Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A comis Lukașenko ”greșeala lui Napoleon”?

lukashenko.png

Aleksandr Lukashenko la Minsk, august 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Presa internațională reacționează după deturnarea unui avion de linie de către Belarus, duminică 23 mai și arestarea unui tânăr opozant prezent la bord, Roman Protassevich. A fost aceasta greșeala capitală a lui Lukașenko? Dar ce pârghii au statele occidentale? – se întreabă comentatorii.

„Inacceptabil”, „abject”, „fără precedent” ... țările Uniunii Europene au reacționat începând de duminică, scrie Le Monde.

Fosta republică sovietică este ultima țară europeană care mai aplică pedeapsa cu moartea. Acuzațiile împotriva lui Roman Protasevich și prezența numelui său pe lista KGB sunt legate de implicarea sa în organizarea „revolte în masă”, potrivit autorităților.

Interzis în țară, etichetat drept „extremist” de către autoritățile din Belarus, canalul său video, Nexta, aduna peste 2 milioane de urmăritori la apogeul demonstrațiilor.

De atunci, a pierdut aproape jumătate din audiență din cauza renunțării unei părți a publicului și a unei represiuni din ce în ce mai intense. De asemenea, poliția s-a obișnuit să consulte telefoanele mobile în timpul verificărilor. Abonarea la un canal de opoziție este considerată o infracțiune”.

 

Un avertisment pentru opozanții exilați

The Moscow Times amintește că Protasevich a părăsit Belarusul în 2019, după ce a început să lucreze pentru canalul de Nexta, pro-opoziție și extrem de influent.

Ulterior a devenit redactor-șef. Canalul a avut un rol important în organizarea protestelor anti-Lukașenko, furnizând abonaților detalii despre orele și datele întâlnirilor.

El trăia între Polonia și Lituania, ambele centre pentru exilații din Belarus.

În Grecia, țara de origine a zborului deturnat, ziarul Kathimerini informează că, în timp ce se afla încă pe Aeroportul Internațional din Atena, Protasevich i-ar fi informat pe colegii săi, prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, că a fost abordat de un bărbat necunoscut în limba rusă. Dacă informațiile sunt confirmate, atunci există motive să credem că agenții secreți străini operau pe aeroportul grec.

Și, după cum observă La Croix, atunci când vine vorba de reprimarea oponenților politici, statul bielorus nu economisește resurse. Tânărul de 26 de ani se afla în vizorul autorităților de câțiva ani.

Resursele semnificative utilizate pentru arestarea sa nu sunt mai puțin surprinzătoare. ”Dar Protasevich nu era tocmai  inamicul public numărul unu”, spune o expertă în chestiunea Belarusului, contactată de ziar.

”El se bucură de o oarecare notorietate în cercurile militante, dar nu mai mult de atât. Mulți bieloruși nu ar fi putut să vă spună cine era înainte de arestare ”, continuă cercetătoarea.

Arestarea sa servește în principal ca exemplu. Puterea bielorusă vrea să transmită un mesaj opozanților exilați.

 

Belarus este deja un ”stat paria”

The Economist se întreabă ce rău li s-ar mai putea întâmpla în mod efectiv liderilor din Belarus - inclusiv lui Lukașenko însuși – când ei sunt deja supuși sancțiunilor, după represiunea violentă de la sfârșitul anului 2020.

Este dificil să faci mult mai mult, deoarece Rusia – de unde Vladimir Putin continuă să-și susțină omologul autocrat - poate face cu ușurință ineficiente sancțiunile Occidentului. Rusia poate oferi Belarusului schimb valutar și materii prime și poate să gestioneze exporturile sale, oricum slabe. Belarusul este deja un stat paria, are puține de pierdut”, analizează revista.

În Irlanda, țara de origine a companiei Ryanair, ziarul Irish Times, crede că Lukashenko a comis ”greșeala lui Napoleon”:

Strategic, mișcarea este profund riscantă pentru Lukașenko. El a creat oportunitatea pentru ca cei 27 să accepte rapid un răspuns dur.

Ambasadorul adjunct al Austriei la UE asemăna gestul cu greșeala lui Napoleon Bonaparte de a se întoarce din exilul din Insula Elba în 1815, într-un moment în care marile puteri erau adunate la Congresul de la Viena -  ceea ce le-a permis să își coordoneze rapid răspunsul.

Este un moment în care blocul trebuie să demonstreze că politica sa externă funcționează sau  nu există deloc”.

 
Revista presei internaționale din 25 mai 2021