Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belarus: impunitatea nu mai poate fi o opțiune

lukashenko.png

Alexandr Lukashenko, președintele Belarus
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Presa internațională comentează decizia liderilor Uniunii Europene de a închide spațiul aerian către Belarus și de a adopta un nou set de sancțiuni împotriva regimului lui Alexander Lukashenko.

Declarația liderilor europeni „constituie răspuns rapid și puternic la incidentul de duminică, pe care mulți l-au denunțat drept „deturnare”și „terorism de stat”, scrie Politico Europe.

Iar The New York Times consideră că aceste măsuri reprezintă „o lovitură severă” a Occidentului împotriva regimului lui Alexander Lukașenko, „președintele autoritar al Belarusului, care este deja supus sancțiunilor UE pentru încălcarea drepturilor omului din cauza reprimării brutale a protestelor de anul trecut”.

Cu toate acestea, pentru The New York Times, „nu există niciun indiciu că presiunea crescută asupra lui Lukașenko îi va submina hotărârea, mai ales că președintele rus Vladimir Putin îi oferă un sprijin de neclintit.

Ultimul semn care arată că domnul Lukașenko nu intenționează să iasă din confruntarea cu Occidentul a fost publicarea, luni seară, pe un cont Telegram pro-Lukașenko a unui videoclip de douăzeci și nouă de secunde cu Roman Protassevici. În aceste imagini, care amintesc „alte videoclipuri pe care detractorii domnului Lukașenko au fost obligați să le înregistreze în închisoare, îl vedem pe jurnalist așezat, cu brațele încrucișate, în fața unui birou de lemn, explicând camerei că se află în centrul de detenție Nr. 1 din Minsk și este tratat cu cea mai mare corectitudine”, mai scrie cotidianul american.

 

Lukașenko nu mai respectă nicio regulă

Le Figaro notează că ”mulți specialiști consideră că este puțin probabil ca acest caz fără precedent al aterizării forțate a Boeing-ului Ryanair la Minsk să reînvie mișcarea de protest, pe termen scurt. Represiunea și teama sunt evidente.

Marți, din nou, șapte opozanți au fost condamnați la pedepse de patru până la șapte ani de închisoare pentru rolul lor în mișcarea de protest. Pe de altă parte, liderii acestei mișcări pariază pe consolidarea sancțiunilor”.

La Stampa asemănă situația actuală cu războiul rece, dacă nu chiar mai rău:

Războiul rece a fost condus de reguli elaborate cu grijă de ambele părți, pentru a evita ceea ce putea fi cel mai rău. Odată cu răpirea lui Roman Protasevich ca urmare a deturnării aeronavei Ryanair, lumea are de-a face cu un dictator care nici nu caută, nici nu acceptă vreo regulă. El nu caută dialogul, ci confruntarea. Se comportă ca și cum nu ar fi în niciun fel legat de tratate, convenții, tribunale și obligații internaționale”.

De fapt, - amintește Le Point - ”sancțiunile individuale nu au avut până acum nicio influență asupra regimului care rămâne la putere, în ciuda alegerilor considerate trucate de UE și a reprimării acerbe a oponenților, închiși și maltratați. Alexander Lukashenko, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 1994. A 5-a realegere, din 9 august 2020, cu 80% din voturi, a fost contestată și au urmat represiuni teribile

Pentru Le Monde, provocarea depășește cadrul european.

Operațiunea bielorusă, susținută de Moscova, slăbește și mai mult un sistem juridic internațional constant atacat de regimurile autoritare din întreaga lume.

De la racheta rusă care a doborât zborul MH17 peste Ucraina în 2014 până la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul sau răpirea a doi cetățeni canadieni de către Beijing, încălcările dreptului internațional sunt în creștere și represiunea fără frontiere se intensifică.

Dacă vrea să păstreze un minim de ordine pe planetă, lumea democratică trebuie să reacționeze cu fermitate și unitate. Impunitatea nu mai este o opțiune”.

 
Revista presei internaționale din 26 mai 2021