
Presa internaţională
Suspendarea brevetului pentru vaccinurile anti-Covid: un gest care ar salva multe vieți
vaccinuri.png

După cum aflăm din US News & World Report, doar puțin peste 20 de milioane de doze de vaccin au fost administrate pe întregul continent african, care numără aproximativ 1,3 miliarde de oameni.
Gavi, alianța pentru vaccinuri care s-a alăturat efortului susținut de ONU pentru țările sărace, a salutat, de asemenea, decizia SUA și angajamentul american de a stimula producția de materii prime care intră în compoziția vaccinurilor.
De asemenea, organizația Medici Fără Frontiere, care trimite lucrători din domeniul sănătății în țările aflate în nevoie, a declarat că multe state cu venituri mici au primit doar 0,3% din oferta globală de vaccinuri împotriva coronavirusului.
Corriere della Sera atrage atenția că totuși, „cercetarea necesită investiții mari și nu întotdeauna duce la succes, astfel că este greu să fie descurajate cele mai avansate companii farmaceutice în a acumula profit.
Dar printr-o impozitare adecvată, este posibil să se mențină profiturile cercetării la un nivel acceptabil și să se evite și speculațiile. În plus, prețurile medicamentelor depind peste tot de autorizațiile acordate de organismele publice. " (Sursa: Eurotopics)
O datorie față de țările sărace
Tot în Italia, La Repubblica avertizează că, „dacă nu investim în cercetarea vaccinurilor inovatoare și accesibile, regiuni întregi ale planetei vor fi excluse de la libertatea de a trăi. Nu vor putea combate răspândirea virusului.
Și regiunile mai dezvoltate vor fi expuse, pentru că astăzi suntem cu toții interconectați. Aceste investiții vor salva multe vieți, vor fi un act de justiție și un serviciu oferit întregii umanități. O putem face acum sau putem aștepta următoarea pandemie. ” (Sursa: Eurotopics)
Le Monde informează că președintele Emmanuel Macron s-a pronunțat deja în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinuri. La scurt timp, Germania și-a exprimat o poziție similară prin ministrul său de externe, Heiko Maas.
”O retragere temporară a brevetelor este solicitată în special de India și Africa de Sud, pentru a putea accelera producția, dar unele țări se opun cu hotărâre.
Produsul german CureVac, care urmează să joace un rol important în campaniile europene de vaccinare, evocă dificultăți de aprovizionare, acuzând Statele Unite că blochează exportul anumitor componente.
Această situație este jenantă pentru Uniunea Europeană, care dorește să vaccineze 70% din locuitorii săi adulți împotriva Covid-19 până în iulie. Și, deși nu este esențial în acest scop, vaccinul de la CureVac ar putea oferi un ajutor important.
Îndoielile celor de la CureVac sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât amintesc de argumentele AstraZeneca pentru a justifica întârzierile sale de livrare”, scrie Le Monde.
Probleme de aprovizionare pentru CureVac
Și Le Parisien informează că vaccinul CureVac, așteptat cu nerăbdare de Europa, se confruntă cu dificultăți de aprovizionare.
Șeful companiei germane spune că se luptă să constituie „un stoc mare” din anumite materiale esențiale, în timp ce Franța vizează 44 de milioane de doze în a doua jumătate a anului.
Fără îndoială, vaccinul german va fi autorizat curând în Europa. Dar se va afla el, oare, la înălțimea speranțelor pe care țările europene - și, în primul rând, Franța - și le-au pus în el? S-ar putea să nu”, estimează ziarul parizian.
O supoziție confirmată de șeful companiei germane într-un interviu pentru Der Spiegel: ”Nu mai primim toate materialele de care avem nevoie", a declarat președintele companiei, adăugând că aceste componente au fost blocate ”în altă parte”.
Grupul trăiește „de la o zi la alta” și se străduiește să constituie stocuri, notează și revista germană.