Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poate fi considerat ”dreptul de a petrece” un ... lux?

petrecere.jpg

Image source: 
pixabay.com

Care sunt șansele revenirii activităților culturale și turistice în Europa, în sezonul de vară? Tema îi preocupă pe comentatorii europeni, care  privesc problema cu un amestec de optimism și reținere.

În Europa, sectorul culturii este chiar mai grav afectat de pandemie decât cel al turismului, spune Eurotopics, care prezintă o selecție de comentarii din presa europeană.

”Potrivit unui studiu realizat de firma de audit Ernst & Young, cifra de afaceri în sectorul cultural s-a prăbușit cu 31% în 2020 – o pierdere de aproape 200 de miliarde de euro în termeni absoluți. În ceea ce privește divertismentul live, declinul este și mai grav, aproximativ 90%”.

Publicația poloneză Polityka este convinsă că „există mari șanse ca autoritățile să emită recomandări care să le permită oamenilor să se distreze fără a crește riscul de infecție. În special, va fi posibilă organizarea de evenimente în aer liber".

 

”Cultura întărește coeziunea societății”

”Cultura nu este un lux pentru vremuri bune”, avertizează la rândul său ziarul belgian De Standaard: „Cultura este cea care  hrănește comunitatea. Ea nu numai că îi oferă forme, culori și frumusețe, dar ne face să ne punem și întrebări existențiale.

Prin punerea sub semnul întrebării a societății, cultura are puterea de a-i întări coeziunea. Cultura stimulează creativitatea, ne justifică identitatea. Departe de a se limita la o elită, ea capătă o dimensiune civilizatoare.

În plus, sectorul generează o cifră de afaceri semnificativă. Politicienii trebuie acum să dezvolte concepte solide de securitate, astfel încât, din septembrie, sectorul cultural să poată rula din nou la viteză maximă. Belgia se clasează printre cele mai bune cinci țări europene în ceea ce privește acoperirea vaccinală și poate demonstra cu adevărat mai mult curaj” , crede ziarul belgian.

În timp ce în Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung îl contrazice pe ministrul sănătății, Jens Spahn, care a spus într-un interviu că nu se poate pretinde un „drept de a petrece”, în orice caz, nu mai mult pentru cei vaccinați decât pentru cei nevaccinați:

„Acest drept există fără îndoială. Are un nume, se numește „libertatea generală de a acționa după bunul plac”, definită la articolul 2, paragraful 1, din Legea fundamentală. Din moment ce guvernul nu le restituie drepturile acelor cetățeni pentru care riscul este în mare parte eliminat - și sunt mai mult de șase milioane de persoane  - atunci să nu ne mirăm că unii resimt măsurile de combatere a pandemiei ca pe un atentat la libertate". (Sursa: Eurotopics)

În Franța, veștile privind reluarea activității culturale sunt privite cu o bucurie reținută, observă postul de radio Europe1:

”Din 19 mai, cinematografele, teatrele și muzeele își vor putea redeschide porțile. Însă rămân multe întrebări și nu toți vor putea primi spectatori în două săptămâni. De exemplu, pentru celebrul teatru Mogador din Paris va fi imposibil”.

Potrivit actualelor reguli, teatrul va putea primi între 500 și 800 de persoane pe cele 2.600 de fotolii disponibile. Deci, spune directorul instituției pentru Europe 1, ”nu vom putea redeschide, ca majoritatea teatrelor private.  O altă problemă este ora-limită 21:00, care face spectacolele foarte complicat de montat”.

 

Profesioniștii din turism cer vacinarea cu prioritate

Iar Le Monde privește către sectorul turistic. De teama unui nou val al epidemiei, în vară, industria hotelieră și a restaurantelor solicită vaccinarea cu prioritate.

”Profesioniștii se pregătesc să experimenteze o vară pe cât de ocupată, pe atât de complexă, cu o circulație totuși ridicată a virusului.

Patronii își încurajează angajații să se vaccineze cât mai curând posibil. În general, profesioniștii privesc sezonul de vară cu un amestec de entuziasm și îngrijorare.

Ei cunosc bine indisciplina asociată reuniunilor de vară din partea clienților dar și imperativul din partea patronilor de a asigura un sezon de succes.

Vara trecută, organizațiile solicitau deja mai multe controale de protocol sanitar, în special în stațiunile de pe litoral. Iar protocolul pentru actuala redeschidere nu a fost încă negociat cu guvernul.

Organizațiile patronale cer de câteva săptămâni ca angajații din hoteluri și restaurante să se numere printre profesiile prioritare și să poată beneficia de acces privilegiat la vaccin, înainte de populația generală, care poate fi vaccinată începând cu 15 iunie. Astăzi, profesioniștii cu vârsta peste 55 de ani beneficiază deja de doze rezervate, precum profesorii, polițiștii și jandarmii, lucrători de întreținere și anumiți comercianți”.

 
Revista presei internaționale din 6 mai 2021