Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Independența Scoției: o nouă tentativă?

sturgeon_scotia.png

Premierul scoțian Nicola Sturgeon se fotografiază cu un grup de simpatizanți, Edinburgh, mai 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Vor duce recentele alegeri locale din Marea Britanie către un nou rerefendum pentru independența Scoției? Mulți comentatori atrag atenția asupra impedimentelor de ordin politic și juridic.

După cum transmite publicația franceză L’Obs, ”bazându-se pe victoria sa la alegerile locale, Partidul Național Scoțian (SNP) dorește să poată organiza o nouă consultare privind independența”.

Pentru Boris Johnson, un referendum este „iresponsabil”. Liderul conservator consideră că prioritară este abordarea redresării economice în urma pandemiei care a costat peste 127.000 de vieți în Marea Britanie și a adus țara în genunchi.

El a invitat-o ​​pe lidera SNP, Nicola Sturgeon, să „lucreze împreună” la „provocările comune” și a chemat-o la o întâlnire cu ceilalți șefi ai guvernelor locale.

„Campania s-a încheiat, să înceapă campania !”, titrează The Scotsman.

”După aceea, așteptați-vă la câteva reuniuni la vârf și chestiuni legale care vor ajunge la Curtea Supremă, unde șansele sunt în favoarea guvernului britanic" .

 

Prioritatea este salvarea uniunii

Pentru Libération, prioritatea este acum salvarea uniunii. Premierul Boris Johnson a propus imediat un summit pentru șefii provinciilor scoțiene și galeze. O întâlnire cu scopul de a „lucra împreună” pentru a se asigura că Marea Britanie se va reface după Covid-19, a spus el. Fără a spune însă că această mână întinsă este, de asemenea, o încercare de a menține unitatea regatului, slăbit de rezultatul alegerilor locale și regionale anunțate sâmbătă seara, rezultat care a întărit tabăra independentistă în Scoția.

”Invitația a venit imediat după publicarea rezultatelor primelor sondaje pentru alegerile regionale, care au avut loc joi în Scoția și Țara Galilor. Pentru că, dacă liderul conservatorilor și-a trecut testul în Anglia, nu este deloc cazul în celelalte două provincii, unde opoziția a câștigat.

Efectul Brexit și succesul campaniei de vaccinare, în ciuda numărului mare de morți din timpul pandemiei, au jucat, în cele din urmă, pentru Boris Johnson și partidul său conservator doar în Anglia”.

Și, după cum notează BBC, ”poate că este de înțeles că se vorbește mult despre independență și referendumuri, dat fiind că SNP a câștigat încă o dată. Există încă o majoritate independentistă și există și o dezbatere intensă. Dar, cu toate acestea, niciuna dintre părți nu dorește să se întâmple imediat ceva, câtă vreme pandemia încă este aici”.

În Austria, ziarul Wiener Zeitung citat de Eurotopics, observă că „La fel ca în cazul Brexitului, ideea independenței Scoției este condusă de emoții și sentimente care nu au o bază economică rațională.  SNP a forjat o putere care urmărește un singur obiectiv suprem: independența Scoției. SNP, care nu are a se teme de o competiție politică serioasă, se poate poticni doar în propriile greșeli.

Până acum, conservatorii au fost adversarul ideal, inamicul comun care asigură coeziunea internă.  O situație cu adevărat perfectă pentru Johnson și Sturgeon deopotrivă, atunci când vine vorba de menținerea  la putere. Concluzia: toată lumea vorbește despre posibilitatea independenței Scoției ".

 

Sfaturile fostului premier Gordon Brown

Ziarul britanic The Guardian găzduiește un articol de opinie al fostului premier laburist Gordon Brown. Potrivit acestuia, mulți scoțieni nu doresc independența, ci o uniune mai cooperantă.

”La suprafață, rezultatele alegerilor dezvăluie o Scoție împărțită în două tabere aflate în război: o jumătate privind spre independență și cealaltă jumătate agățată de uniune.

Dar ceea ce văd nu sunt două Scoții, ci trei, cele două blocuri pro și contra independenței încadrând un grup mai mare în mijloc.

Acest grup, lipsit de entuziaștii de ambele părți, va decide dacă uniunea noastră de 300 de ani trăiește sau moare.

Boris Johnson crede că poate fi, în același timp, un naționalist englez și poate salva uniunea. Realitatea este că niciun prim ministru nu poate ține Marea Britanie unită dacă este în război cu o mare parte din ea.

El trebuie să devină ministru pentru uniune și nu doar ministru pentru unioniști, iar primul pas este să organizeze o dezbatere asupra viitorului Regatului Unit, pentru a găsi o alternativă - nu doar spre a separa naționalismele, dar și pentru a îmbunătăți  status quo-ul”.

 
Revista presei internaționale din 11 mai 2021