriilor neesențiale.

Pentru Forbes, ”Primul pas pentru a relua turismul în Europa este relizarea unui acord comun între membrii Spațiului Schengen. Acest cadru este numit în prezent „Green Pass”. Inițiativa speră să lanseze acest permis pentru rezidenți în a doua jumătate a lunii mai 2021. De când a început pandemia, fiecare țară are propriile restricții de călătorie.

Și mulți permit accesul doar vizitatorilor din țările limitrofe. O altă cerință ar fi fi deținerea pașaportului pentru vaccin.

Dacă statele membre ajung la un acord, un rezident al UE din orice țară poate călători într-o alta din blocul european după ce a fost complet vaccinat.

Nu este clar dacă se va putea prezenta o dovadă pe hârtie a vaccinului, cum ar fi formularul emis actualmente, sau dacă va exista o aplicație mobilă care să certifice vacinarea, pentru a ajuta la prevenirea fraudei. Este posibil să existe un cod QR scanabil care să permită călătorilor să se deplaseze rapid”, mai scrie Forbes.

 

Vaccinarea, condiție prealabilă

Situl RTL amintește că președintele Emmanuel Macron deschisese deja ușa, în timpul unui interviu difuzat pe 18 aprilie de televiziunile americane. ”Așadar, cetățenii țărilor din afara Uniunii Europene ar putea în curând să călătorească  din nou pe vechiul continent. Cu o condiție prealabilă: vaccinarea.

Acestor persoane imunizate li se impune însă o condiție: să fi primit unul dintre cele patru vaccinuri autorizate de UE: Pfizer- BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Deci, acest lucru nu i-ar viza, de exemplu, pe cei 3,8 milioane de oameni care au primit vaccinul Sputnik V în Rusia”, mai spune RTL.

 „Anunțurile Comisiei vor fi bine primite de britanicii care speră să-și petreacă vacanțele de vară în Europa”, este de părere The Guardian.

CNN observă că, ”în centrul planului UE se află „certificatul verde digital” care va reprezenta dovada vaccinării sau imunității și va permite călătoria peste frontierele interne și externe ale Uniunii Europene.

Statele membre sunt sfătuite să ia măsuri pentru a verifica autenticitatea oricărei dovezi de vaccinare prezentate de vizitatori. Propunerile vizează, de asemenea, schimbarea modului în care Uniunea Europeană decide ce țări se află pe lista sigură pentru călătorii. În prezent, numai călătorii din șapte națiuni, inclusiv Australia, Noua Zeelandă sau Rwanda, au voie să intre în unele țări UE fără dovada vaccinării sau fără a fi supuși unei carantine obligatorii”.

 

Comisia încearcă să evite haosul

În timp ce Le Monde comentează că, odată cu această propunere, pe care statele membre urmează să o discute azi, ”Comisia speră să evite haosul în UE pe măsură ce se apropie sezonul turistic.

Țările cele mai dependente de turism, precum Grecia, Spania și Portugalia, fac presiuni pentru ca Europa să se deschidă mai mult decât este astăzi. Și unii au luat deja măsuri sau au inițiat discuții în această direcție cu țări din afara Uniunii. În schimb, Franța și Germania, printre altele, sunt în favoarea unor abordări cât se poate de precaute”.

 
Revista presei internaționale din 5 mai 2021