Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spionaj între prieteni? Din păcate, aceasta este norma

nsa.jpg

Sediul NSA din Georgia, Statele Unite, martie 2020
Sursa imaginii: 
Facebook / NSA - National Security Agency

Potrivit investigațiilor de presă europene, serviciile de informații din Danemarca par să fi ajutat Agenția Națională de Securitate Națională (NSA) din SUA să spioneze politicieni de frunte din statele membre ale UE. Presa europeană comentează subiectul, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au numit astfel de acțiuni „inacceptabile”.

”Și între aliați ne spionăm unul pe celălalt. Acest lucru este dezvăluit de un raport care explică faptul că Danemarca a permis Statelor Unite să intercepteze liderii europeni”, scrie Le Point.

Scandalul s-a declanșat încă din vara trecută, când serviciile de informații daneze au fost acuzate că sunt ”antena” Agenției Naționale de Securitate (NSA), căreia îi oferă accesul pentru a spiona politicieni europeni de rang înalt, inclusiv cancelarul german Angela Merkel.

Pentru Süddeutsche Zeitung, citat de Eurotopics, o primă întrebare serioasă este dacă legăturile strânse cu SUA înseamnă pentru danezi mai mult decât încrederea aliaților lor europeni:

”Supravegherea serviciilor de informații din Danemarca este slabă. Danezii sunt mândri de încrederea lor în stat și în instituțiile sale. Dar cum se poate avea încredere în statul de drept atunci când este subminat chiar de persoanele însărcinate cu protejarea acestuia?”

Wiener Zeitung consideră, la rândul său, că ”guvernul danez va trebui să se confrunte cu întrebări dure. Unul dintre elementele aflate la fundamentul UE este chiar încrederea. Dezvoltarea unei politici de securitate, apărare și externe comune poate avea succes numai dacă toți partenerii pot fi siguri că antena unei alte puteri nu se află la masa lor. Mai ales dacă această putere este China sau Rusia. Dar și în ce privește SUA, europenii trebuie să se poată baza unul pe celălalt. UE este încă departe de toate acestea”. (Sursa: Eurotopics)

”Informațiile sunt culese de pe kilometri de cabluri, așezate pe fundul mării, ca niște autostrăzi gigantice de informații, transmite France Info. Comunicațiile prin telefon și Internet trec prin aceste cabluri submarine. Există 447 în întreaga lume”.

”Puteți colecta toate informațiile de care aveți nevoie, trebuie doar să introduceți numere de telefon europene pe care doriți să le monitorizați”, a declarat pentru France Info Antoine Lefébure, autorul cărții ”Afacerea Snowden: Cum Statele Unite spionează lumea ”.

”Toată lumea se spionează reciproc” 

Spionaj între prieteni? Din păcate, aceasta este norma, concluzionează Deutsche Welle:

Și oricine se declară surprins de acest lucru este un naiv.

Sigur că putem să fim indignați de modul în care fie NSA, fie Serviciul Federal de Informații din Germania (BND) și alții de genul lor își scriu propriile reguli. Cu toate acestea, de la revelațiile Snowden încoace, această reacție - deși ușor de înțeles - pare de-a dreptul naivă.

Ar fi mult mai important ca liderii politici din Germania, Danemarca și din toate celelalte țări care practică separarea puterilor să exercite în cele din urmă un control mai bun asupra serviciilor lor de informații. Din păcate, acest lucru pare puțin probabil.

În Germania, o comisie parlamentară de anchetă a petrecut ani de zile examinând scandalul NSA / BND, dar rezultatul a fost scandalos și rușinos.

Reforma a dus la legalizarea practicii de interceptare ilegale, care devenise cunoscută doar ca urmare a informațiilor lui Snowden. Din fericire, Curtea Constituțională Federală a Germaniei a anulat această etichetare nerușinată și falsă în 2020”.

Și pentru ziarul belgian L'Echo, acesta este un non-subiect în lumea serviciilor de spionaj.

Toată lumea se spionează reciproc. Colectarea informațiilor este o datorie suverană. Și nu este vorba doar de măsurarea amenințării militare reprezentate de adversari, ci și de a simți tendințele economice în rândul partenerilor.

Suntem jigniți că Washingtonul folosește un stat membru al Uniunii ca post de observație pentru a spiona capitalele europene? Însă yankeii o făceau deja cu știința tuturor și prin colegii lor britanici, atunci când aceștia erau încă în Uniunea Europeană!

Dacă americanii sunt eficienți, atunci n-ar trebui să-i scoatem pe ei vinovați, cât să punem la îndoială eficacitatea europenilor. Pot, oare, cele douăzeci și șapte de state, ale căror servicii de informații cooperează doar marginal, să concureze cu NSA?”

 
Revista presei internaționale din 2 iunie 2021