
Presa internaţională
Marii antreprenori din China, sub ochiul tot mai vigilent al partidului
jack_ma.jpg

Ani de-a rândul, antreprenorii tehnologici din China erau văzuți ca niște vedete rock, își începe articolul revista americană Time. Dar, în ultimele luni, cei care păreau de neatins sub statul comunist se clatină sub avântul reglementării, combinat cu furia din ce în ce mai mare asupra bogăției lor, acumulată pe spatele unor angajați exploatați fără scrupule.
O victimă de mare renume a fost fondatorul Alibaba, Jack Ma, care, în octombrie, i-a criticat în mod public pe oficialii chinezi pentru lipsa de imaginație și „mentalitate de amanet”.
Aceasta l-a determinat pe președintele Xi Jinping, să torpileze recordul planificat de 37 miliarde de dolari la bursă al branșei financiare Alibaba.
Ulterior a fost ordonată restructurarea grupului, amendat cu 2,8 miliarde de dolari pentru încălcarea regulilor antimonopol.
La începutul lunii martie, mai multe mari companii au fost amendate pentru practici de concurență neloială.
Apoi, luna trecută, șeful autorității antitrust din China a publicat declarații remarcabil de similare din partea a 12 companii de top din țară, care se angajau să evite un comportament anticoncurențial.
Astăzi noile reguli sunt clare pentru cei mai bogați din China: nu criticați în public Partidul; rămâneți pe cât se poate anonimi; oferiți lucrătorilor o salarizare mai echitabilă; și faceți din prioritățile statului prioritățile voastre.
Citește și: Miliardarul Jack Ma a dispărut după ce a criticat guvernul chinez
În anii din urmă, antreprenorii tehnologici erau văzuți ca perturbatori eroici ai unei economii planificate și osificate.
Dar pe măsură ce clasa miliardarilor s-a umflat, percepțiile s-au schimbat.
Sloganurile maoiste care-i denunță drept „ nenorociți de vampiri capitaliști” au început să apară pe rețelele de socializare.
Dar titanii tehnologici ai Chinei, care odată se vedeau „luptând împotriva sistemului”, au ajuns să fie orbiți de faptul că au devenit stăpâni și au pierdut demult contactul cu masele.
Când ești în această poziție, cu putere și bani, devii și o țintă facilă, notează Time.
Brazilia: orașul care experimentează ”paradisul socialist”
Der Spiegel scrie despre un oraș din Brazilia care experimentează venitul de bază necondiționat. Este oare, aplicabil, paradisul socialist?
În orice caz, , orașul Maricá este ca o insulă înconjurată de Brazilia președintelui de dreapta Jair Bolsonaro și testează un simbol de stânga: venitul de bază garantat.
Orașul, cu 160.000 de locuitori, este situat la aproximativ 60 de kilometri est de Rio de Janeiro, pe coasta Atlanticului. La prima vedere, nu se deosebește de alte orașe braziliene. Benzinării, ateliere, restaurante ieftine și biserici protestante.
Dar dacă te abați din drumul principal și intri în centrul orașului, imaginea se schimbă. Traseele de biciclete se întind de-a lungul drumurilor, iar bicicletele pot fi împrumutate fără costuri.
Chiar lângă piața principală a orașului, care este în curs de renovare, există un cinematograf nou, roșu aprins, construit de agenția de cultură a orașului. Autobuzele sunt de asemenea roșii, la fel și bicicletele de împrumut sau primăria. Alegerea culorii nu este un accident: aici, se proclamă, stânga este la putere.
„Suntem un laborator pentru toată Brazilia”, spune fostul primar Washington Quaquá.
Bărbatul de 49 de ani a guvernat orașul din 2009 până în 2017 și a pus bazele realității de astăzi. „Pentru noi, Cuba este o sursă de inspirație romantică”, spune el.
El și-a luat ideile economice, totuși, din China, țară pe care o admiră pentru abordarea strategică pe termen lung.
Administrația orașului oferă sprijin startup-urilor tehnologice.
Petrolul fost descoperit în timpul mandatului lui Lula, iar taxele pe care compania Petrobras le plătește comunităților de coastă sunt cea mai importantă sursă de venituri a orașului.
Urmând exemplul dat de Norvegia, orașul a creat un fond destinat să continue acumularea veniturilor pe măsură ce combustibilii fosili vor fi eliminați treptat. „Avem petrol pentru maximum 20 de ani”, spune Quaquá.
Următorul pas a fost introducerea unui venit de bază pentru cei care trăiesc în sărăcie. Circa 42.000 de oameni - primesc bani de la stat. Tot ce trebuie să facă este să demonstreze că au locuit în Maricá cel puțin în ultimii trei ani și că nu câștigă mai mult de trei ori salariul minim.
Pentru a primi banii, trebuie să deschidă un cont la o bancă deținută de oraș și să instaleze o aplicație pe telefoanele lor mobile. La începutul fiecărei luni, banii sunt depuși în cont de către administrația orașului.
Venitul de bază nu este plătit însă în reali brazilieni, ci în Mumbuca, o monedă digitală care circulă doar în Maricá. Este legată de real la un curs de schimb 1: 1 și reprezintă o încercare de a menține banii în economia locală.
„Acceptăm Mumbuca", se poate citi în vitrinele majorității magazinelor din oraș. O acceptă, de asemenea, restaurante, cabinete medicale, saloane de înfrumusețare și frizerii.
Negustorii locali erau inițial sceptici. Dar astăzi, 9.400 de companii folosesc moneda digitală - mult mai mulți decât acceptă Visa și Mastercard.