Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa europeană despre conflictul israelo-palestinian: reaprinderea unui combustibil vechi

gaza.png

Bombardament israelian la Khan Yunis, sudul Fâșiei Gaza, 11 mai 2021
Sursa imaginii: 
Said Khatib AFP via rfi.fr

Reaprinderea conflictului israelo-palestinian îi preocupă pe liderii internaționali dar și pe comentatori. Portalul Eurotopics a realizat un grupaj de comentarii din presa europeană. Editorialiștii nu se arată surprinși de escaladarea tensiunilor.

Pentru The Guardian, acum este aprins același combustibil care a alimentat conflictul din Orientul Mijlociu timp de zeci de ani.

Ziarul vorbește despre ”o generație blocată care a crescut în Gaza, o mică fâșie de pământ, supraaglomerată, dar lipsită de locuri de muncă, energie electrică sau apă potabilă. Pandemia și inechitatea campaniei de vaccinare din Israel și din teritoriile ocupate au crescut resentimentele față de un guvern care controlează fără a oferi protecție.

Neliniștea care a putut fi văzută în orașele arabe din Israel demonstrează profunzimea furiei față de un tip de nedreptate acumulată, care a determinat recent Human Rights Watch să-i acuze pe oficialii israelieni de apartheid”.

În Germania Der Tagesspiegel constată că președintele Joe Biden, ”nu a numit încă un ambasador pentru Israel, iar ambasada rămâne la Ierusalim. Această situație „fără speranță” este o oportunitate pentru Hamas-ul islamist, care dă impresia de forță prin lansarea de rachete asupra orașelor israeliene.

O inițiativă occidentală robustă pentru a sprijini alegerile palestiniene, împreună cu presiunea necesară asupra Israelului ar fi putut oferi o perspectivă pentru schimbare. Este îndoielnic dacă se poate întrerupe acum spirala violenței. Dar a privi în altă direcție nu este o opțiune”.

 

Un guvern israelian slăbit

Pentru Le Monde, criza este rezultatul slăbiciunii guvernului israelian:

Criza nu era inevitabilă. Este parțial rezultatul unui vid de putere îngrijorător în Israel, unde guvernul nu este capabil să controleze operațiunile de poliție din Ierusalim, care au devenit din ce în ce mai frecvente în ultima lună.

După patru runde de alegeri parlamentare neconcludente în doi ani, premierul Benjamin Netanyahu, care este judecat pentru corupție, apare complet izolat. Multe ministere nu au conducere, iar problemele urgente sunt neglijate”.

Și revista The Economist crede că slăbiciunea lui Netanyahu lasă loc pentru creșterea tensiunilor:

Domnul Netanyahu este obosit și distras. Rivalii săi se apropie de un acord care îl va îndepărta de la putere și, astfel, nu-i va lăsa nicio speranță de a-și frâna procesul de corupție, la care martorii au început recent să facă depoziții. Dacă ar fi fost într-o poziție mai puternică, ar fi putut face mai mult pentru a controla poliția și susținătorii ei de extremă dreapta. În curând, aceste decizii ar putea fi luate de altcineva”.

Iar în Italia, Il Manifesto este de părere că totul depinde de cum se va poziționa Washingtonul.

Răspândirea protestelor palestiniene în inima Orașului Sfânt și în alte orașe provoacă guvernele arabe. Cu toate acestea, interesante nu sunt doar reacțiile iordaniene, iraniene sau tunisiene, ci și cele ale SUA - în timp ce Italia și UE fie rămân tăcute, fie repetă mantra ipocrită a „condamnării violenței de ambele părți”.

Joe Biden nu a luat încă o poziție clară și nici nu a pus la îndoială deciziile explozive ale predecesorului său Trump. Dar a început să-l zdruncine pe prim-ministrul Netanyahu și a inițiat un dialog cu Iranul pentru a-l readuce în acordul nuclear”.

 
Revista presei internaționale din 13 mai 2021