
Presa internaţională
”Sindromul vaccinatului” și perspectiva purtării permanente a măștii
vaccin.jpeg

Ziarul La Libre Belgique vorbește despre „sindromul vaccinatului”: după ce au primit o primă doză, pacienții acordă din ce în ce mai puțină atenție măsurilor de siguranță, chiar dacă nu sunt pe deplin protejați de anticorpi".
Fenomenul se observă în Franța dar și în alte țări, de la Chile la Israel.
Protecția împotriva virusului nu este eficientă imediat după inocularea primei doze. Este nevoie de zece până la douăzeci și una de zile pentru a dezvolta anticorpi. După acest timp, protecția împotriva formelor severe de virus este de aproximativ 80%, chiar înainte de a primi a doua injecție.
În acest context, medicii solicită menținerea măsurilor de precauție, subliniind și amenințarea apariției unei noi variante. De fapt , spun medicii, „sindromul vaccinatului” este tocmai un argument suplimentar pentru accelerarea ritmului vaccinării și deschiderea către toate grupele de vârstă.
Specialiștii au opinii diferite
El Pais se întreabă dacă este într-adevăr timpul ca Spania să pună capăt utilizării obligatorii a măștilor în aer liber.
Experții sunt împărțiți. Pentru moment, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat reducerea utilizării acestora în rândul persoanelor vaccinate, iar țări precum Israel și Statele Unite, care au rate mai mari de vaccinare, au încetat să mai solicite utilizarea lor.
Dar experții din Spania rămân împărțiți pe această temă și, în timp ce unii susțin reguli de relaxare, alții solicită prudență - cel puțin până când campania de vaccinare progresează și incidența scade și mai mult.
În prezent, numărul cumulat de cazuri de coronavirus la 14 zile, este de 126 la 100.000 de locuitori , ceea ce reprezintă încă un risc mediu în conformitate cu Ministerul Sănătății. Unele regiuni, precum Țara Bascilor și Madrid, sunt încă în pericol.
Dovezile științifice au indicat beneficiile folosirii măștilor în interior, în special pentru a preveni transmiterea prin picături și aerosoli, dar utilizarea lor în exterior a fost întotdeauna pusă la îndoială.
Pe măsură ce situația din Spania se îmbunătățește, totuși, există din ce în ce mai multe voci în favoarea relaxării , notează El Pais .
În timp ce Le Figaro constată că Franța se află într-o situație intermediară: virusul continuă să circule și riscul asociat cu variante potențial mai contagioase nu poate fi ignorat.
Prin urmare, medicii recomandă purtarea măștii pe străzile foarte aglomerate sau pe plajele aglomerate, unde este dificil de controlat numărul de persoane care pot fi întâlnite.
Emmanuel Macron a declarat recent că este „sătul” de mască, dar a subliniat că aceasta ar trebui păstrată până când virusul va circula mai puțin. Multe depind de rata de vaccinare.
„Potrivit experților de la Institutul Pasteur, 90% dintre adulți ar trebui să fie vaccinați pentru a putea a putea elimina toate restricțiile începând din toamnă.
Această rată ar putea fi totuși redusă puțin, au spus cercetătorii, având în vedere eficacitatea vaccinurilor. Dar ținta rămâne foarte sus.
Și atunci, va trebui să ne obișnuim să purtăm mască?
Cert este că acest lucru ar preveni îmbolnăvirile și ar sprijini sistemul de sănătate, spun experții consultați de Le Figaro.
Asta s-a observat după epidemia SARS, care a afectat Toronto în 2003: „În timp ce o parte din populație începuse să o poarte, acest obicei a durat doar câteva luni. Și pentru autoritățile sanitare, una dintre provocările perioadei post-Covid va fi construirea de noi practici preventive.
Iar Le Monde se teme de apariția unui ”plafon al vaccinării”.
În acest context, Executivul se întreabă cum să-i convingă pe francezi să accepte să fie vaccinați, având în vedere inclusiv vaccinarea obligatorie. „Nicio pistă nu este închisă”, potrivit lui Emmanuel Macron.
Guvernanții francezi se tem că ar putea să ajungă într-o situație în care vor exista mai multe doze decât persoane dispuse să se vaccineze.
Acest declin a devenit vizibil de la începutul lunii mai în Statele Unite.
Potrivit unui sondaj publicat pe 21 mai, 65% dintre francezii peste 18 ani intenționează să se vaccineze sau au făcut deja acest lucru. O cifră în creștere cu 16 puncte comparativ cu februarie.
Cu toate acestea, medicii se tem că va fi foarte dificil să se obțină o imunitate colectivă suficientă pentru a controla epidemia, adică 90% din populația adultă sau 80% din populația totală (inclusiv copiii ).
Pentru mulți, însă, ideea de vaccinare obligatorie pare contraproductivă. Mai ales că aderența la vaccinare crește constant, precizează Le Monde.