Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seychelles, probleme în paradis?

seychelles.jpg

Vedere din insulele Seychelles
Image source: 
pixabay.com

Un vârf al infectărilor se înregistrează în cea mai vaccinată națiune din lume. Presa internațională caută explicații. 

După cum notează The New York Times,  la începutul pandemiei, Seychelles întrunea aprecieri generale devenind cea mai vaccinată țară din lume. S-a bazat puternic pe vaccinul Sinopharm din China, cu care a inoculat peste 60% din cei aproximativ 100.000 de locuitori.

Dar o creștere a cazurilor de coronavirus, inclusiv în rândul celor complet vaccinați, pune acum la îndoială această alegere - chiar dacă oficialii din domeniul sănătății au observat că, deși oamenii se infectau, totuși nu se îmbolnăveau grav.

The New York Times apreciază că țările în curs de dezvoltare care utilizează vaccinurile din China ar putea rămâne în urma țărilor care folosesc produse cu un grad mai mare de eficacitate, după cum au avertizat oamenii de știință.

Infecțiile au scăzut în Israel, de exemplu, care a folosit vaccinul Pfizer-BioNTech și are a doua cea mai mare rată de inoculare din lume. „Trebuie să utilizăm cu adevărat vaccinuri cu eficiență ridicată pentru a obține acest beneficiu economic, deoarece altfel vom trăi cu boala pe termen lung”, spune ziarul, citând un expert în biosecuritate la Universitatea din Sydney.

”Probleme in paradis”? – întreabă India Today. Atât guvernul, cât și OMS au subliniat că, totuși, majoritatea celor care au ieșit pozitiv fie nu au fost vaccinați, fie au primit doar o singură doză. Dar nimeni nu a murit dintre cei complet vaccinați și aproape toți cei care au nevoie de tratament pentru cazuri severe sau critice erau nevaccinați.

Restricții minime, vaccinare lentă

Și New Statesman scrie că autoritățile din statul insular sunt extrem de îngrijorate, ba chiar caracterizează situația drept critică:

În ceea ce privește Seychelles, o explicație poate fi interacțiunea dintre persoanele nevaccinate și cele care au primit doar o doză, ceea ce nu a permis vaccinului să aibă efect complet.

Nimeni nu poate spune încă sigur ce se află în spatele vârfului din Seychelles, dar experții din întreaga lume vor continua să urmărească atent situația.

În timp ce purtarea măștii și distanțarea socială sunt încurajate în Seychelles, restricțiile sociale au fost minime în comparație cu alte țări”.

În Europa, El Pais informează că decesele săptămânale de Covid-19 în Spania au scăzut cu 90% de la începutul campaniei de vaccinare.

Vaccinarea populației generale rămâne lentă, dar efectele asupra grupurilor de vârstă mai vulnerabile încep deja să influențeze curba globală, câtă vreme 89% dintre cei peste 60 de ani au primit deja cel puțin o doză.

Toate acestea, combinate cu scăderea transmisiei datorită restricțiilor sociale, au avut un efect asupra reducerii puternice a deceselor în Spania: de la peste 3.700 în ultima săptămână a lunii ianuarie, la 366 în săptămâna 26 aprilie - 2 mai.

 

Franța: acești tineri nerăbdători să se vaccineze

În Franța, Le Figaro vorbește despre tinerii care sunt gata să ocolească regulile și să se vacineze peste rând, pentru a putea găsi ”calea către o viață normală”.

În timp ce toți adulții, indiferent de vârstă sau stare de sănătate, își pot rezerva acum o injecție din stocurile neutilizate, mulți tineri francezi știu cum să ocolească dispozitivul pentru a primi o primă doză chiar și înaintea publicului prioritar. Scrupule? „Cu siguranță nu”, spun ei în cor.

„Un pic ipohondrie”, „puțin astm” și iată cum se poate obține accesul.  Ministerul Sănătății spune că dacă s-ar observa fraude masive, ar putea reveni la o metodă de prescriere a vaccinului de către un medic.

Iar Libération se întreabă dacă nu cumva străzile pline de terase ar trebui transformate în zone pietonale:

Redeschiderea teraselor restaurantelor, barurilor și cafenelelor din 19 mai ar putea fi în cele din urmă benefică pentru a limita răspândirea coronavirusului deoarece afară ne contaminăm foarte puțin, chiar dacă masca trebuie să rămână regula”, spun medicii citați de ziarul francez.

 
Revista presei internaționale din 14 mai 2021