Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Zidul virtual” al Uniunii Europene împotriva migrației ilegale

frontex.jpg

Polițiști de frontieră europeni în timpul unei misiuni
Sursa imaginii: 
Facebook / Frontex, the European Border and Coast Guard Agency

Uniunea Europeană se pregătește să devină o fortăreață digitală în calea migrației ilegale. Ce se mai întâmplă în enclava spaniolă Ceuta, asaltată de migranți acum două săptămâni? Plus: europenii pregătesc sezonul călătoriilor.

”Europa post-pandemică are un mesaj pentru migranți: rămâneți departe!” Acesta este titlul unei analize a agenției bulgare de știri Novinite, care citează informații furnizate de Asociated Press.

Poliția greacă, de exemplu, folosește tunuri cu zgomot asurzitor, montate pe un camion blindat, la frontiera cu Turcia.

Acest dispozitiv acustic cu rază lungă de acțiune sau „tunul sonor” are dimensiunea unui televizor mic, dar poate genera volumul unui motor cu reacție. Face parte dintr-o gamă largă de noi bariere digitale, care au fost instalate și testate în lunile liniștite ale pandemiei.

Un nou perete de oțel, similar cu construcția recentă de la frontiera SUA-Mexic, blochează punctele de trecere utilizate de obicei de-a lungul râului Evros, care separă cele două țări.

Turnurile de observare din apropiere sunt echipate cu camere cu rază lungă de acțiune, vedere nocturnă și senzori multipli.

Cercetătorii de la universități din Europa, în colaborare cu firme private, au dezvoltat tehnologii futuriste de supraveghere și verificare și au testat mai mult de o duzină de proiecte la granițele grecești.

De exemplu, detectoare de minciuni bazate pe inteligență artificială sau roboți virtuali de interviuri.

Există scanere de palmă care înregistrează modelul unic al venelor din mâna unei persoane pentru a fi folosit ca identificator biometric. Iar producătorii de camere de supraveghere promit să șteargă virtual frunzele, pentru a-i detecta mai ușor pe cei care se ascund în apropierea zonelor de frontieră.

Teste au fost efectuate și în Ungaria, Letonia și în alte părți de-a lungul flancului estic al UE.

Europa finanțează țările mediteraneene din afara blocului pentru a reține migranții și transformă agenția pentru protecția frontierelor, Frontex, dintr-un mecanism de coordonare într-o forță  de securitate multinațională cu drepturi depline.

 

Ceuta: raiduri în căutarea migranților ascunși

El Pais informează că, la două săptămâni după ce peste 9.000 de oameni au trecut ilegal în teritoriul spaniol Ceuta din nordul Africii, viața încă nu a revenit la normal.

Peste 700 de marocani neidentificați există încă în oraș și de zile întregi, guvernul de la Rabat blochează deportarea a sute de cetățeni ai săi, care au traversat frontiera între 17 și 19 mai fără  a fi împiedicați de către forțele de securitate marocane.

După sosirile în masă, Marocul a ajutat inițial deportările. Însă de la mijlocul săptămânii trecute, a devenit din ce în ce mai dificilă returnarea celor recent sosiți, potrivit forțelor de poliție spaniole.

Timp de o săptămână, autoritățile marocane au contribuit la ameliorarea crizei și au convenit să deschidă frontierele la fiecare două ore pentru a accepta reprimirea grupurilor de 40 de persoane.

Pentru a realiza această cotă, forțele de securitate spaniole au efectuat o serie de raiduri, dar sute de marocani - atât adulți, cât și copii - continuă să se ascundă în case, păduri, pe plaje și prin facilități strategice din Ceuta.

Încercările de a intra în feriboturi ca pasageri clandestini sunt foarte periculoase și, de mai multe ori, au determinat stoparea traficului portuar, notează El Pais.

Vorbim și despre călătoriile, de această dată, legale în Europa...

După cum scrie Le Figaro, Bruxelles a recomandat celor douăzeci și șapte să scutească de la carantină rezidenții din Uniunea Europeană vaccinați și să scutească de teste copiii cu vârsta sub șase ani.

Pentru persoanele care nu au fost vaccinate sau care nu au contractat recent boala, Comisia propune ca măsurile să varieze în funcție de zona de origine a călătorului, în conformitate cu harta color publicată în fiecare săptămână de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor ( ECDC).

Testele și carantina ar putea fi impuse doar călătorilor din zone „roșu închis” cu o rată de incidență mai mare de 500 de cazuri (la 100.000 de locuitori) pe parcursul a 14 zile.

În plus, Comisia propune armonizarea perioadei de valabilitate a unui test PCR la 72 de ore și la 48 de ore pentru un test antigen rapid, atunci când acesta din urmă este acceptat de statul membru.

În plus, statele membre ar putea fi mai puțin stricte, de exemplu, decizând că o singură doză de vaccin să fie suficientă pentru a intra pe teritoriul lor, mai citim în le Figaro.

Iar revista franceză Capital spune că grecii își pot freca mâinile.

Țara va primi 800 de milioane de euro de la UE pentru a-și sprijini turismul și a atenua impactul epidemiei. Peste 20% din produsul intern brut (PIB) depinde de încasările din turism, care au suferit o cădere semnificativă de la începutul pandemiei, în primăvara anului 2020.

Pentru a revigora acest sector, Grecia a fost una dintre primele țări membre care a pregătit o platformă pentru eliberarea certificatelor de sănătate.

De marți, șapte țări europene, inclusiv Grecia, au început să elibereze primele certificate. Celelalte sunt Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Croația și Polonia.

 
Revista presei internaționale din 3 iunie 2021